Кућа Добрих Вести

Login

Отворена изложба "Архитектура Сочија - престоница ЗОИ 2014"

Оцените овај чланак
(6 гласова)

rusijaaaaБЕОГРАД – Изложба посвећена архитектури руског града Сочија, домаћина зимских олимпијских игара које почињу следећег месеца, отворена је вечерас у Руском дому у Београду.

Изложбу "Архитектура Сочија - престоница ЗОИ 2014." је отворио Амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Чепурин, указујући да је за потребе Олимпијаде у Сочију изграђен читав комплекс објеката који ће допринети даљем развоју зимских спортова у Русији.
Русија се, према његовим речима, труди да уложи ресурсе и новац у развој зимских спортова, иако су зимски спортови прилично скупи. Он је истакао да ће по многим бројкама ове зимске олимпијске игре бити рекордне у односу на претходне олимпијаде, почев од 6.000 спортиста који ће у њима учествовати до 120.000 људи који ће одједном моћи да прате такмичења у свим објектима и на отвореним скијашким и другим спортским теренима. У директним телевизијским преносима ЗОИ ће моћи да прати 3,5 милијарде људи, док ће после ових Олимпојских игара у Сочију бити одржане и Зимске параолимпијске игре са више од 2.000 спортиста параолимпијаца
Амбасадор Чепурин је изразио задовољство што ће Србија имати своје представнике - спортисте у Сочију. Он је посебну захвалност изразио српским грађевинарима, архитектима, инжењерима који су изградили многе објекте у Сочију за потребе ЗОИ, а посебно компанији "Путеви" Ужице који су, између осталог, изградили и Међунаордни руски олимпијски универзитет површине 92.000 квадратних метара, у који ће после Олимпијаде моћи да долазе студенти и научници из целог света.

Посетиоци изложбе моћи ће да виде резултати руских, али и српских архитеката и грађевинара током припреме 22. Зимских олимпијских игара које ће бити одржане у Сочију од 7. до 23. фебруара.
Овај подухват има за циљ представљање у Србији недовољно познате архитектуре Сочија, како културног наслеђа тако и новог руха града.

Водећи руски архитекти у посети Србији

Поводом ове изложбе у Србију је дошло више водећих руских архитеката. Архитекта Оливер Станковић, из Удружења  самосталних стваралаца Србије "Синтеза", које је заједно са Руским домом, организатор ове изложбе, уручио је вечерас захвалницу председнику архитеката града Сочија Фјодору Ивановичу Афуксенидину, који је пројектовао и извео око 70 православих храмова у Русији.

 

Велики труд неимара

Изложба је осмишљена као целина коју чине четири сегмента: архитектура Сочинске градске организације Савеза архитеката Русије 2008-2013, уметничка фотографија архитектура Сочија аутора Олега Комисарова, а биће представљени олимпијски објекти у Сочију, као и српски донатори у Сочију.
Намера организатора је да кроз поставку, представљања, штампани материјал и подстицање пажње јавности, у најбољем светлу прикажу резултате великог труда Руске државе, олимпијског града Сочија и руских и српских учесника у области архитектуре и грађевинарства, током припреме XXII Зимских олимпијских игара.

Према очекивањима организатора, изложба ће допринети продубљивању културне сарадње и додатно ојачати постојеће добре узајамне везе руских и српских стваралаца и привредника.

Изложба у организацији Удружења самосталних стваралаца Србије "Синтеза" и Руског дома у Београду, биће отворена до 4. фебруара, а улаз је слободан.

                      socidva

Извор: Кућа добрих вести

                                                                                                                 


Последњи пут измењено петак, 24 јануар 2014 01:03
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија