A+ A A-

Нови Пазар проглашен Изузетном дестинацијом Европе у Србији

Оцените овај чланак
(1 Глас)

MANASTIRSOPOCANIБЕОГРАД - Победник овогодишњег националног конкурса за избор „Изузетне дестинације Европе“ (European Destinations of Excellence – EDEN) у Србији је Нови Пазар, док су за пратеће дестинације изабрани Сремска Митровица и Зајечар.

 

Конкурс је спровела Туристичка организација Србије, а тема избора био је „Културни туризам“. Посебан нагласак стављен је на материјално културно наслеђе на листи непокретних добара Републичког завода за заштиту споменика културе, на листи УНЕСKО културне баштине и у оквиру тематских културних рута.

 

На конкурс је стигло укупно 26 важећих пријава, а коначан редослед утврђен је након посета кандидатима у ужем избору (Зајечар, Куршумлија, Нови Пазар, Бач и Сремска Митровица).

 

Победничка дестинација Нови Пазар конкурисала је са материјалним културним наслеђем које, између осталог, обухвата споменике на УНЕСКО листи – средњовековни комплекс Стари Рас са Црквом Светих апостола Петра и Павла (Петрова црква) и манастирима Сопоћани и Ђурђеви Ступови који су део културне руте Савета Европе „Трансроманика“, затим знаменитости из османског периода – Новопазарску тврђаву са старом чаршијом, Алтун-алем и Лејлек џамију, Иса-бегов хамам и мноштво других локалитета и садржаја који одсликавају вишевековно богатство традиције и динамичан развој ове мултикултуралне средине.

 

Национална церемонија доделе награда победничкој и пратећим дестинацијама биће одржана овог децембра у оквиру традиционалног годишњег догађаја који за своје сараднике и медије прави Туристичка организација Србије.

 

Изабране дестинације у Србији биће уврштене у „Мрежу изузетних дестинација Европе“ чији циљеви су стварање платформе за размену добрих примера из праксе међу награђеним дестинацијама и подстицање других дестинација у Европи да усвоје моделе одрживог туристичког развоја.

 

Победничка и пратеће дестинације биће промовисане и на међународном плану кроз посебну публикацију посвећену овом пројекту, као и путем сајтова Туристичке организације Србије, Европске комисије и друштвених мрежа.

 

Извор: Кућа добрих вести/Туристички цвет


Последњи пут измењено среда, 15 новембар 2017 22:55

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани