Кућа Добрих Вести

Login

Бољшој фестивал у Дрвенграду

Оцените овај чланак
(3 гласова)

bolshoijБЕОГРАД - Светски прослављени музичари, руски пијаниста Јури Розум и виолиниста Немања Радуловић, биће главни гости трећег фестивала класичне музике „Бољшој“ који ће се одржати од 9. до 11. јула у Дрвенграду, на Мокрој гори, уз подршку компаније Гаспромњефт.


„Бољшој“ фестивал основао је редитељ Емир Кустурица са циљем да младим талентима из музичких школа и академија из Србије и Републике Српске пружи прилику да се представе стручној али и широј јавности. Ове године фестивал проширује своје границе тако да ће се, по први пут, у такмичарском делу програма наћи и ученици из Русије.


С обзиром да је и ове године покровитељ фестивала Газпромњефт, тема такмичарског дела програма ће бити извођење класичних и савремених руских композиција. Преко 100 талентованих младих музичара, такмичиће се за златну, сребрну и бронзану матриошку а најталентованије прогласиће стручни жири који ће ове године чинити: професор Зоран Комадина, концерт мајстор Београдске Филхармоније Мирослав Павловић и Victoria Matelinen, проф. муз. Школе из Сибира.

 

Фестивал “Бољшој” поред такмичарског дела, чини и богат ревијални музички и филмски програм. Док су јутарњи сати резервисани за пројекције култних руских филмских остварења, сваке вечери, под ведрим небом, своја виртуозна умећа представити светске звезде класичне музичке сцене.

 

festival

Подршка компаније "Гаспромњефт"


На свечаном отварању фестивала, наступиће Јури Розум, тренутно један од најбољих светских пијаниста који у својој богатој каријери, носи низ признања и награда са еминентних светских такмичење као и истакнуто признање Русије за “Цењеног уметника руског народа” и медаље “Supreme Soviet”.


 

Друге вечери фестивала, наступиће наш виолиниста Немања Радуловић уз пратњу Симфонијског оркестра “Бољшој”, посебно састављеног за ову прилику уз диригентску палицу Србољуба Србе Димића, шефа опере у Мексико Ситију. Виолиниста Немања Радуловић светски реноме изградио је изузетном виртуозношћу и смелим, готово авантуристичким програмом и за кратко време, освојио је велики низ поштовалаца. Због свог јединственог стила, с правом се може назвати “рокером међу класичним музичарима”.
Фестивал ће затворити квинтет “Бољшој” музичким обликовањем филма “Срећа” Александра Медведкина а “Но Смокинг Орцхестра” ће се побринути за добру забаву на самом крају фестивала.


Кроз подршку “Бољшој фестивалу” компанија Гаспром њефт настоји да подржи младе и талентоване музичаре и на тај начин допринесе повезивању култура Србије и Русије.


Спој врхунског класичног музицирања са култним филмским остварењима у чаробном пределу Мокре горе, чине „Бољшој“ фестивал јединственим догађајем у региону и шире.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 26 јун 2015 22:12
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија