Кућа Добрих Вести

Login

Дванаест непознатих писама Милоша Црњанског у Адлигату

Оцените овај чланак
(2 гласова)

PISMAБЕОГРАД - У Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“, у оквиру којег су отворени Музеј српске књижевности и Музеј књиге и путовања, стигло је дванаест до сада непознатих писама Милоша Црњанског упућених Гвиди Тартаљи, као и  девет преписа Тартаљиних одговора Црњанском.

 

Књижевник Гвидо Тартаља био је уредник књига које је Црњанском објавила ,,Просвета". Писма су највећим делом из 1958. године и тичу се објављивања нових дела, претресају се лекторска и редакторска питања, а сачуване су и оригиналне коверте у којима су стигла из Лондона.

 

Писма су пословног карактера, али из њиховог садржаја повремено провејава блискост и страх од евентуалних цензора. На више места господин Тартаља упозорава да му не стижу сва писма, а Црњански на његове наговоре да се врати у Југославију каже: „Према тону Ваших писама, мислим да Ви немате појма о томе како ја живим. И боље. The rest is silence“. На то се надовезује Гвидина белешка: „Ни онда, ни доцније, никада нисам, с обзиром на оно што је после уследило, објаснио себи прави смисао тих његових речи.“

 

Потомак италијанских грофова, син великог Гвиде Тартаље, познати и омиљени професор књижевности на Филолошком факултету, господин Иво Тартаља, један је од најскромнијих оснивача и донатора Удружења Адлигат који је за ову институцију већ чино чуда. Инспирацију да поклони ова писма добио је после читања књиге „У срцу Суматре“ Виктора Лазића, која је настала тако што је председник Адлигата, тада студент, одушевљен поезијом Црњанског, изненада и без плана отпутовао у Индонезију, у пртљагу носећи једино збирку „Лирика Итаке“. Желео је да, на неки начин, свог омиљеног песника који никада није био на Суматри, проведе овим острвом и оживи суматраизам на делу. Рецитовао је стихове Црњанског племенима бивших канибала и матријархата у џунглама, у кратерима живих вулкана, у друштву са пиратима.

 

Господин Тартаља је, на најдивнији могући начин, наградио Лазићеву љубав и приврженост великом песнику овим дивним  поклоном који ће, сасвим сигурно, добро доћи потоњим истраживачима који до нових сазнања буду долазили у Адлигату, будућој Конгресној библиотеци Балкана.

 

                         crnjanski

 

Удружење Адлигат од овог месеца издаје часопис „Србија међу књигама“ који ће постојати у електронском и штампаном издању. Часопис ће детаљно описивати значајне материјале и приче које уз њих долазе, као и интервјуе са донаторима, како би што више информација о културном благу које ова институција поседује остало сачувано од заборава.

 

Часопис се може наручити на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или на овај број мобилног телефона: 063 360 218.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 08 децембар 2017 12:21

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија