Кућа Добрих Вести

Login

ФЕСТ - почиње филмска фешта за љубитеље филмова

Оцените овај чланак
(1 Глас)

milkirodanaОвогодишњи 45. ФЕСТ представљен је на конференцији у „Сава центру“, 23. фебруара, дан пре свечаног отварања. За квалитет филмова побринули су се уметнички директор Југослав Пантелић и Младен Ђорђевић, селектор програма Границе, “Thrills & Kilss”, Microwave.


На овом фестивалу ће бити приказано 95 премијерних филмова.


Свечано отварање започиње најновијим филмом Емира Кустурице „На млечном путу“ коме ће присуствовати и славна Моника Белучи која уз Кустурицу тумачи главну улогу. Већ првог дана када су оворене благајне, карте за свечано отварање распродате су у рекордном року.


Добра вест за све који нису успели да прибаве карте је да ће већ од 25. фебруара овај филм моћи да се погледа на редовном бископском репертоару. Новинари „ Куће добрих вести” погледали су га на новинарској пројекцији и топло га препоручујемо љубитељима филмске уметности, јер најновији филм Емира Кустурице то заиста потврђује.И овог пута он је остао доследан себи и успео да направи уметнички филм.уз одличну режију, фотографију, сценарио који је сам писао и одличну глуму редитеља, као и Монике Беличи, Слободе Мићаловић и Микија Манојловића. Ратна дешавања са само оквир, јер и сам редитељ га види пре свега као љубавни филм. У ратом захваћеној Херцеговини млекаџија који свакодневно разноси млеко до линије фронта успева да живи мирно заједно са мештанима И борцима и једном младом, лепом девојком (Слобода Мићаловић) која је заљубљена у њега и која прави плнаове о њиховој заједничкој будућности. Након доласка Италијанке, која треба да се уда за брата Слободе Мићаловић, већ при првом сусрету они ће се заљубити једно у друго, а та љубав није никако планирана, Након потписивања примирја њихов живот тек тада постаје права, сурова авантура Као и све праве љубави и она ће победити, без обзира на трагичан завршетак…

 

 

                                  milki

 

Најбољи филмови ће се награђивати у три такмичарска програма: Главни такмичарски програм, Српски филм, и Границе. Остале програмске целине чине главни такмичарски филм ван конкуренције, ФЕСТ 45, ФЕСТ 45 Гала, Фокус Европа, Тхрилл & Киллс, Мицроwаве, Фест класик, Плазма фестић и специјалне пројекције.


У Главном такмичарском програму наћи ће се 15 филмова из 12 земаља: Грчке, Русије, Холандије, Ирака, Словеније,Хрватске, Ирана, Израела, Чешке, Италије, Француске и Исланда.


На овогодишњем ФЕСТУ продато је већ 55000 карата, по речима организатора, али се за поједине пројекције се још увек могу купити карте.


У “Главном програму ван конкуренције” налазе се и фаворити за Оскара у свим категоријама, као што су Она, Месечина, По цену живота, Ноћне звери, Манчестер на мору, Џеки, Трговачки путник, Минско поље, Мој живот као тиквица, Црвена корњача, Невидљиви фактори. Ту су и најновија остварења добро познатих редитеља: Били Лин-херој Анг Лија, Со и ватра Вернера Херцога, Дивни дани у Аранхуезу Вима Вендерса, Америчка драга Андрее Арнолд, Лични купац Оливијеа Асајаса, Џеки Пабла Ларрена, Ноћне звери Тома Форда, То је само крај света Гзавијеа Долана, Краљица Шпаније Фернанда Труебе, Тајни запис Џима Шеридана, Она Пола Ферховена, Викинг Андреја Кравчука...

 

“Међународни такмичарски програм ове године представља тематски различита остварења - од оних која се баве актуелним злом тероризма до носталгичне комедије која нас враћа у време плавих школских кецеља из доба социјализма” - каже уметнички директор Феста Југослав Пантелић.


Неки од редитеља чија се остварења налазе у главном програм су Хаим Табакман, Невио Марасовић, Павел Лунгин, Хана Јушић, Аргирис Панимитропулос, Ђузепе Пичони, Кирил Серберников, Дамјан Козоле и други. Интернационални петочлани жири одлучиваће о наградама у категоријама: најбољи филм, најбољи сценарио, најбоља режија, најбоља мушка улога, најбоља женска улога и најбољи деби, а биће додељена и награда жирија.


Награде ће се додељивати и у националној селекцији, а о њима ће одлучивати интернационални петочлани жири. У националној селекцији биће приказано 7 филмова, од којих премијерно 2- Реквијем за Госпођу Ј. и Афтерпартy. Осим Бојана Вулетића и Луке Бурсаћа, у овом програму такмиче се и Данило Бећковић, Дане Комљен, Тамара Дракулић, Филип Ковачевић и Милош Радовић.
Фестивал ће свечано затворити филм Мартина Скорсезеа „Тишина“ који је на програму петог марта у 19 часова.

 

Aутор текста: Наташа Ускоковић


Последњи пут измењено понедељак, 27 фебруар 2017 17:50

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија