Кућа Добрих Вести

Login

Трибина: Тело у психологији

Оцените овај чланак
(1 Глас)

dommmmБЕОГРАД – У Дому омладине биће одржана трибина „Тело у психологији“ на којој ће бити речи о односу тела и психе и шта је циљ у телесној психотерапији.


Трибина ће бити одржана данас у 19 часова.


Учесници трибине су: Младен Костић, специјалиста клиничке психологије и сертификовани гешталт психотерапеут; Слађана Ђорђевић, мастер клиничке психологије и телесни психотерапеут; Елена Кузмановић, психолог и телесни психотерапеут; Ида Теодосијевић, психолог и телесни психотерапеут.


Аутор и водитељ трибине је мр Нена Даковић Јовановић, историчар и теоретичар уметности.


Младен Костић ће у свом излагању говорити не само о телу у психологији, већ и о психологији у телу, као једној функционалној повезаности у људском организму у коме, како истиче теорија поља, „сваки елемент поља утиче на друге елементе поља и на поље у целини.“ Сваки део тела и процеси у њему утичу на психу, и обрнуто, све психичко утиче на тело. Ово је основа гешталтистичког терапијског приступа у коме се тежи интегрисаном функционисању особе, усклађености њених телесних, емоционалних, интелектуалних, социјалних и других аспеката, између којих понекад долази до несклада и сукоба. Сваки симптом, телесни или психички, указује да се организам у нечему не осећа добро, да жели неку промену, да нешто оствари или да нешто избегне. Наравно, постоје и симптоми који долазе „споља“: инфекције, повреде или други спољни чиниоци. Значајно је препознавање ових чинилаца, њихове повезаности и међусобног утицаја, односно појаве која је тако настала, како би нашли пут и начин да се успостави позитивно, природно функционисање организма. Психосоматика је утврдила низ ових елемената и њихове повезаности у организму па сваки терапијски приступ захтева узимање у обзир свих ових чинилаца који обликују људско понашање и његове поремећаје.


Шта је циљ у телесној психотерапији


Слађана Ђорђевић ће, између осталог, говорити о ономе шта је циљ у телесној психотерапији, а то је да се „језик тела“ и „језик психе“ повежу, и да се врати нарушен склад у функционисању личности. Сваки пут када постоји „расцеп“ између различитих аспеката личности, настаје проблем. У терапијском процесу је битно да се освесте, доживе и изразе потиснути аспекти личности. Тако, потискивањем емоција, одбацују се значајни делови личности што доводи до сужења телесне свесности, те тело почиње да ствара различите симптоме који су сигнал стагнације у развоју.

 

Повезивање психе са телом, дајући им равноправан положај у терапији и теорији, омогућава особи да потпуније доживи и прихвати себе. Сва осећања која доживљавамо имају своју физиолошку компоненту. Када су дуго спутана, односно када је њихова експресија заблокирана, у телу почињу на известан начин да се „складиште“ потиснута осећања. Тело нам на различите начине „шаље поруку“ о осећањима. На нама је да их препознамо, разумемо и прихватимо, јер једино тад успостављамо повезаност језика тела и језика осећања. И једино тада се осећамо аутентично, целовито и испуњено.

 

У излагању у оквиру трибине: тело у психологији, Елена Кузмановић ће говорити о важности укључивања тела у психолошки рад, о целовитом приступу бићу и вези између емоција и здравља. Биће речи о психофизичком јединству, како до њега доћи и на који начин нам друштво то о(не)могућава. Причаће се о примерима из праксе, о разлици између вербалне и невербалне психотерапије, као и о томе да ли тело у психологији има заслужено место. Зашто је то веома стара, а заправо нова тема?


Интеграција на соматском, емоционалном и духовном нивоу

 

Ида Теодосијевић ће говорити о томе како постизање интеграције на соматском, емоционалном и духовном нивоу води развоју свести и психолошком расту. Задатак телесне психотерапије јесте омогућити избор за здрав живот, освешћивање и слободно изражавање емоција као и потпомагање креативних образаца интеракције, дубљем контакту са емоцијама и јачању самопоуздања. Биће речи и о психофизичким енергетским блокадама у телу које утичу на личност и конфликте, као и о техникама телесне психотерапије које укључују холистички приступ.

 

Извор: Кућа добрих вести/Дом омладине


Последњи пут измењено уторак, 15 март 2016 21:34
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија