Кућа Добрих Вести

Login

Ноћ истраживача у септембру

Оцените овај чланак
(1 Глас)

nocistrazivacaБЕОГРАД - Шеста по реду Ноћ истраживача у Србији одржаће се у петак, 25. септембра од 16 до 23 сата у десет градова широм земље, ове године под слоганом „Засијајмо заједно у Ноћи“.

 

Ове јесени Европа слави јубиларни, десети рођендан Ноћи истраживача, манифестације која има за циљ да пре свега младима, приближи посао истраживача и укаже на све начине на које храбри научници мењају свет на боље. Управо у години када се обележава овај јубилеј, Ноћ истраживача у Србији одржаће се чак у десет градова, у којима ће улаз на све догађаје бити бесплатан: Београд, Нови Сад, Ниш, Зрењанин, Суботица, Панчево, Крагујевац, Јагодина, Ћуприја и Свилајнац.

 

Највећа научна забава овог септембра очекује посетиоце у Београду, где ће се Ноћ истраживача одржати дуж целе Кнез Михаилове улице (Галерија Прогрес - колонаде Привредне коморе Србије - Француски институт - Библиотека града – велика и мала галерија САНУ - галерија Сингидунум - Институт Сервантес), али и у Педагошком музеју, дворишту Ректората Универзитета у Београду, затим испод колонада Хемијског факултета као и у тржном центру Делта Цитy. Велика научна авантура, лов на благо, несвакидашњи експерименти који ће довести у питање сва до сада позната и непозната чула, радионице у Зеленој зони и дружење са научницима и истраживачима у сасвим новом руху... све је то само део онога што радознале заљубљенике у науку и забаву чека у Ноћи истраживача. Уз све то, током трајања манифестације на потезу од Славије до Студентског трга саобраћаће и Научни аутобус у ком је вожња у друству Марије Кири бесплатна.

 

Научне чаролије

 

Истраживачи са својим научним чаролијама дочекују све заинтересоване посетиоце манифестације и у Новом Саду, и то на две локације: у тржном центру Биг и клубу Quarter где ће кроз интерактивне научне радионице упознавати са истраживачима и њиховим научним достигнућима. Суботица ће се те вечери представити у Хотелу Галериjа, док ће Зрењанин поново отворити Културни Центар и Музеј града. Панчево у Ноћи истраживача учествује по други пут, а док једни буду тражили звезде вечери на такмичењу Y Фактор, други ће сазнати како да понесу ДНК из јагоде или пак како да направе своју баштицу, парфем са својим мирисним печатом...

 

 

Истраживачки подијум са звездама научно-музичког света, биоскоп-микроскоп, ледено доба из прошлости и невероватни роботи из будућности спремни су за посетиоце Ноћи истраживача у Нишу, где се манифестација одржава на Тврђави, на потезу Летња позорница – плато иза Галерије СЛУ – Београдска капија. Крагујевац, с друге стране, спрема дружење са витезовима и упознавање са вековима старим тајним новчићима, док ће најсмелији моћи да разоткрију тајне мумифицирања или да изађу на научни двобој својим будућим професорима. Сва дешавања организована су на Ђачком тргу испред Прве крагујевачке гимназије и у Студентском дому „Слобода“, док је посебан програм за најмлађе посетиоце организован у ТЦ Plaza.

 Nocccc

 

Ноћ истраживача широм Србије

 

Ноћ истраживача у Поморављу захватиће Свилајнац, Јагодину и Ћуприју, где ће посетиоци моћи да направе своје ДНК временске капсуле, сазнају како је то отпочети своју фарму или се отисну на сакупљање планета Сунчевог система и том приликом освоје награде... Манифестација ће се у Свилајнцу одржати у Природњачком центру Србије, где све разигране умове дочекује Дино парк са вулканима, времепловом и 3Д биоскопом. Становници Ћуприје те вечери дружиће се на градском тргу као и у парку у самом центру града, док ће манифестација у Јагодини бити одржана на скверу и платоу испред Културног центра.

 

У оквиру Европског ћошета, у сваком од 10 градова, посетиоци ће моћи да се упознају са европским пројектима који се реализују у Србији и решавањем анкете освоје светлуцаве награде. Поред тога, у оквиру ове активности у Београду, посетиоци ће добити и јединствену прилику да се упознају са добитницима првог ЕРЦ пројекта у Србији " BIRTH" ("Births, mothers and babies: prehistoric fertility in the Balkans between 10,000-5000 BC"), као и носиоцима РЕГПОТ пројекта "SERBORDISinn" ("Strengthening the Research Potential of IMGGE through Reinforcement of Biomedical Science of Rare Diseases in Serbia – en route for innovation "),а потом и са првим добитницима Марија Кири стипендије у Србији: др Зорана Курбалија Новичић, научна сарадница запослена на Институту за биолошка истраживања "Синиша Станковић", др Марија Единбург научна сарадница у Лабораторији за биоархеологију Универзитета у Београду; др Филип Ејдус, Факултет политичких наука Универзитета у Београду.

 noc2

 

Садржаји су бесплатни

 

Подсећамо, улаз на све догађаје у Ноћи истраживача је бесплатан, а осим наведених градова, јединствени Научни комбији у Ноћи истраживача обићи ће Зајечар, Крушевац, Неготин, Ваљево, Аранђеловац и Трстеник.

 

Координатори Ноћи истраживача у Србији су Фестивал науке, Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство и Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду. Партнери овогодишње манифестације су Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“, Факултет за физичку хемију, Математички факултет (Универзитет у Београду), Институт Михајло Пупин, Електронски факултет Универзитета у Нишу, Универзитет у Крагујевцу, као и Природно-математички факултет Универзитета у Новом Саду, Креативно едукативни центар, Центар за промоцију науке, НАУКОМ удружење научних комуникатора и Висока техничка школа струковних студија Зрењанин.

 

Ноћ истраживача финансирана је из програма „HORIZON 2020“ који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру под-програма Марија Склодовска Кири.

 

Извор: Кућа добрих вести

 

 

 


Последњи пут измењено петак, 28 август 2015 21:55
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија