Кућа Добрих Вести

Login

Међуверски дијалог Србије и Индонезије

Оцените овај чланак
(2 гласова)

vladaveraУ наставку успешне државно-верске сарадње Србије и Индонезије, у Београду се од 8. до 13. новембра одвија Трећи билатерални међуверски дијалог између представника државних органа, традиционалних цркава и верских заједница две земље.


Трећи билатерални међуверски дијалог Србије и Индонезије има за тему „Млади у интеркултуралном и међуверском дијалогу: перспективе, могућности и изазови“, а скуп ће у понедељак, 9. новембрa отворити Министар правде у Влади Републике Србије Никола Селаковић, који је и домаћин догађаја.


Делегацију Индонезије коју чини 30 чланова представника верских заједница, предводи заменик министра спољних послова Абдурахман М. Фахир.


 

Први билатерални међуверски дијалог је одржан у Београду у пролеће 2011, а други у Џакарти у октобру 2013.


На првом дијалогу је патријарх Иринеј подсетио да је Србија најзападнија држава у свету са православном већином, а Индонезија најисточнија држава у којој припадници исламске вероисповести чине већину становништва. Индонезија је, такође, најмногољудија муслиманска држава, будући да међу више од 250 милиона њених становника, припадници исламске вероисповести чине готово 88 одсто житеља.


Патријарх Иринеј је том приликом изразио наду да ће међуверски дијалог са представницима многољуде Индонезије, као резултат имати зближавање два народа и омогућити тешње повезивање две државе у областима вере, културе и економије.


Индонежански званичници пак оцењују да је циљ међуверског дијалога, у коме учествују и академски кругови, поред осталог, унапређење вредности које заједнички деле народи у две државе, а то су слобода, толеранција, узајамно поштовање и различитости.


У Индонезији, иначе делује и православна заједница верника са седиштем на напространијем острву Суматри, која се налази под јурисдикцијом Васељенске патријаршије. Чланови српске делегације на другом међуверском дијалогу су у Џакарти, у препуној православној цркви Светог Томе, присуствовали вечерњем богослужењу и том приликом је патријарх Иринеј истакао позитиван утисак о православној црквеној заједници у Индонезији. То је повод за разговор и са Московском патријаршијом и Васељенском патријаршијом како би се сви заједно заинтересовали за развој православне цркве у Индонезији, казао је српски патријарх.

 

crkva


О верском образовању и религијској толеранцији међу младима ће са члановима државно-верске делегације из Индонезије разговарати и министар спољних послова Ивица Дачић и директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама др Милета Радојевић.


Госте ће примити и поздравити патријарх Иринеј, надбискуп Станислав Хочевар, реис-ул-улема Адем Зилкић, рабин Исак Асиел, епископи бачки и сремски, др Иринеј Буловић и Василије Вадић, те муфтија србијански Мухамед Јусуфспахић.


Делегација из Индонезије посетиће и Народну скупштину Републике Србије, Православни богословски факултет Универзитета у Београду, Архив Југославије, Богословију у Сремским Карловцима и манастир Ковиљ.
Заменик министра Фахир ће у уторак, 10. новембра на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, одржати предавање на тему „Спољна политика Индонезије и индонежанско-српски билатерални односи.“

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 08 новембар 2015 19:54
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија