Кућа Добрих Вести

Login

Ђоковићу две АТП годишње награде

Оцените овај чланак
(1 Глас)

novakdjokovicnagradeЛОНДОН – Српски тенисер Новак Ђоковић добитник је две награде АТП и примиће их у току Мастерса у Лондону који је почео победом у првом колу против Француза Цонге од 2:0.


Ђоковић је другу  годину за редом добитник АТП награде за играча који је годину завршио на првом месту АТП ранг листе.  Уједно, он је први играч који има две „везане“ године на првом месту после Роџера Федерера (Швајцарска) који је био број један четири пута узастопно од 2004. до 2007.

Ђоковић је и добитник и „Награде Артур Еш“ коју АТП додељује за хуманитарни рад. Ђоковић је и ове године прикупљао средства и учествовао у добротворним акцијама кроз „Фондацију Новак Ђоковић“ и као амбасадор УНИЦЕФ.

Ове године Ђоковић је победио на Отвореном првенству Астралије као и на турнирима у Мајамију, Торонту, Шангају и Пекингу а играо је у финалу Отвореног првенства Француске у Паризу и Отвореног првенства САД у Њујорку. Трећу годину за редом завршава са скором победа 70 и већим (71:11).

Две награде АТП (има их укупно 24. од 2003) добио је и Роџер Федерер. Примио је признање  „Трофеј Стефан Едберг“ као тенисер са најкоректнијим понашањем у 2012. и ово му је осма награда коју, иначе, додељују колеге - тенисери. Добио је и награду за најомиљенијег тенисера у АТП туру од навијача и ово му је десето узастопно признање.

Светски број један у дублу Американци браћа Боб и Мајк Брајен  добитници су АТП награде за прво место на ранг листи, као и награде навијача за најомиљенији дубл. Повратник године је Томи Хас (Немачка) који се, после паузе због операције од фебруара  2010. до маја 2011, вратио у првих 25 на АТП ранг листи, иако је годину почео изван првих 200. И ову награду додељују играчи.

Најбољи новајлија у 2012. је Мартин Клижан (Словенија). Завршио је годину  на 27. месту АТП ранг листе (најбоље у каријери) и напредовао је 88 места. Имао је скор у победама 19:17.
За  играча који је највише напредовао АТП је наградио  Марка Матошевића (Аустралија). Био је на почетку године 173. на ранг листи, а завршио је на 47. месту као најбоље рангирани Аустралијанац.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 06 новембар 2012 11:24
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија