A+ A A-

То су људи поред нас

Оцените овај чланак
(3 гласова)

beskucniciiiiАко мислите да је довољно лоше бити сиромашан, замислите како је кад поред тога што сте гладни и хладно вам је – немате кров над главом.


Поводом 10. октобра, светског дана људи са искуством бескућништва, Европска мрежа против сиромаштва – Србија, на иницијативу Хаусинг Центра, подсећа јавност да је бескућништво један од најесктремнијих облика сиромаштва и социјалне искључености.


У оквиру Стратегије Европа 2020 Европска Унија је поставила циљ да 20 милиона људи широм континента избави из сиромаштва и стања социјалне искључености до 2020. Борба против сиромаштва представља један од основних политичких приоритета земаља чланица ЕУ, чему би требало да теже и земље кандидати, као што је Србија.


Бескућништво је у свим европским државама у порасту. Из тог разлога се улажу посебни напори да се овај феномен прати и да се искорени.

Обезбеђивање средстава за социјално становање, развој нових облика социјалне заштите али и подршка запошљавању кључни су начини да се људима са искуством бескућништва обезбеди достојанствен живот.


Србија, као земља кандидат, треба да дели заједничке вредности и солидарност са ЕУ. Европска мрежа против сиромаштва - Србија апелује на:
Владу Србије да борбу против бескућништва постави међу своје највише приоритете. Укључивање бескућиштва у постојећи стратешки оквир представља добар почетак, али није довољно – неопходна је политичка одлучност да ниједан грађанин Србије више не сме да спава на улици или остаје у склоништу за ургентни смештај дуже него што је неопходно.

Потребна је решеност да се свим грађанима који живе у неадекватним условима учине доступним системска решења за унапређење становања. Политичку вољу мора пратити и одвајање буџетских средстава за ове циљеве.


Државне институције да проблему бескућништва приступе уважавајући његову мултидимензионалност и осигурају мултисекторску сарадњу у решавању проблема – бескућништво се не може решавати само у домену социјалне заштите, његова елиминација подразумева активно укључивање институција из области социјалног становања, здравства, запошљавања, просвете, као и цивилног сектора у оквиру ког постоје значајни ресурси за борбу против бескућништва.


Напослетку, Мрежа подсећа грађане Србије да бескућништво није резултат свесног одабира бескућника и да државну политику искорењивања бескућништва мора пратити веће разумевање и широка подршка јавности.


Сваком се може десити да постане бескућник. То није избор, то је резултат суровог сплета околности.
О Европској мрежи сиромаштва


Европска мрежа сиромашатва – Србија окупља 20 чланица, удружења грађана из целе Србије. ЕАПНС се залаже за вредности равноправности, толеранције, солидарности и одговорне државе. ЕАПНС је од 2011. Чланица ЕАПН – European Anti-poverty Network, заједно са националним мрежама из још 28 земаља ЕУ и Европе.


Хаусинг Центар је непрофитна, невладина организација из Београда чији је циљ унапређење услова становања социјално угрожених група и пружање подршке њиховој социјалној интеграцији и аутономији.


Више о бескућништву у Србији можете пронаћи на:


http://www.housingcenter.org.rs/download/Istrazivanje-beskucnistva-u-Srbiji.pdf a можете се обратити и Хаусинг Центру на 011/33-47-331 и 064/22-019-08

 

Извор: Кућа добрих вести


Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани