Кућа Добрих Вести

Login

Завршен СОФЕСТ

Оцените овај чланак
(2 гласова)

nagradjenii55555БЕОГРАД – У Сопоту је затворен 46. СОФЕСТ.

 

Фестивал, који је почео у уторак, протекао је у знаку Александра Саше Петровића и обележавања великог јубилеја филма Скупљачи перја.

 

Током пет дана фестивала приказана су 24 филма, од чега је 19 било у такмичарском програму.

 

Стручни жири у саставу Мирко Беоковић, Весна Чипчић и Милан Тодоровић донео је одлуку да Гранд Приx за најбољи филм понесе Јесен самураја, а награда, статуета Слобода и 150 000 динара, је уручена продуценту Марку Паљићу испред продуцентске куће Гаргантуа филмс.

 

Он се захвалио на награди и подсетио да му је ово трећи пут да са филмом учествује на Софест-у, те да се обистинила пословица „трећа срећа“. Будући да је филм колективни труд, позвао је ауторску екипу филма да му се придружи на сцени.

 

Награда за најбољу режију (филму изузетне уметничке вредности), статуета Слобода и 120 000 динара, отишла је у руке Бојана Вулетића за Реквијем за госпођу Ј. Вулетић је, примајући награду, изјавио да му је част да уз величине које су уз њега награђене присуствује фестивалу који одаје почаст једном од највећих југословенских редитеља и да га то чини још поноснијим.

 

Горица Поповић понела је награду за најбољу женску улогу у филму Козје уши, статуету Слобода и 120 000 динара. Од ове године, на иницијативу жирија, награда носи име „Мира Ступица“.

 

Горицу је на бину испратио громогласни аплауз са овацијама, а она се захвалила на топлом пријему и додала следеће: „Драго ми је да је жири препознао мој рад и да је овај мали филм пронашао пут до ваших срца.“

 

Игору Ђорђевићу уручена је награда „Бата Живојиновић“ за најбољу мушку улогу у филму Слепи путник на броду лудака, статуета Слобода и 120 000 динара. Награду му је уручила Јулијана Живојиновић, Батина супруга, која се захвалила на почасти да његово име краси ову награду.

 

Игор Ђорђевић је примајући награду изјавио: „Јако сам срећан што сам награду добио баш тумачећи Петра Кочића који је отац савремене српске прозе, узор једног Андрића, истински српски патриота, и драго ми је да ову награду примам у срцу Србије, у Сопоту.“

 

Жири публике који су чинили Сузана Јанковић, Ненад Маринковић и Невена Војновић, донео је одлуку да награду за најбољи филм, статуету Слобода, понесе Слепи путник на броду лудака Горана Марковића. Награду је примила Марија Берета у име продуцента Радио Телевизије Србије.

 

Специјална награда за допринос филмској уметности, статуета Слобода, одлуком одбора додељује се Оливери Катарини. Она је била спречена да присуствује додели због болести, те је у њено име награду примио Властимир Судар, историчар филма који припрема књигу о Александру Петровићу. Он је са присутнима поделио утиске са пројекције филма Скупљачи перја у Кану којој је присуствовао, и подсетио се величине и значаја ове легендарне диве.

 

Живорад Милосављевић, председник општине Сопот и председник одбора фестивала, свечано је прогласио фестивал затвореним. На самом крају, уследила је пројекција филма Скупљачи перја.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 09 јул 2017 21:08
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија