Кућа Добрих Вести

Login

Почели 50. Београдски међународни сусрети писаца

Оцените овај чланак
(8 гласова)

knjizevniciБЕОГРАД - Јубиларни 50. Београдски међународни сусрети писаца, које организује Удружење књижевника Србије (УКС) у сарадњи са Културно-просветном заједницом Србије, отворени су данас уз химну Боже правде у свечаној сали Сава Центра.

„Поезија и историја“ слоган је овогодишњих књижевних сусрета, који ће трајати до 24. септембра, а писци ће делове својих књига казивати у Београду, али и у десетак градова и села широм Србије.

Kњижевнике, медије и госте поздравили су председник Удружења књижевника Србије Радомир Антић, као и председник одбора за међународну сарадњу УКС-а Драган Мраовић.
Ова манифестација уједно обележава 200 година од рођења Петра II Петровића Његоша и 120 година од рођења Милоша Црњанскот, те су сви посетиоци имали ту част да испред свечане сале погледају изложбу старих и ретких књига и рукописа ова два истакнута књижевника, а изложбу су заједно организовали Српско библиографско друштво, Музеј књиге и путовања и Музеј српске књижевности (Удружење Адлигат).
Радомир Антић пожелео је добродошлицу и посаветовао писце - да све што их омета у остваривању књижевничких послова превазилазе и надокнађују ентузијазмом и делотворном енергијом из још непотрошених хуманистичких идеала.

Обележавање битних годишњица наше књижевности и културе

“Овде смо да пријатељујемо и пружимо једни другима руке у име оних који су пре 50 година основали ове Сусрете и истовремено у име оних који долазе после нас и који могу више и боље својим књижевним делима да увећају хуманистичке вредности нашег света", рекао је председник Удружења књижевника Србије, истакавши да су више од 2.000 писаца угостили током пола века трајања ове манифестације.
“Уверени смо да књижевност, посебно поезија, у овом времену своју особену функцију оправдава потпунијем и смисленијем освајањем слободе, не занемарујући благодатна својства љубави и мира”, додао је Антић и напоменуо да се сви морамо изборити својим писањем и интелектуалним моћима за превласт делатних значења која нас бране од духовне опустошености.
Да би указао на велики значај овакве манифестације, Антић је навео неколико битних годишњица које се везују за нашу књижевност и културу – 200 година од рођења Петра II Петровића Његоша, 120 година од рођења великог романсијера и песника Милоша Црњанског, 70 година од смрти Јована Дучића и Радета Драинца, изузетних песника без којих нема ни једне антологје српске поезије, 75 година од смрти Бранислава Нушића једног од највећих комедиографа у овом делу Европе и две деценије од смрти Десанке Максимовић, песникиње која је створила непресушни извор лирске поезије.

Књижевност је мост добра међу народима света

“Захваљујем вам што својим присуством чините част нашем напору да књижевност буде мост добра међу народима света” рекао је Драган Мраовић и пожелео да Србија, Београд и УКС буду место где ће се сретати писци света без обзира за спорове међу њиховим државама.
Он је поздравио све присутне писце из иностранства - Кине, Турске, Велике Британије, Словачке, Босне и Херцеговине, Украине, Русије, Словеније, Италије, САД, Немачkе, Македоније, Јерменије, Летоније, Шпаније, Пољске, Мађарске, Израела, Азербејџана, Шведске, Финске, Кипра, Палестине, Јордана, истичући да ови 50. јубиларни Сусрети нису само културна и књижевна размена већ и зближавање нација.

Уметност, историја и стихови на једном месту

На данашњој свечаности наступила је и једна од најбољих студенткиња Факултета музичке уметности у Београду и најбоља млада виолончелисткиња у земљи – Јелена Јела Михајловић, добитница бројних домаћих и међународних награда и признања. Биљана Ђуровић рецитовала је делове из Његошевог “Горског Вијенца”, “Суматре” Милоша Црњанског, али и песму Десанке Максимовић “Крвава бајка” и “Песму жени” Јована Дучића.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 20 септембар 2013 23:01
Мирјана Бачкоња

Мирјана Бачкоња је рођена 1992. године и студент је новинарства на Факултету политичких наука, у Београду. Поред факултета редовно похађа стручну праксу у САТ Медија групи (SAT Media Groop), а "Кући добрих вести" прикључила се ради ширења лепих и оптимистичних ствари.

Воли музику и плес, јер оне повезују људе и чине их срећним, а читање је испуњава јер књига је човеку увек најбоље друштво.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија