Кућа Добрих Вести

Login

Максимовићева одлетела у Нанкинг

Оцените овај чланак
(1 Глас)


1oimlaidhmaksimovicБЕОГРАД - Ивана Максимовић, олимпијска вицешампионка у стрељаштву из Лондона 2012, отпутовала је у кинески град Нанкинг где ће на другим летњим Олимпијским играма младих од 16. до 22. августа предствљати свој спорт у оквиру програма “Узор младим спортистима” Међународног олимпијског комитета (МОК).


- Велика ми је част и задовољство што је Међународни олимпијски комитет изабрао баш мене да представљам спорт којим се бавим и у коме ми је одувек био сан да будем најбоља и да највише напредујем. Драго ми је што имам прилику да своје искуство и све што сам проживела поделим са младима које то тек чека. Ово је за њих само почетак и прва станица до “великих” Олимпијских игара тако да сматрам да имам много тога да им кажем и да их посаветујем. Са друге стране, надам се да ћу доста тога научити од њих јер се и они спремају за велико такмичење на свој начин и можда њихово искуство мени доста помогне. Наравно, навијаћу свим срцем за све спортисте из Србије и надам се да ћемо освојити много  медаља -  рекла је пред пут Ивана Максимовић.  
Ивана Максимовић ће разговарати са учесницима, преносити им искуства са такмичења, саветовати их како да воде спортски живот, поштују противника и такмиче се у духу фер плеја, међусобног уважавања и олимпијских принципа. Планиране су и трибине “Ћаскање са шампионима” које ће се преносити на дигиталној платформи МОК.
Међународна федерација стрељачких спортова (ИССФ) је предложила  Ивану Максимовић Међународном олимпијском комитету (МОК) да представља стрељаштво. МОК је изабрао 37 асова из 28 спортова на програму летњих Олимпијских игара младих у Нанкингу да буду “Узори младим спортистима”. Међу њима су бројни освајачи медаља на олимпијским играма и шампионатима света, атлетичарка Кајса Берквист (Шведска), кошаркаш Хорхе Гарбахоса (Шпанија), бициклиста Фредерик Мање (Француска), стонотенисер Јирген Персон (Шведска), скакачица у воду Минксије Ву (Кина)... као и представници голфа (Грејс Парк – Кореја) и рагбија седам (Хетер Мојес – Канада) који ће бити у званичном програму Олимпијских игара у Рију 2016. У Нанкингу ће учествовати око 3.800 спортиста. Србија ће имати 24 представника у 12 индивидуалних спортова.
На стрељачком турниру Спортском тренинг центру Фангшан у Нанкингу, 80 младих стрелаца такмичиће се ваздушном пушком и пиштољем за шест комплета медаља - појединачно пушком и пиштољем и микс тимови са оба оружја. Србију ће пушком представљати Милица Бабић (Нови Сад) и Андрија Миловановић (Ниш) који су освојили олимпијске визе на квалификационом турниру у Москви у уочи Првенства Европе у марту. Тренер је Маријана Новковић.
Ивана Максимовић (23 године) је почела да се бави стрељаштвом са 12 година. Освојила је олимпијско сребро 2012. у Лодону (МК пушка тростав), сребро у финалу Светског купа 2013. у Минехну (ваздушна пушка), сребро у Светском купу у Форт Бенингу 2014. (ваздушна пушка) и три бронзе у Светским куповима: две у Чангвону 2013. (МК и ваздушна пушка) и једну у Чангвоану 2011. (ваздушна пушка). Има две европске бронзе: 2013. у Осијеку МК пушком тростав и 2014. у Москву ваздушном пушком.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 13 август 2014 17:26
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија