Кућа Добрих Вести

Login

Србија примљена у Европски савез наслеђа

Оцените овај чланак
(3 гласова)

prijemetnomrezaБЕОГРАД – Етно мрежа, струковна организација која се бави израдом рукотворина на традиционалан начин, примљена је у Европски савез наслеђа и тим поводом одржан је пријем у Народној скупштини Србије.

Европски савез наслеђа делује од 1972. године и Етно мрежа је примљена као 11. чланица. 

Етно мрежу већином чине жене које својим радом чувају традиционалне вредности, постају економски независне и афирмишу се у својој породици и локалној заједници.

Са скупа у Народној скупштини је поручено да се путем израде рукотворина истовремено чува традиција, али и економски оснажују жене које се углавном баве том делатношћу.

У Дому Народне скупштине је представљена и изложба “Традиционалне рукотворине као елемент државног протокола”, у оквиру које су изложени српски пешкир, женски шал, простирка, капе и рукавице, вунена лопта...

Скупштински одбор за људска и мањинска права и равноправност полова и Женска парламентарна мрежа су пружили институционалну подршку у организацији изложбе и пријема.

Отворен Божићни базар рукотворина жена избеглица

Тродневни Божићни базар рукотворина жена избеглица, који се традиционално одржава под покровитељством Фондације принцезе Катарине Карађорђевић, свечано је отворен у Дому Војске Србије, у присуству званица из културног и јавног живота Београда, као и дипломатског кора, а траје данас до 20 часова. 

Mлади из школа за децу са посебним потребама изложили су своје ручне радове, настале као део њихове радне терапије.

Извор: Кућа добрих вести/Етно мрежа




Последњи пут измењено петак, 20 децембар 2013 17:39
Слободан Клисински

Без своје посебне заслуге рођен у Београду, 20. јуна 1952. године у студенатском браку двоје неспојивих људи и због тога детињство провео са мајком. Опирући се „самохраном“ васпитању, у паузама глуварења по зидинама Калемегдана и Академског парка, мало свирао виолину, мало играо у „Лоли“, завршио основно и гимназијско образовање, а током овог потоњег кренуо понешто и да пише за тадашњи лист "Сусрет". Током студија стоматологије баталио писање и заљубио се у хирургију, а потом завршио као 800-ти зубар на Бироу за запошљавање и поново прописао; најпре у РТС-у (замена труднице), касније у Омладинским новинама, Индексу и „одраслој“ Двестадвојци, све до озбиљне „Политике ЕКСПРЕС“ где остаје све до њеног гашења. Радио свашта разно од писца вести, преко уредника свега и свачега до в.д. глодура. Један је од оснивача НУНС-а, двомандатни члан управе и Извршног одбора УНС-а, идејни творац и душа Академије за медије и непоправљиви новинарски педагог. Није помогло ни пензионисање; и даље фабрикује квалитетне новинаре, водитеље и друге медијске кадрове. Кући добрих вести придружио се због могућности да тако и настави и коначно сам напише нешто лепо.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија