Кућа Добрих Вести

Login

Изложба „Граница је затворена“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

izlozbaБЕОГРАД - Последњих година, а поготово у протеклих неколико месеци, Србија је на рути кретања десетина хиљада људи из Африке и са Блиског истока који, бежећи са „линије ватре“ или од тешкоћа и невоља у својим земљама порекла, траже спас у некој од земаља Западне Европе.


Иако и само богато сопственим избегличким искуством и оптерећено економским проблемима, наше друштво у протеклим годинама било је подељено према овом питању. Међутим, знатан број грађана показао је изузетно висок ниво солидарности и емпатије према онима које су још веће муке довеле у овај, њима непознат простор.


Осим људске, ова велика сеоба народа захтева и брзу уметничку реакцију и промишљања. Изложба „Граница је затворена“ плод је сарадње Музеја афричке уметности са невладином организaцијом „Група 484“, уметничким колективом „ШКАРТ” и уметницима Иваном Богићевић-Леко, Снeжaном Скоко и Луком Кнежевићем Стриком.

drvo

 

Изложба ће бити отворена у петак, 11. септембра 2015. године у 19 часова, а пратиће је низ додатних програма и активности (радионице, разговори, јавна вођења).


Трајаће до 1. децембра 2015. године.


Вишегодишњи рад ове групе уметника са тражиоцима азила у Србији произвео је радове у различитим форматима: „мигрaнтске мaпе“, писане и сликовне поруке на текстилу које дају увид у женску страну миграција и интeрaктивну aпликaциjу. Део изложбе чине и aутeнтични аудио-записи (приче/изjaве/свeдoчeњa) азиланата и азиланткиња, као и јединствена друштвена игра коју су осмислили тражиоци азила смештени у Центру за смештај тражилаца азила у Боговађи, а која носи назив „Граница је затворена“.

jastuci

 

Музеј афричке уметности позиционира се као једно од места на коме треба да се покрену дубљи разговори и преиспитивања о локалним и глобалним конотацијама овог таласа миграција.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 10 септембар 2015 21:40
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија