Кућа Добрих Вести

Login

Ево коју књигу Бил Гејтс највише воли

Оцените овај чланак
(2 гласова)

SVAJESSA45454545Бил Гејтс воли да чита и често подели мишљење о ономе што прочита.

 

Суоснивач компаније Мајкрософт пронашао је нову омиљену књигу, која је по његовим речима заузела прво место на листи његових омиљених књига.

 

"Годинама говорим да је књига 'Најбољи анђели наше природе' Стивена Пинкера најбоља књига коју сам прочитао у последњих десет година. Када бих морао неком да препоручим само једну књигу, била би та. Пинкер користи детаљна истраживања како би потврдио да живимо у најмирнијем времену у људској историји. Никада нисам видео тако јасна објашњења прогреса. Престаћу да причам толико о 'Најбољим анђелима' због тога шо је Пинкер успео да надмаши себе. Његова нова књига 'Просветљење сада' (Enlightenment Now) је боља", рекао је Гејтс.

 

"У овој књизи он користи исти приступ као и у 'Најбољим анђелима' за проучавање насиља кроз историју и примењује га на 15 различитих мера напредовања (као што су квалитет живота, спознаја и безбедност). Резултат је холистичка слика тога како и зашто свет постаје бољи. Нешто попут 'Најбољих анђела' на стероидима", додао је.

 

Ово су Гејтсове омиљење чињенице из те књиге:

 

1. Имате 37 пута мање шансе да будете убијени громом него на прелазу векова. Не зато што је данас мање громова, него због тога што имамо боље временске прогнозе, бољу едукацију и више људи живи у граду.

 

2. Време које користимо да оперемо веш пало је са 11 и по сати недељно 1920. године на сат и по у 2014. години. То је људима обезбедило много више слободног времена, нарочито женама, како би могле да уживају у другим активностима.

 

3. Имате много мање шанси да погинете на послу. Сваке године у САД на послу умре 5.000 људи, али 1929. године умрло је 20.000 људи. Данас се много више пажње посвећује безбедности на послу.

 

4. Светски ИQ расте сваке деценије за три поена. Мозак деце се развија боље захваљујући бољој исхрани и чистијем окружењу. Пинкер верује у аналитичко размишљање, како у школи тако и ван ње. Колико симбола погледате само када проверите свој Iphone. Данашњи свет подстиче апстрактну мисао од младег доба и то нас чини паметнијим.

 

5. Рат је илегалан. То би требало бити нормално, али пре оснивања Уједињених нација 1945. године није постојала институција која би зауставила две земље да ратују. Иако је било неких изузетака, претње међународним санкцијама и интервенцијама доказала се као ефикасно одвраћање од ратова међу народима.

 

"Свет је све бољи, чак и ако то не видимо увек. Драго ми је што имамо брилијантне умове попут Пинкера, који нам помажу да видимо ширу слику. Просветљење сада није само најбоља књига коју је Пинкер икада написао, то је моја нова најбоља књига свих времена", прокоментарисао је Гејтс.

 

Извор: Нова економија


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија