Кућа Добрих Вести

Login

Стеву Лапчевићу уручена награда "Ђоко Вјештица"

Оцените овај чланак
(2 гласова)

imagesteve1Новинару „Сремских новина“ Стеву Лапчевићу данас је у ресторану "Кумбара" у подножју Авале уручена награда Удружења новинара Србије (УНС) "Ђоко Вјештица". 

 

Награду за новинарску хуманост Лапчевићу је уручио новинар РТС-а и председник жирија Бранко Станковић уз поруку да „не изгуби човека у себи јер новинар може бити свако“.


Награда се састоји од дипломе и новчаног износа од 1.000 евра у динарској противвредности које обезбеђује власник ресторана “Кумбара” и фирме „Лемикс“ Јовица Павловић.


По уручењу награде Стево Лапчевић се захвалио домаћину Јовици Павловићу, жирију, као и свом листу „Сремске новине“ који је објавио сваки текст који је написао о породици Грковић.


„Ово је пета година од када додељујемо награду 'Ђоко Вјештица' и велико је задовољство што награда иде у руке новинару неимару који је направио кућу породици Грковић“, рекао је генерални секретар УНС-а Нино Брајовић.


Уручењу награде присуствовала је и супруга Ђока Вјештице Нада Вјештица која је за УНС рекла да би „Ђоко био пресрећан и презадовољан наградом која се додељује у његову част. Био је фанатичан борац за истину без обзира на последице и свима је говорио 'Не бојте се, не ћутите, кажите истину и борите се за немоћне и слабе људе да истерају своју правду'“.


Чланица жирија и новинарка „Курира“ Јелена Спасић рекла је да „није важно у ком медију и месту радиш, већ дело и ширина коју то дело има на све нас“.

 

Признање за хуманост


Добитник награде Стево Лапчевић рекао је УНС-у да му награда коју је добио изузетно пуно значи, али му је веће признање то што је помогао породици Грковић.


Стево Лапчевић је последњих годину дана провео на терену водећи акцију за помоћ породици Грковић из пећиначког села Обрежа. Својим писањем и активним радом на терену допринео је прикупљању новца за куповину огрева, зимске одеће и обуће, а потом повео и велику акцију за изградњу нове куће за ову породицу, на коју је недавно постављен кров.


Петогодишњи донатор награде Јовица Павловић рекао је и да ће и наредних пет година наставити са финансирањем ове награде и да верује да ће тим путем кренути и његови наследници.


Награда "Ђоко Вјештица" додељује се за новинарску хуманост, иницирање и континуирано вођење акције у медијима којом се шира јавност и надлежни укључују како би решили уочени проблем.


Установљена је 2011. године на иницијативу Милоша Бате Милатовића и Јовице Павловића. Иницијатива је наишла на подршку УНС-а који је дао име овој награди и од тада је додељује.


Досадашњи добитници ове награде су: Драгољуб Јанојлић, „Независне новине Паланачке“ (2011), Силвија Сламниг, „Курир“ и Садик Хамидовић, Радио „Весеље“ (2012), Тамара Грујић, ТВ „Прва“ и Бранко Станковић, РТС (2013) и Мирољуб Дугалић, „Политика“ (2014).

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 27 октобар 2015 20:42
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија