Кућа Добрих Вести

Login

Филмски фестивал "Слободна зона"

Оцените овај чланак
(1 Глас)

libertoonanaskdjfdifБЕОГРАД - Филмски фестивал "Слободна зона" одржаће се у Београду, Новом Саду и Нишу, од 1. до 6. Новембра и представиће више од 40 ангажованих играних и документарних филмова из целог света.

 

Фестивал су подржали: Министарство кутуре и информисања Републике Србије, Реконструкција Женски фонд,  Француски институт у Србији, Град Београд, Амбасада Канаде и Амбасада Краљевине Норвешке у Београду.

 

Документарни мјузикл Дан ослобођења о првом рок догађају у „последњој комунистичкој диктатури света“ – концерту  групе Laibach у Северној Кореји свечано ће отворити фестивал 1. новембра у сва три града.

 

 У међународној селекцији на овогодишњој Слободној Зони уз Дан ослобођења који отвара фестивал, публику у сва три града очекује још један сјајан музички документарац – филм Чавела у режији Катрин Гунд и Дареше Кјуи. Овај раскошни портрет једне од највећих икона мексичке традиционалне музике уједно је и филмско сведочанство о снази воље и жудњи за животом. Чавела Варгас била је прва певачица која је обукла панталоне и пончо на сцени и певала песме ранчероса до тада резервисане само за мушкарце. Била је љубавница Фриде Кало, инспирација Педру Алмодовару и њена музика може се чути у многим његовим филмовима. Бунтовница божанског гласа и највећа мексичка звезда свих времена, коју су подједнако волели и мушкарци и жене. Поздрављен овацијама публике на Берлиналу, овај омаж једној изузетној жени неће никога оставити равнодушним.

 

Још један филм у коме доминира сјајна музика је и Газа Сурф Клуб Филипа Гнадта и Микија Јамина. Сниман у сенци ратних сукоба између израелске војске и Хамаса, овај филм  говори о младим људима који спас од опсаде, рата и верског фанатизма проналазе у сурфовању.

 slobodo90909090

Божански поредак редитељке Петре Бјондине Фолпе је швајцарски кандидат за Оскара 2018 и духовита прича о Нори, младој супрузи, мајци и домаћици из једног села у швајцарским Алпима која се почетком седамдесетих бори за право гласа за жене – најпре у својој кући а затим и у широј заједници. До 1971. године жене у Швајцарској нису имале право гласа, а све до 1988. могле су да раде само уколико би им мужеви то писмено дозволили, јер „такав је закон“.

 

Овогодишње издање фестивала карактерише посебно јака регионална селекција за чији одабир су заслужни нови селектори Јелена Максимовић и Иван Бакрач.

 

Мушкарци не плачу редитеља Алена Дрљевића из Босне и Херцеговине говори о борби бивших бораца југословенских ратова са посттрауматским синдромом и представља јединствен осврт на последице распада Југославије. Филм је настао по мотивима стварних догађаја  и сећањима ратних ветерана, али и редитеља и глумаца који су и сами преживели рат у бившој Југославији. Резултат је редитељски изванредан филм у коме бриљирају неки од највећих глумаца из региона. Филм “Мушкарци не плачу” премијерно је приказан на фестивалу у Карловим Варима на коме је одушевио и расплакао публику, освојио награду Cine Europa и Специјалну награду жирија. У образложењу жирија између осталог стоји: „Филм је релевантан за будућност Европе као заједнице и суптилан је коментар на негативне аспекте мушкости“.

 

                                                          liberoorororor

Мртва нација, узбудљиви је документарни есеј-филм румунског аутора Раду Јудеа који у последњих неколико година, својом креативношћу у филмском језику и структури изненађује и узбуђује светску публику. Филм је направљен од скоро откривених црно-белих фотографија и бави се анти-семитизмом у Румунији 30-их и 40-их година. Уз минималну, али ефектну комбинацију слике и звука публика ће имати прилику да присуствује јединственом филмском доживљају који открива сурове детаље увек актуелне историјске теме. Филм је имао премијеру на престижном филмском фестивалу у Локарну.

 

Стручни жири фестивал ће доделиће нагрде за Најбољи ангажовани филм у Регионалној и Међународној конкуренцији. Награду за Најбољи филм у оквиру селекције 14+, доделиће средњошколски жири - Слободна Зона Јуниор. Већ традиционална Награда публике фестивала Слободна Зона, биће додељена филмовима који су током фестивала оставили најснажнији утисак на посетиоце.

 

Слободна Зона, традиционално, има богат пратећи програм: 5 специјалних пројекција, Master Class, Ноћне разговоре и дневни говорни програм На кафи са аутором.

 

Београдску публику у суботу 4. новембра у сали Арт биоскопа Коларац чека права филмска посластица – целокупна Гватемалска трилогија америчке документаристкиње и активисткиње Памеле Јејтс. Овај догађај је део програма Женска линија, који сваке године подржава Реконструкција Женски фонд. Гвателмалска трилогија је јединствени кинематографски догађај који обухвата филмове: Кад планине задрхте, Гранито: Како средити диктатора и најновији, трећи део 500 година. 35 година ауторског рада и 500 година борбе аутохтоног мајанског становништва против репресије колонијалних освајача и војне диктатуре стало је у пет сати филма.

 

 У недељу 5. новембра у Кинотеци, Питер Киној одржаће интерактивни Мастерклас на енглеском језику под називом Editing Human Right Films, у оквиру ког ће публику упознати са ангажованим приступом филму и моделу рада продуцентске куће Скyлигхт са младим људима. Мастерклас је отворен за студенте филмских школа, филмске професионалце, активисте и заинтересоване љубитеље филма. Сви заинтересовани могу да се пријаве путем онлине формулара на сајту фестивала до 1. новембра.

 

 Од петка 3. до недеље 5. новембра у ДКЦ-у, одмах после пројекција филмова Мушкарци не плачу, Живот од милијун долара и Школа за бунтовнике, предвиђен је неизоставан пратећи програм Слободне Зоне – Ноћни разговори чији је уредник Иван Миленковић. Публика ће имати прилику да у присуству аутора и експерата разговара о актуелним темама које покрећу ова три филма – који су то политички механизми који рањавају душе, да ли су демократксе државе изгубиле занимање за своје грађане и зашто се идеја образовања тко брзо урушава.

 

И ове године у Музичкој кући Метрополис за представнике медија и познаваоце филма одржава се програм на Кафи са аутором. Први гости биће чланови екипе филма Дан ослобођења и групе Laibach. Током читавог фестивала, све до 6. новембра ова дружења са гостима Слободне Зоне водиће редитељка Јелена Гавриловић.

 

Пројекције у Дому омладине Београда одржавају се од 2. до 6. Новембра а програм у Дому омладине можете погледати ОВДЕ.

 

Више информација, доступно је на сајту фестивала freezonebelgrade.org.

 

ИЗВОР: Кућа добрих вести/Дом омладине 


Последњи пут измењено среда, 01 новембар 2017 09:43

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија