Кућа Добрих Вести

Login

Музеј афричке уметности уводи програм за старију популацију

Оцените овај чланак
(2 гласова)

afrikaaaaБЕОГРАД - Музеј афричке уметности у сарадњи са Факултетом за културу и медије и Геронтолошким друштвом Србије осмислио је друштвено одговоран пројекат “МАУ за све, сви у МАУ - посебан програм за старије особе” којим се подстиче интеграција и активно учешће старијих особа у културним програмима.

 

Пројекат су подржале организације “Балканска музејска мрежа” и “Културно наслеђе без граница”, као и Влада Шведске.

 

Програми Музеја намењени су свим заједницама и старосним групама. Како бисмо учинили програмске садржаје Музеја доступним и нашим старијим суграђанима, и како бисмо им олакшали кретање кроз изложбену поставку, приступили смо изради специјалних рукохвата и рампи за инвалидска колица. У наредном периоду кустоси Музеја и студенти-волонтери посетиће домове Геронтолошког центра Београд где ће представити музејске програме и одржати посебне радионице вајања у глини. По окончању пројекта биће установљени посебни, бесплатни термини и програми намењени старијима – наводи др Марија Алексић, в.д. директора Музеја афричке уметности.

 

Решавање проблема социјалне искључености

 

Старење становништва је препознато као глобални тренд, јер је евидентно у скоро свим земљама света. Према резултатима последњег пописа становништва у Србији, број становника старијих од 65 година износи 1.247.944, а демографи предвиђају да ће 2041. тај број достићи 1.644.922 особа. У друштвеној стварности постоје предрасуде и стереотипи који означавају старије особе као немоћне, на терету других, са малим продуктивним, креативним и прогресивним потенцијалом, сенилне, анахроне и неприлагодљиве савременом добу.   

     

Циљ овог програма је стварање друштвено-одговорног и инклузивног музеја који ће активно допринети решавању проблема социјалне искључености са којима се свакодневно суочавају припадници старије популације и особе са инвалидитетом, али и друге маргинализоване групе. Не мање важни разлози су и развејавање предрасуда, унапређење квалитета живота старијих лица, али и подизање свести у друштвеној заједници и медијима о проблемима са којима се ове особе сусрећу у свакодневном животу. Верујемо да ћемо у томе успети и да ћемо допринети стварању нове публике која ће активно учествовати у раду Музеја, на обострано задовољство – истиче Марија Алексић.

 

Програм је отпочео радионицом у Дому Бежанијска коса, а следе посете осталим установама овог типа у оквиру Геронтолошког центра Београд.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено понедељак, 20 јул 2015 19:04
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија