Кућа Добрих Вести

Login

УНХЦР ПОРУКА ДРЖАВАМА: Гарантујте деци избеглицама приступ средњошколском образовању

Оцените овај чланак
(2 гласова)

unhcrАгенција Уједињених нација за избеглице (УНХЦР) позвала је међународне актере да уложе напоре како би средњошколско образовање за децу и омладину избеглице било гарантовано, с обзиром на то да је стопа уписа избеглица у школе и универзитете и даље критично ниска.

 

Позив је уследио након што је УНХЦР објавио извештај о образовању за 2021. годину „Остати на курсу: Изазови у области образовања избеглица“, у којем су истакнуте приче младих избеглица широм света које покушавају да наставе своје образовање у доба незабележених поремећаја изазваних пандемијом.

 

Период похађања средње школе треба да буде време раста, развоја и могућности. На тај начин повећавају се изгледи угрожених младих људи за налажење запослења, за здравље, независност и преузимање лидерства и смањује се вероватноћа да ће бити присиљени на дечији рад.

И поред тога, према подацима које је прикупио УНХЦР у 40 земаља, бруто стопа уписа избеглица у средње образовање у периоду 2019-2020. године износила је свега 34 одсто. У готово свим земљама, стопа уписа деце избеглица нижа је од стопе уписа деце из заједнице домаћина.

 

Пандемија ће вероватно још више умањити шансе избеглица. Иако је Ковид-19 представљао проблем за сву децу, за младе избеглице, које се и поред тога суочавају са значајним препрекама у погледу уписа у школу, пандемија би могла би да умањи све изгледе да ће стећи образовање које им је неопходно.

 

„Напредак који је постигнут у последње време у погледу уписа избегличке деце и омладине у школе сада је угрожен“, рекао је шеф УНХЦР-а Филипо Гранди (Филиппо Гранди). „Суочавање са овим изазовом захтева великосежне и координиране напоре, али то је задатак с који морамо да се ухватимо у коштац и не можемо себи приуштити да то избегнемо.“

 

УНХЦР позива државе да гарантују право свој деци, укључујући избеглице, на приступ средњем образовању и да обезбеде да сва деца, укључујући избеглице, буду обухваћена у националним системима образовања и планирања. Осим тога, државама у којима се налази велики број расељених лица потребна је помоћ у изградњи капацитета: већи број школа, одговарајући наставни материјали, обука наставника за специјализоване предмете, подршка и садржаји за девојчице тинејџерског узраста и улагања у технологију и конективност с циљем да се затвори дигитални јаз. 

 

Подаци, такође, показују да су у периоду од марта 2019. до марта 2020. године бруто стопе уписа избеглица на нивоу основног образовања износиле 68 одсто. Стопа уписа на нивоу високог образовања износила је пет одсто, што је повећање од два поена у односу на претходну годину и напредак који представља промену у животима хиљада избеглица и у њиховим заједницама. Осим тога, то повећање даје наду и охрабрење млађим избеглицама које се суочавају са великим изазовима у приступу образовању.

 

Међутим, и таква повећана стопа уписа и даље је ниска у поређењу са глобалним цифрама, и без значајнијег повећања приступа средњем образовању, циљ „15 до 2030” (15бy30) који су поставили УНХЦР и његови партнери – 15 одсто избеглица уписаних у високо образовање до 2030. године – остаће ван домашаја.

 

Србија је посвећена укључивању избеглица у образовање

 

„Од почетка 2016. године, деца избеглице у Србији имају приступ свим нивоима образовања. Највећи број деце похађа основну школу, а мањи број њих средње образовање. У УНХЦР-у смо веома задовољни што је ове године остварен значајан помак кад је реч о терцијарном образовању, са уписивањем четворо избеглица на факултет – два дечака из Авганистана, девојке из Бурундија и дечака из Либије“, каже Франческа Бонели, шефица Представништва УНХЦР-а у Србији.

 

Према званичним подацима, у нашој земљи је тренутно приближно 175 избеглица укључено у образовни систем. УНХЦР са партнерским организацијама активно прати и подржава образовање нешто више од 20 младих избеглица у средњим школама, 140 у основним школама, четворо студената и приближно петоро избеглица у школама за одрасле. Кад је реч о високом образовању, ове године су по први пут избеглице које нису из региона уписале државне факултете у Србији.

 

„Наставићемо да промовишемо укључивање избеглица и тражиоца азила у терцијарно образовање и удружићемо снаге са Владом у тој области. То ће омогућити многе нове, велике кораке и решења у животима оних који су били приморани да напусте своје домове”, закључила је Бонели. На Светском форуму избеглица 2019. године, Влада Србије нагласила је своју потпуну посвећеност укључивању деце и младих из избегличке популације у високо образовање.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 09 септембар 2021 12:20

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија