Кућа Добрих Вести

Login

Награда за студију заштите српског села Гостуша

Оцените овај чланак
(5 гласова)

vilageМАДРИД – Истраживачки пројекат из Србије - Студија заштите села Гостуша Завода за заштиту споменика културе из Ниша награђен је престижном наградом Европске Уније (ЕУ) и Европа Ностре за наслеђе за 2016. годину синоћ у Мадриду.

 

Међу седам Grand Prix награда које се сматра за највећим признањем, одабраних од стране независног стручног жирија и наградом од 10.000 евра, изабран је и истраживачки пројекат из Србије - Студија заштите села Гостуша у општини Пирот, рађена од стране Завода за заштиту споменика културе Ниш.

“Студија заштите угроженог народног градитељства у овом малом, али јединственом селу, представља доказ да посао може да се обави уз примену високих стандарда заштите, захваљујући чврстој посвећености и одлучности, упркос ограниченим средствима. Истраживање у сврху конзервације је било изразито темељито и спроведено је са јасним акционим планом и визијом”, написао је о тој Студији.

 

                              gostusagranpri

 

Церемонији доделе присуствовало је 1.000 званица, укључујући стручњаке и волонтере из области наслеђа широм Европе, представнике институција ЕУ, земаља чланица и Шпаније. Маестро Пласидо Доминго, председник Европа Ностре, водеће организације из области наслеђа у Европи, и Тибор Наврачић, Европски комесар за образовање, културу, омладину и спорт, били су домаћини церемоније доделе 28 Европских награда за наслеђе. Међу 28 победника из 16 земаља доделили су и 7 посебних - Grand Prix награда, као и једну Награду публике.

 

                                           gostusaamadrid

 

Ове награде су кључни догађај Европског конгреса за наслеђе, које је организовала Европа Ностра у сарадњи са организацијом Хиспаниа Ностра, у Мадриду од 22-27.маја, на коме се окупило више стотина стручњака из те области из Европе. 

 

Пројекат заштите села Гостуша нашао се у друштву са још 6 пројеката који су проглашени као “најбољи међу најбољима”: обнова пешачке руте грађене на стрмим обронцима кањона која данас омогућава посету овој прироној лепоти (Шпанија); посвећеност запослених националном музеју кроз неплаћени рад током 3 године како би одржали музеј отвореним у тешким политичкој ситуацији (Босна и Херцеговина); пројекат подизања свести који охрабрује грађане да “усвоје” споменик од културног и историјског значаја у својој заједници, брину о њему и ставе га у употребу (Финска); обнова и стављање у функцију радиционалне воденице на Агиос Германос, Преспесу (Грчка); рестаурација готичке куле у Вимпол Холу, Кембриџшир (Велика Британија); посвећена вишедеценијска служба заштити наслеђа гђа. Ђулија Мариа Креспи, Милано (Италија).

 

Нови позив за Награду за наслеђе 2017 већ је отворен и рок за пријаве је 1. октобра ове године.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 27 мај 2016 12:55
Мирјана Калинић Шакотић

Мирјана Калинић Шакотић је Београђанка, свршени матурант XII београдске гимназије и

дипломац међународног смера Факутета политичких наука. Током средње школе одлучила сам да се бавим писањем, следи упис на студије и дугогодишња пракса у новинарству. На жалост, у радној књижици је забележено само последњих 15 година рада, остало дугујем своm ентузијазму и упорности током дугих година хонорарисања. Своје почетке интересовања за новинарство дугујем данима проведеним на новинарској пракси у Београдској хроници осамдесетих година прошлог века, затим ,,пискарању” за многе, тада, популарне листове за младе, затим раду на телевизији Студио Б, да би се с почетком овог века обрела у Новинској агенцији Тан југ. ,,Кућа добрих вести” је нешто ново и обећавајуће, зато сам одлучила да се прикључим том пројекту.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија