Кућа Добрих Вести

Login

Оригинални говор председника Северне Кореје у Адлигату

Оцените овај чланак
(2 гласова)

govororororoБЕОГРАД - Kњижевник Милоје Поповић Каваја, дугогодишњи директор Сава центра и српског поклонио је Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу "Адлигат" у оквиру ког су отворени Музеј српске књижевности и Музеј књиге и путовања оригинални примерак говора Ким Ил Сунга, председника Северне Кореје, који је председник одржао у Београду приликом додељивања звања почасног грађанина Београда 11. јуна 1984. године.

 

Данас је потпуно заборављена чињеница да је овај „велики“ и „вечни“ вођа корејског oнарода, који је постхумно проглашен „Вечним председником Демократске Народне Републике Кореје“, био почасни грађанин наше престонице. Ким Ил Сунг је, иначе, био близак и са Стаљином и са Титом, због чије сахране је такође дошао у Београд.

 

            Он је фактички оснивач Северне Кореје и ову државу је водио током страшног Корејског рата. У Кореји постоји више од 500 његових споменика, укључујући и један од највећих бронзаних споменика на свету, који се налази у Пјонгјангу.

 

„Овај оригинални примерак говора Ким Ил Сунга, добио сам на поклон у салону Скупштине Града Београда, након свечане доделе Повеље почасног грађанина. Примио сам га од шефа његовог протокола, као да сам знао да ће једног дана то бити занимљив музејски експонат. Данас је његов унук Ким Џон Ун у центру пажње светске јавности  због нуклеарних експеримената“ - каже нам Милоје Поповић, донатор овог необичног експоната, чији се легат - спомен соба налази у Адлигату.

 

Поповић је био дугогодишњи директор Сава центра и директор Информативно-културног центра Југославије у Њујорку. Аутор је стихова за „Марш на Дрину“, чувену корачницу Станислава Биничког. У легату су нарочито занимљиви оригинални говор Ј.Б. Тита и ибрик који је Поповићу лично поклонио Садам Хусеин.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 07 март 2018 18:22

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија