Кућа Добрих Вести

Login

Данас се обележава Дан Mајки

Оцените овај чланак
(2 гласова)

bebaaaaaБЕОГРАД - Друга недеља маја дан је када се широм света обележава Дан Мајки, који слави све дивне мајке широм света.

Прослави Дана мајки прикључио се и Гугл који је симпатичном анимацијом желео да ода почаст мама широм света, а могуће је послати и електронску честитку својој мами и честитати јој празник. Вековима се улога маме славила се на разне начине, али од почетка 20. века установљен је најважнији празник који слави мајчинство.
Његова оснивачица, Ана Џарвис успела је да својим фантастичним писмима и учешћем у промотивним кампањама по целом свету успостави овај дан. Џарвис није одустала ни након што је неколико сенатора исмејало њену идеју и жељу према којој би Дан мајки постао стварност, па је 1914. године њен предлог прошао на Конгресу с врло мало противљења.
Током година Ани је почела да смета комерцијализација празника чији је мото требало да буде изражавање осећања, а не зарада. Тако је с годинама она сама постала највећи противник Дана мајки, а посебно се окомила на цвећаре, произвођаче разгледница и честитки које је називала “шарлатанима, бандитима и термитима који својом похлепом поткопавају један од најплеменитијих празника“.
Ипак, Ана је успела у својој мисији па се тако скоро више од 100 година Дан мајки слави широм света. Не пропустите прилику да искористите данашњи дан и присетите се шта је све ваша мама урадила за вас, те јој кажете или приредите нешто лепо.

Положај мајки у Србији незахвалан

Дан мајки жене-мајке у Србији дочекују у незавидном положају. Велики број њих је незапослен, а оне које раде суочавају се са низом препрека – од оне да се морају брзо вратити на посао након порођаја јер ће у супротном изгубити посао, па до оних најосновнијих а тичу се обезбеђење егзистенције и све што је потребно за нормално одрастање деце.
Иако се борба против беле куге налазила у готово свим експозеима премијера од 2000 године па наовамо, држава је врло мало учинила да ситуацију побољша. На једној страни милиони евра се дају за спас пропалих и опљачканих банака и јавних предузећа, а за социјални статус мајки у Србији издвајања су минимална. Стање би било још горе да удружења грађана и невладине организације не успевају да се изборе за нека права, као што је на пример повраћај ПДВ за опрему за бебе и слично.
Да се „тренд“ немара наставља доказ је и најновија одлука Града Београда. Један од првих потеза нове власти у Београду било је смањење надокнаде запородиље. Помоћ од града им је преполовљена, а разлог за то је мањак новца у градском буџету.
Наиме, труднице ће убудуће добијати много мање пара, тачније накнада за прво дете неће више износити 50.000, већ 20.000 динара. Али то није све, Град Београд је смањио накнаде, али је зато повећао потребну папирологију.
Накнада је смањена и за запослене породиље, па оне које су до јуче од Града добијале 25.000, сада ће имати накнаду од 10.000 динара.
Портал Бебац и удружење Родитељ затражили су од градских власти да преиспитају одлуку о драстичном смањењу новчаних накнада за новорођенчад и породиље тврдећи како је одлука скандалозна и апсолутно неприхватљива за родитеље.

Извор: Кућа добрих вести/superzena


Последњи пут измењено недеља, 11 мај 2014 15:03
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија