Кућа Добрих Вести

Login

Jавни позив за бесповратна средства за уџбенике

Оцените овај чланак
(2 гласова)

besplatnoudzbenicidfdfdfdfКако је најављено из управе Града Београда објављен је јавни позив за доделу бесповратних новчаних средстава у висини основних пакета штампаних уџбеника за први и други разред основне школе.

 

Ово је први пројекат у оквиру акције помоћи родитељима за децу која похађају основне, државне јавне школе.

 

„Јавни позив објавила је Фондација за младе таленте Града Београда и он траје до 30. септембра. На основу позива сви родитељи чија деца похађају први и други разред могу да се јаве и конкуришу од 20. августа до 30. септембра за бесповратна средства у вредности колико износе четири уџбеника из предмета: свет око нас, српски или матерњи језик, математика и изабрани страни језик. Вредност ових уџбеника зависи од издавача до издавача, у просеку око шест хиљаде динара“, рекао је заменик градоначелника Горан Весић.

 

Заменик градоначелника је прецизирао да је за пријаву на конкурс потребно само неколико папира – потврда из школе о упису детета у први или други разред, у којој стоји и напомена чије је уџбенике школа изабрала, затим лична карта, копија платне картице, а за свако дете по аутоматизму се набавља извод из матичне књиге рођених. Омогућена је и онлајн пријава, нагласио је Весић.

 

„По обради података, аутоматски ће добити информацију колико средстава и у ком року ће им бити уплаћено на рачун. Предмети ће се обрађивати сукцесивно и неће се чекати завршетак конкурса“, рекао је Весић.

 

Он је подсетио да је Град Београд ову одлуку донео почетком ове године, те да су неки родитељи већ платили уџбенике или набавили половне.

 

„Ово је био најједноставнији начин да им се новац врати“, казао је Весић.

 

Весић је изразио наду да ће Београд дати пример и другим локалним самоуправама како да реализују овакве или сличне пројекте, те је додао да је акцијом обухваћено више од сто хиљада деце у главном граду.

 

Весић је напоменуо и то да су за децу од трећег до шестог разреда основне школе, којих у Београду има 67.592, припремљени таблети.

 

„Таблети ће бити подељени у школама које ће родитељима давати родитељима информацију о томе. Потписиваће реверс за преузимање таблета, који су три године власништво града, а после тога постају власништво родитеља. Осигурани су и имају интернет-картицу Телекома Србије. То значи да ће свако дете имати интернет на свом таблету, без обзира на то да ли у кући има интернет или не. Уз таблете ђаци добијају и код за дигиталне уџбенике. На тај начин ћемо омогућити да сва деца на територији града, без обзира на материјално стање родитеља, добију таблет и могу да уче користећи дигиталне уџбенике“, појаснио је Весић.

 

Како бисмо обезбедили да и наставници и учитељи могу да раде на исти начин, Град Београд ће до 15. септембра обезбедити скоро 7.000 лаптопова за учитеље и наставнике у настави од трећег до шестог разреда, навео је Весић и додао да ће и они такође имати бесплатан интернет и кодове за дигиталне уџбенике које купује Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

 

„Сви ученици и наставници биће опремљени за дигиталну наставу и то је прави искорак ка дигитализацији у нашој земљи. То што ће имати београдска деца, немају деца ни у Бечу, Берлину, Паризу. Имају их деца у неким балтичким земљама, али нема много градова у Европи који имају овај степен дигитализације. Ми ћемо следеће године купити таблете за децу која долазе у трећи разред, а шестаци ће свој таблет пренети за седми разред, тако да ћемо за две године таблетима обезбедити апсолутно сву децу у основној школи, на шта сам посебно поносан“, истакао је Весић.

 

Према његовим речима, таблети ће имати своје радно време и неће радити од 22 до 6 сати, а са њих ће моћи да се одлази само на сајтове које је прописало Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

 

„Цео тај поступак ћемо завршити у првих неколико дана септембра. Ово је велика ствар и на тај начин ћемо изједначити сву децу. Нећемо дозволити да деца зависе од тога да ли њихови родитељи имају новац да купе таблет или не“, казао је Весић.

Заменик градоначелника је нагласио да ће деца од трећег до шестог разреда ове године имати и регуларне уџбенике.

 

„Ми ћемо Законом о образовању, које ради Министарство просвете, а чији сам члан Радне групе, предвидети обавезу да убудуће постоје и дигитални уџбеници. Верујем да ћемо од следеће године бити у таквој ситуацији да више неће бити потребе за регуларним уџбеницима, већ да ће деца имати само дигиталне. Мислим да ћемо у томе успети, али то не можемо да остваримо ако не обезбедимо средства деци и наставницима да могу на томе да раде“, рекао је Весић.

 

Он је појаснио да је првобитни план био да се обезбеде таблети за децу од првог до четвртог разреда, те да је Министарство просвете сугерисало да деца у прва два разреда треба да имају обичне уџбенике, што је и прихваћено.

 

„Ово је велика помоћ Града Београда деци на територији града. Ово што ми радимо, не ради ниједна локална самоуправа у Србији нити на Балкану, а то је последица већих средстава која можемо да улажемо и у образовање. Ово је једно од најбољих улагања које смо урадили јер је то улагање у будућност деце и будућност земље“, рекао је Весић.

 

Он је позвао родитеље чија деца иду у први и други разред да се јаве на конкурс.

 

„Конкурс ће бити подељен школама које ће са тим упознати родитеље. Смањили смо број папира који треба да се поднесе – потребна је копија личне карте, број жиро рачуна и потврда из школе да је дете уписано у први или други разред, уз напомену о уџбеницима које су изабрали, јер од тога зависи колико ћемо новца уплатити. На конкурс не могу да се јаве родитељи који већ добијају бесплатне уџбенике од Министарства просвете. То су родитељи слабијег материјалног стања“, закључио је Весић.

 

Заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић је истакла да је фондацији указана велика част да учествује у додели бесповратних новчаних средстава за основни пакет уџбеника за први и други разред.

 

„Овим пројектом пружамо подршку најмлађим школарцима града Београда. Задовољство нам је што се са њима срећемо на самом почетку њиховог школовања и надамо се даљој сарадњи током њиховог образовања“, казала је Радуловићева.

 

Подсетила је да је фондација од оснивања 2015. године успешно реализовала четири конкурса.

 

„На тим конкурскима је више од 200 основаца и ученика средњих школа у Београду добило подршку фондације. Наставићемо да се боримо за њих, како би они били поносни на своју земљу и град“, рекла је Радуловићева.

 

Град Београд је, према њеним речима, препознао потребу да помогне младим талентима у престоници.

 

„Фондација доделом наменски новчаних средстава препознаје потребе ученика и студената који се истичу у научном, стваралачком и уметничком раду“, закључила је Андреа Радуловић.

 

Извор: Beograd.rs


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија