Кућа Добрих Вести

Login

Како упловити у воде фриленсинга

Оцените овај чланак
(2 гласова)

freelanceeeeeeБЕОГРАД - Како упловити у воде фриленсинга без обзира на професију, усавршити своја знања и вештине била је тема тродневног Freelance феста који је у Дому омладине одржан у организацији iSerbia.

 

Тродневном догађају присуствовало је преко 500 учесника. Учесници су првог дана чули приче успешних и искусних фриленсера кроз предавања, интервјуе и панел дискусију. Другог и трећег дана су се, проз радионице, практично упознали са фриленсингом, а након Феста ће сви заинтересовани моћи да наставе обуку кроз индивидуални менторски рад.

 

Марко Илић, деветнаестогодишњи дизајнер, покретач Technest организације која окупља ИТ заједницу у Чачку и један од предавача Феста, је за истакао да некада зависи од квалитета индивидуе да ли ће бити успешан фриленсер.

 

„Ако поседујете таква знања и вештине да можете да понудите бољи квалитет, мислим да можете много више да зарадите тако што ћете радити фриленс и сами себи проналазити клијенте. Али, ако сте млади дизајнер, сматрам да ће бољи предлог бити да уђете прво у неку агенцију да бисте стекли искуство, знање, а ту ћете свакако имати фиксну плату“, саветује Илић.

 

Он признаје да лично није имао агенцијско искуство, али да то уопште не гледа као ману, већ, са једне стране, као предност. Како каже, стекао је дисциплину, те му тај начин зараде веома одговора. Такође, више му одговара то што може сâм да бира клијенте са којима ће радити и што може да постигне да, поред тога, ради и своје пројекте.

 

„За некога је, на пример, мана фриленсинга то што мора сaм да тражи клијента. Ја то не сматрам маном, јер ми пружа неку слободу. Ја не гледам само најскупље пројекте, не гледам само од ког пројекта ћу највише зарадити, већ гледам у ком пријекту ћу највише уживати“, закључује Илић.

 

Интересовало нас је мишљење учесника о овогодишњем Фесту, шта су научили и колико им је Фест помогао у новим сазнањима, па смо том приликом питали Марка Марића и Невену Хевер да поделе утиске са нама.

 

Дизајнер и један од учесника Феста, Марио Марић је за портал иСербиа изјавио: „С обзиром на то да већ неко време покушавам да нађем посао преко интернета, прошао сам известан број клијената и послова и могу рећи да је ово што су предавачи изнели овде, мање-више тачно, јер сам и сaм дошао до истих сазнања. Међутим, јако добра ствар је управљање временом, јер је време можда и најважнији ресурс у коме сви треба да будемо бољи“.

 

Он је истакао да, иако је доста тога прошао кроз праксу, да је, ипак, извукао нешто корисно из целе приче, што ће му свакако значити у будућности.

 

„Драго ми је што учествујем на оваквом пројекту. Сваки од предавача је за мене био подстрек и инспирација. Топло бих препоручила свима који нису присуствовали ове године, да се обавезно прикључе следећи пут. Заиста има много тога да се научи. Можда ће се неко покренути, можда неће, али у сваком случају, у мени је пробудио позитивна осећања и неку наду да ће бар мени, у животу, бити боље, а надам се и свима осталима“, истакла је Невена Хевер, архитектa и учесница.

 

Ана Ранитовић, извршна директорка iSerbie и организаторка феста, врло је задовољна заинтересованошћу учесника да присуствују овом догађају. Каже да је пристизало толико пријава, да су у једном моменту морали да престану да их прихватају.

 

Будући да је iSerbia званично постала амбасадор Европске недеље фриленсинга, Ана каже да ће у октобру, у склопу те недеље поново организовати фестивал.

 

„Као што смо могли да чујемо од многих говорника, веома је важно да млади људи узму ствар у своје руке и да преузму активну улогу у развоју своје каријере, а не да чекају да им се посао деси или да им се успех деси. Фриленсинг је један од начина“, наглашава Ана за портал iSerbia.

 

Маркетинг консултант и коордиантор пројеката, Милош Белчевић, је за iSerbia објаснио да су се током панела, дотакли битних тема и питања у вези са фриленсерима и таквим стилом рада и живота.

 

„Свако од учесника је допринео теми сопственим искуством из прве руке, а посећеност како панела, тако и читавог фестивала, је још један показатељ да се млади интересују за ову тему, да желе да се информишу и да управо овакав начин рада може бити још популарнији у будућности, што показују трендови и у свету, и код нас“, изјавио је Милош и додао да му је драго што је био део овако сјајне приче и да су сви утисци заиста позитивни. „Надам се да ће бити још оваквих дешавања, јер очигледно има интересовања и простора“, рекао је.

 

Извор: Кућа добрих вести/iSerba.rs


Последњи пут измењено уторак, 07 фебруар 2017 14:28
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија