A+ A A-

Стрелци празним пушкама нишане олимпијске визе

Оцените овај чланак
(1 Глас)

1unionkzsmasovicistefanovicБЕОГРАД - Српски стрелци са празним пушкама дочекују најважније такмичење у сезони, Светско првенство у Гранди од 6. до 22. септембра, јер због пропалих јавних набавки нису у могућности да обезбеде МК муницију за припреме и најважније такмичење у овој године пошто се на њему ваде и олимпијске визе за Рио 2016.


На конференцији за медије у хотелу Унион, председник Стрељачко савеза Србије Синиша Машовић је указао на озбиљност ситуације за коју није крива стрељачка организција:
- Имамо огроман потенцијал, стрелце који су доказали на овогодишњим Светским куповима да спадају у светски врх, али смо сада дошли у веома опасну ситуацију да  не можемо да им обезбедимо елементарне услове за припреме и што је најгоре ни за такмичење у Гранади. Поштовали смо све законске прописе, али је прва јавна набавка за МК муницију пропала јер се није јавио ни један увозник. Имамо новац, али у  овој врсти посла нема велике зараде и нико се не отима  за тендер и заиста не знамо како ћемо овај огроман проблем да решимо. И оно што смо добили као спонзорство од најбољег произвођача МК муниције у свету енглеског „Илија“ не можемо да увеземо, јер је пропала јавна набавка. У петак на седници Управног одбора ССС покушаћемо да нађемо решење. Имамао изванредну сарадњу са Министарством омладине и спорта и Олимпијским комитетом Србије, захваљујем им се још једном на изузетној подршци стрељачком спорту без које не бисмо опстали. Лично, сматрам да би неким подзаконским актом требало решити специфичности спорта и културе, јер јавна набавка за неку капиталну инвестицију није исто као за муницију која је за нас спортски реквизит...
1unionkzsdonevicipejovicНа три овогодишња Светска купа у Форт Бенингу, Минхену и Марибору, српски стрелци су освојили осам медаља – две златне, две сребрне и четири бронзане. Спортски директор СС Србије Срећко Пејовић је још једном честитао стрелцима, тренерима и члановима стручног штаба на овом успеху и нагласио:
- Посебно радује неколико добрих резултата младих стрелаца. Андрија Миловановић, нишки олимпијац за Олимпијске игре младих у Кини, је освојио 14. место у конкуренцији преко 130 сениора у Минхену, иако је још кадет и ваздушном пушком оборио државни омладински рекорд. Не идемо на последњи Светски куп почетком јула у Пекинг, али ћемо од 11. до  20. јула бити на прпремама у Гранади и учествовати на „Великој награди краља Хуана Карлоса“ на стрелишту на коме ће се одржати Првенство света. Не могу да кажем колико ћемо освојити медаља и олимпијских виза, али верујем у ову генерацију која има огроман потенцијал.
Милутин Стефановић је освојио две медаље – сребро у Форт Бенингу и бронзу у Минхену, обе ваздушном пушком и био је „џокер из рукава“ новог спортског директора Срећка Пејовића.
- Хвала њему и стручном штабу што су веровали у мене - рекао је 29 - годишњи крагујевачки ас Милутин Стефановић који је ове сезоне дебитовао у Светским куповима.- Имам подоста година, а мало времена да стигнем  у броју медаља неке колеге из репрезентације, морам да журим и да се много трудим.  Сада долазе припреме за Гранаду која је за све нас  најважније такмичење у години.
Зорана Аруновић је „везала“ две успешне сезоне у Светским куповима: лане пет медаље, ни једна златна, ове године - два одличја и од тога једно златно:
- Злато у Марибору ми је донело сигурана пласман у финале Светског купа у Азербејџану у октобру и пребринула сам једну бригу. Била сам близу и светског рекорда финала, али се нису баш све коцкице уклопиле. Друге две  бриге су тек на реду: јуриш на медаље и олимпијски визу у Гранади и сада предстоји лето пуно рада...
Дамир Микец је прошле сезоне неколико пута испадао за круг или два из финала а и када се пласирао у завршницу остајао је без трофеја:
- И ове године сам у Минхену био четврти МК пиштољем, али сам коначно прекинуо низ малера златом у Марибору. Много ми значи та медаља, вратила ми је самопоуздање, имам додатни мотив да се добро приремим за Првенство света. Добро је и што ћемо тренирати на стрелишту на коме ћемо се борити за светске медаље и олимпијске визе.
Андреа Арсовић се захвалила на подршци Министарству омладине и спорта и Олимпијском комитету Србије, али и новинарима  који су, како је нагласила „лепо писали и говорили и били уз стрелце на три Светска купа ове године“:
- За мене је бронзана медаља у Минхену  - златна. После шест финала ваздушном пушком када сам остајала без одличја, коначно сам га освојила и то у најјачој конкуренцији у историји Светских купова са близу 150 такмичарки. У Марибору ми се покварила пушка и нисам поновила резултат из Минехена.  Имамо довољно времена да се добро припремимо и на Превенство света у Гранади  покажемо шта умемо...
1unionkzsstrelci3Јелена Аруновић, тренер репрезентације и Зоране Аруновић је изнела интересантан податак:
- На Светским куповима су нас инострани тренери питали како у оваквим катастрофалним условима, без објеката, успевамо да стварам добре стрелце и да смо уз раме са велесилама Кином, Индијом, Немачком, Француском... Ови резултати нису максимум који може да пружи репрезентација и то ће се показати већ у Гранади.
Драган Доневић, тренер репрезентације и Андрее Арсовићћ у Партизану је нагласио:
- Имамо одличан програм спортског директора Срећка Пејовића и надам се да нам га неће покварити недостатак МК муниције. Ако будемо радили како треба, сигуран сам да ћемо се радовати првим олимпијцима и светским трофејима после Шампионата света.
Синиша Машовић се захвалио стрелцима, стрељачким радницима, појединцима и колективима који су се укључили у акцију Стрељачког савеза Србије за помоћ поплављенима и похвалио и младе стрелце који су на турниру „Олимпијске наде“ у Плзену прошле седмице својили два сребра.
Конференцији за медије присусуствовали су и генерални секретар СС Србије Ненад Петковић, самостални стручни сарадник у СС Бојана Николић,  генерални секретар СС Београда Драган Милисављевић, бројни спортски радници и пријатељи стрељачког спорта.
1unionkzsstrelci1Трофеје на три Светска купа ове године освојили су - у Форт Бенингу два сребра: Ивана Максимовић и Милутин Стефановић -обоје ваздушном пушком и две  бронзе: Зорана Аруновић - ваздушни пиштољ и Андрија Златић - МК пиштољ, у Минхену бронза: Андреа Арсовић ваздушном пушком и Марибору два злата: Зорана Аруновић –ваздушни пиштољ и Дамир Микец - МК пиштољ и бронза: Милутин Стефановић - ваздушна пушка.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 25 јун 2014 19:53
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани