Кућа Добрих Вести

Login

Италијанска изложба „Сјај ренесансе“ у Београду

Оцените овај чланак
(4 гласова)

sjajjresnesan400404БЕОГРАД - Јединствена италијанска изложба “Сјај ренесансе”, која је са великим успехом обишла светске метрополе, долази у Београд.

 

Поставка преко 30 експоната биће смештена у Музеју града Београда (Ресавска 40б), трајаће од 7. до 30. јуна.

 

“Сјај ренесансе” приказаће скупоцене тканине ренесансе и барока, раскошну одећа за свечаности на италијанским дворовима и декоративне елементе који су креирани за такве прилике а више се не могу видети, осим малобројних комада који се чувају у појединим музејима. Изложени комади одеће плод су дугогодишњих истраживања и рада на материјалима и техникама, и доприноса бројних историчара, илустратора, кројача, везиља и занатлија. Јединствени по лепоти и скупоцености, изложени костими су права ремек-дела италијанских кројачких и занатских кућа и сведоче о нивоу квалитета који могу да достигну једино италијански произвођачи и занатлије.

 

На овој изложби биће представљено 30 свечаних костима реконструисаних захваљујући проучавању ренесансних слика. Ови костими биће изложени на постољима а поред њих налазиће се фотографије ренесансних слика које су послужиле као инспирација. Изложбу ће употпунити “Владарева гозба”, сцена која дочарава салу ренесансне палате декорисане као за дочек гостију на гозби. Импозантна тканина као зидна декорација, трпеза на којој су постављени керамика и украсни предмети и полица са декоративним тањирима главни су елементи овог дела изложбе.

 

Пројекат на основу којег је реализована изложба, која је права “изложба-амбасадорка Италије” у свету, настао је у Мантови. После првих представљања у палатама тога града и све већег успеха код публике и код медија, изложба је обишла многе италијанске и европске градове као и Северну и Јужну Америку и Азију где је представљена у више од 40 градова.


Улаз на изложбу је бесплатан.


Организатори изложбе су Асоцијација “Invito a Corte" Фауста Форназарија и Италијански институт за културу у Београду.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 24 мај 2017 13:10
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија