Кућа Добрих Вести

Login

БЕОГРАД ЗА ДЕЦУ: Шта све можете обићи са децом у Београду?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

akarijjummmmmmБеоград за децу никада није имао више садржаја него данас. Од музеја, позоришта преко паркова и разних излетишта, јасно је да безброј различитих забавних и креативних опција како можете провести квалитетан дан у Београду са вашим малишаном, било да станујете у њему или га само посећујете.

 

У зависности да ли ваше дете више воли креативне активиности или радије проводи време шетајући и трчећи у природи, парковима и игралиштима, можете одабрати различит садржај.

 

Уколико не знате где ићи са децом у Београду, а желите да их изненадите и приуштите им незабораван дан, у наставку текста издвојили смо вам неке од локација и установа које можете посетите.

 

Музеји за децу у Београду – Музеј Илузија, Музеј Чоколаде, Музеј науке и технике

 

Једно од забавних места за децу у Београду су музеји чији је садржај прилагођен њиховом узрасту. Музеји који су прилагођени за децу су идеална прилика да се деца едукују кроз забаван и занимљив садржај.

 

Музеј илузија у Београду – оптичке илузије које ће вас одушевити

 

Од када је отворен 2018. године, Музеј илузија је незаобилазна туристичка атракција у Београду. Деца ће уживати истражујући различите оптичке илузије. Сталну поставку музеја чине необични експонати као што су обрнута соба, анти-гравитy соба, колор соба, огледало истине, разне оптичке илузије, холограми и многи други.

 

Посебно је занимљив експонат под називом “Очи које вас прате” где дужим гледањем у очи Николе Тесле и ходањем у лево или десно имате осећај као да се оне померају и да вас прате.

 

Једна од најзанимљивијих поставки деци је обрнута соба где могу направити занимљиве фотографије како ходају или леже на плафону.

 

У склопу музеја можете пронаћи и Паметни кутак где се деца могу играти, такмичити и учити кроз разне друштвене игре, а неке од ових игрица можете и купити у Паметном шопу, продавници у саставу музеја.

 

Могуће је и организовати прославу рођендана за дете уз присуство аниматора. Програм рођендана зависи од тога који од три понуђена пакета одаберете.

 

Музеј чоколаде – слатка авантура

 

Отворен по угледу на многе европске и светске престонице, у самом центру главног града налази се Музеј чоколаде, омиљеног слаткиша сваког детета. Деца ће кроз забаван обилазак научити све о историји своје омиљене посластице, када је настала, како се прави и када је дошла у Србију. Експонати су распоређени у 4 собе, свака посебно дизајнирана да прикаже одређени период.

 

Деци је посебно занимљива соба под називом Прашума, која је уређена по узору на прашуме Јужне Америке где је какао и откривен.За крај обиласка, можете свом детету поклонити неку посластицу из продавнице чоколаде као успомену на дан проведен у музеју.

                                                                 

Уколико сте за кеативнију варијанту, у склопу музеја постоји и Радионица чоколаде, где сами можете направити своју посластицу, па ћете одлазак у музеј свом детету учинити незаборавним доживљајем.

 

pozorsiteteere343434

 

Музеј науке и технике – едукативни садржај прилагођен деци

 

Музеј науке и технике преставља истовремено забавни и едукативни програм у коме ће ваше дете уживати. Поред сталних поставки, музеј има и разноврстан програм па ако планирате да га посетите пре посете проверите календар догађаја и сазнајте програм за тај дан.

 

Поред бројних проналазака, старих компјутера, грамофона, видеће и разна превозна средства, попут старих бицикала, кочија, аутомобила, па чак и локомотиву.

 

Посебно занимљива деци је и Галерија играчака у којој ће пронаћи преко 150 различитих играчака. Ту су лутке, аутомобили, плишане и дрвене играчке.

 

Паркови за децу у Београду – Ташмајдан, Кошутњак

 

Лето за децу у Београду значи провођење времена са другарима на игралиштима и у парковима. Београд је пун зелених површина и паркова у којима ваши малишани могу да се играју и проведу време у природи и на свежем ваздуху.

 

Ташмајдан – најстарији парк у Београду

 

Један од најпознатијих паркова у Београду састоји се од неколико паркова подељених по узрасту деце. Поред изузетно опремљеног дела за децу у којима се налазе тобогани за децу, љујашке за децу и многе друге справе за играње, Ташмајдан нуди и обилазак поџемних пећина.

 

После играња изненадите дете и поведите га у невероватну авантуру обиласка поџемног објекта старог неколико милиона година. Невероватни поџемни пролази и мистерија која их окружује сигурно ће и вас и ваше дете оставити без даха.

 

Парк Ташмајдан зими нуди и највеће отворено клизалиште у Београду, па уколико у ово доба године посећујете парк, ваше дете ће уживати у зимским чаролијама и провести незаборавно време на леду.

 

Кошутњак – најпознатије излетиште у Београду

 

Овај парк-шума је такође и популарно излетиште многих Београђана. Поред трим стазе и различитих спортских терена које поседује, у Кошутњаку се налази и велико игралиште за децу. У његовој близини можете видети и наткривене дрвене кућице па је Кошутњак идеално место да организујете пикник са својом децом.

Занимљива места за обилазак – Јура авантура, Београдски Зоолошки врт, Ада Циганлија и акваријум и тропикаријум

 

Београд крије разна занимљива и необична места која можете посетити са својим дететом и упознати га са природом и биљним и животињским светом.

 

Јура авантура – вратите се у доба диносауруса

 

У самом срцу Калемегдана, у близини кошаркашких терена клуба Партизан, налази се парк познат и као Дино парк Калемегдан. У његовом саставу налази се 35 реплика диносауруса висине 15 метара. На одређене диносаурусе се деца могу и попети, док постоје и два покретна диносауруса.

 

Лето у Београду за децу у Дино парку доноси и додатан забаван садржај сваког викенда, разне радионице, играонице и предавања током којих се деца упознају са палеонтолозима, истражују и откопавају фосилне остатке.

 

Београдски Зоолошки Врт – посетите животињско царство

 

Тик уз Калемегдански парк налази се највећи и настарији зоолошки врт у Србији. Један сунчан дан можете провести шетајући са вашим малишаном и откривајући најзанимљивије животиње које је до сада видео само у цртаним филмовима.

 

Са обзиром да у зоолошком врту станије више од 300 животиња, моћи ћете да видите слатке пингвине, неустрашиве медведе, па чак и лава краља животиња. Занимљива чињеница је да је баш у овом врту рођен велики број беба Белих лавова.

 

Одвојен део познат како Беби зоо врт, у коме многе бебе зивотиње слободно шетају посебно ће одушевити ваше дете.

 

Ада Циганлија – уживајте у београдском мору

 

Позната као море Београда, Ада Циганлија је најчешћа дестинација за предах током спарних летњих дана. У понуди је широк садржај, од бројних спортских терена, паркова, ресторана, до изнајмљивања педалине и разних спортских активности.

 

Можете прошетати уз обалу, стазом дугом 8 километара или возити бицикл или ролере и тако провести опуштени дан са вашим дететом. Уколико немате своје ролере и бицикл, можете их изнајмити на на две локације на Ади. Такође бројни ресторани у свом саставу имају ограђени парк за децу, па после шетње док се ваше дете игра у парку можете уживати у освежавајућем пићу.

 

Хиподром – најстарији спортски објекат у Београду

 

Хиподром представља најстарији спортски објекат у Београду. Посетом хиподрому ваше дете ће имати прилику да на стазама види уживо јахаче са својим коњима и заинтересује се за овај спорт.

 

Са обзиром да на хиподрому постоји и школа јахања за децу, ваше дете се може опробати у јахању уз стручни наџор. У понуди је такође и јахање у природи које предводи водич па ако желите несвакидашњу авантуру можете јахати стазана Кошутњака и Топчидера.

 

Јавни акваријум и тропикаријум – откријте магију воденог света

 

Поред раличитих биљака и животиња које поседује, акваријум организује бројне дечије радионице. Заједничко гледање пројекције подводног филма или посебни часови на којима ће научити нешто ново о животињама које се налазе у акваријуму, су само неки од разних активности у којима ваше дете може да ужива.

 

У акваријуму ће имати прилику да открије водени свет за који до сада није знало и поред пирана из Амазона, различитих риба из Азије и Африке, корала из Црвеног мора, видеће и бонсаи башту и јапанске КОИ шаране који пливају у малим језерима.

 

Занимљива информација је да се акваријум издржава само од донација и улазница, па ћете на улазу имати прилику да донирате новац и помогнете у очувању дома за велики број животиња.

 

Дечија позоришта у Београду – позориште “Пуж”, “Пинокио” и “Душко Радовић”

 

Дан у Београду за децу може бити и едукативног карактера. Неколико позоришта у Београду су намењена деци свих узраста. Она су прави начин да децу кроз смех и забаву уведете у свет културе, едукујете их и упознате са правилима лепог понашања у културним институцијама.

 

Позориште “Пуж” – најлепше представе за најмлађе

 

Позориште “Пуж” препознатљиво је по скулптурама два пужа на самом уласку у позориште. У њему ће деца имати прилику да уживају у адаптацији напознатијих бајки као што су “Ивица и Марица”, “Црвенкапа” и “Луња и Маза”.

 

Позориште лутака “Пинокио” – путујуће позориште

 

Основано као путујуће позориште, које је своје представе изводило широм Србије, данас је једно од најпознатијих позоришта за децу. Поред представа које су адаптација познатих бајки, на репертоару позоришта се могу наћи и представе рађене по мотивима из легенди и епске поезије.

 

Мало позориште “Душко Радовић” – позориште које промовише културу међу младима

 

Посетом овом позоришту деца ће имати прилику да гледају представе истовремено забавног и едукативног карактера. Позориште је због свог разноврсног репертоара прилагођено свим узрастима, како малој деци, тако и тинејџерима и омладини. Поред представа које су адаптација најлепших бајки, они мало старији се могу упознати и са битним историјским личностима као што су Свети Сава и Марко Краљевић.

 

Иако многи мисле да Београд није град прилагођен деци, надамо се да смо вам овим текстом доказали супротно. Одаберите неку од активности са ове листе и проведите квалитетно време са вашим дететом у коме ћете обоје уживати.

 

Извор: Kido.rs


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија