Кућа Добрих Вести

Login

Нови филм Педра Алмодовара у биоскопима

Оцените овај чланак
(1 Глас)

JulietaaaaaБЕОГРАД - Филм Педра Алмодовара „Џулијета“ (Julieta), премијерно je приказан на недавно одржаној филмској ревији Синемафест, а од 10. новембра биће у редовној биоскопској дистрибуцији.


Филм прати Џулијету и њену ћерку Антију које живе у Мадриду. Обе у тишини пате због губитка Хуана, Антијиног оца и Хулиетиног супруга. Та бол их не приближава, већ удаљава. Када напуни осамнаест година Антија напушта мајку без објашњења.


Џулијета покушава да је пронађе на сваки могући начин, али све што открива је колико мало зна о својој ћерки. Ово је прича о борби мајке да преживи несигурност, али и о комплексу кривице и недокучивој мистерији која наводи људе да напусте оне које воле, бришући их из живота као да никада за њих ништа нису значили, као да никада нису постојали.



 

 

Враћање „женској драми“

 

Овим филмом Алмодовар се враћа драми, посебно „женској драми“ на којој није радио од остварења „Врати се“ (Volver, 2006).


„Вратио сам се женском универзуму. Скоро све глумице у подели су нове за мене, раније сам радио само са Роси де Палмом и Сузи Санчез. Један од ризика са којим сам се суочавао од почетка било је коришћење две различите глумице за главни лик. Адријана Угарте игра главни лик од двадесет пет до четрдесет година, а Ема Суарез од четрдесете па надаље. Не верујем у ефекат маске за старење и мислим да је готово немогуће да млада жена од двадесетак година представља неког од педесет. То није ствар бора, смисао је много дубљи, потребно је представити време споља и изнутра. Прихватам то у позоришту, али сам одбацио у филму. Сада сам срећан због такве одлуке. Мислим да су се Адријана Угарте и Ема Суарез придружиле мом посебном Олимпу раме уз раме са Пенелопом Круз, Кармен Мауром, Викторијом Абрил, Марисом Паредес, Сесилијом Рот, мојим музама“, каже Педро Алмодовар.


„Џулијета“ је двадесети Алмодоваров играни филм. Инспирацију за ово остварење аутор је нашао у три кратке приче из књиге „Бекство“ (Рунаwаy, 2004) добитнице Нобелове награде за књижевност Алис Манро. Оригинални сценарио је написан на енглеском језику и замишљен да се снима у Канади, али се Алмодовар осетио несигурним да снима на местима које не познаје у потпуности, на другом језику, у причи за коју је осећао да би боље функционисала у Шпанији.

 

Huliet

 

„Започео сам адаптацију овог сценарија још у време филма Кожа у којој живим. Заменио сам Ванкувер са Њујорком, јер се осећам ближе Америци него Канади. Обе земље имају сличну структуру породице. Деца рано напуштају кућу, када крену на факултет и многи од њих се удаљавају од својих породица. Та независност је емотивна и географска. У Шпанији, породични односи се никада не прекидају, веза са породицом преживљава проток времена, са изузецима, наравно. И овде, такође, постоје деца која напуштају дом и очеви или мајке који напуштају своје породице и никада се не врате. Радио сам на нацрту на шпанском користећи кратке приче, али дао сам себи слободу у сценарију. Уплашио сам се због промене језика, културе, поднебља. Вратио сам се сценарију после две године и свидео ми се више него што сам очекивао и покушао сам поново да причу сместим у Шпанију. Шпанска верзија се све више удаљавала од Алис Манро и морао сам да полетим сопственим крилима. Њене приче су и даље основа филма и поштоваоци Алис Манро треба да посматрају овај филм као посвету канадском писцу“, додаје Алмодовар.


„Џулиjета“ ће се приказивати у биоскопима Cineplexx Ušće Shopping Center, Cineplexx Delta City, Cineplexx Крагујевац, Cineplexx Ниш, Cineplexx Подгорица и биоскопима CineStar у Новом Саду, Панчеву и Зрењанину.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 12 новембар 2016 13:36
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија