Кућа Добрих Вести

Login

ФЕСТ – Додељене награде у оквиру националног програма Српски филм

Оцените овај чланак
(1 Глас)

MLADIGLUMAC343434БЕОГРАД – На ФЕСТУ су овог викенда додељене награде у оквиру категорије најбољи Српски филм, а награду за најбољи филм освојио је Реквијем за госпођу Ј.” Редитеља Бојана Вулетића.


На овогодишњем ФЕСТ-у у такмичарском програму Српски филм такмичило се седам домаћих остварења: Филмови Јесен самураја Данила Бећковића, Инкарнација Филипа Ковачевића, Дневник машиновође Милоша Радовића, Ветар Тамаре Дракулић, Сви северни градови Дане Комљени и премијерно на ФЕСТ-у Афтер парти Луке Бурксаћ и “Реквијем за госпођу Ј.” Бојана Вулетића.


Награду најбољи деби добио "Афтерпарти" у режији Луке Бурсаћа. Награду је уручио Хрвоје Хрибар.


Награду за најбољу мушку улогу освојио је лазар ристовски у филму дневник машиновође, а њему је награду уручила Ксенија Маринковић.


Награда за најбољу женску улогу одлази у руке мирјане карановић у филму реквијем за госпођу ј., те је изласком на сцену ову награду уручио Жан-Марк Бар.


Награда за најбољу режију припала је такође Бојану Вулетићу, за филм "Реквијем за госпођу Ј.".


Награду жирија освојио је филм "Ветар" у режији Тамаре Дракулић, те ју је редитељки уручио Мирослав Момчиловић.


Након церемоније, премијерно је представљен победнички филм реквијем за „Госпођу Ј. домаћег редитеља Бојана Вулетића, коме је ово друго по реду дугометражно остварење. Реквијем за госпођу Ј. приказан је на недавно завршеном фестивал у Берлину, где је добио веома позивитне критике. Улоге у филму тумаче: Мирјана Карановић, Срђан - Жика Тодоровић, Борис Исаковић, Јована Гавриловић.

 

                                           mira454545

 

То је социјална драма која прича о животу жене у транзицији. Након губитка посла и вољеног мужа госпођа са средњим словом Ј има велике административне перипетије управо због тог Ј. Живот јој постаје тежак са две неваспитане ћерке и старом свекрвом и она одлучује да прекрати себи муке и од наплате животног осигурања обезбеди деци неки динар. Међутим, ни то није једноставно...


Улогу напаћене жене одлично је одглумила Мирјана Карановић, а уз њу и Срђан – Жика Тодоровић, Борис Исаковић, Јована Гавриловић...
Потуно реалистична прича, налик документарном филму оставља траг на тешке дане транзиције, али ипак треба знати да све што је болно и тешко једном прође.


Фест улази у завршницу


“Топлотни удар”


Одлична глума Макиса Пападемитриу ( Makis Papadimitriou), добар сценарио и режија су овај филм уврстили у Главни такмичарски програм.
Филм “Топлотни удар” је Грчко-Немачка копродукција, редитеља Аргириса Пападимитололуса (Argyris Papadimitropoulos) који је урадио савремен филм који говори о животу средовечног лакара Костиса, који добија службу на маленом грчком острву Антипарос. Живи повучено заједно са мештанима све до почетка туристичке сезоне када му у ординацију долази млада девојка да јој санира повреду. Ана проводи летњи одмор са друштвом налик комуни у нудистичком капну и од почетка заводи Костиса. Упочетку радо га примају у друштво и Костис почиње са њима да се лудо проводи по баровима. Ана га позива да јој покаже најлепшу усамљену плажу и од тог момента Костис се већ озбиљно заљубљује у њу, али за Ану је то само успутни флерт. Костис не може да верује да је то исто вече она отишла на неколико дана на Миконос са својим друштвом и он данима обилази барове не би ли је пронашао. За њу је та веза већ завршена, али Костас то не прихвата...

 

sunsatan                                  
“Ови дани”


Још један филм из Главног такмичарског програма, “Ови дани” Ђузепеа Пићионија (Gluseppe Piccioni) приказан је у петак у великој дворани центра “Сава”. Комплетна екипа филма дошла је да поздрави београдску публику, а у уводном делу филма дали су и кратки коментар о искуству са снимања која су делом била нашам гланом граду, а не у Берлину како је у почетку планирано. Ђузепе је изуетно задовољан сарадњом, пре свега са Александром Цонићем, који је продуцирао овај филм и одиграо једну мању улогу. Млада глумачка екупа такође је задовољна што је снимала и лепо се провела у Београду, назвавши га европским Њујорком.


Филм говори о четири пријатељице: Катерини, Лилиани, Анђели и Ани које из италијанске провинције изненада крећу на пут јер је једна од њих добила посао у Београду. Преко Барија, Црне горе и Србије крећу колима и упознају занимљиве наше момке. Свака са својом животном причом и љубавима упадају у разне конфликтне ситуације...


Млађа популација не би требало да пропусти овај филм, али су и старији гледаоци уживали у пројекцији и великим аплаузом поздравили екупу филма која се поклонила београдској публици.


Aутор текста: Наташа Ускоковић

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 05 март 2017 15:13

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија