Кућа Добрих Вести

Login

СЕПТЕМБАР: Приредбе на Новосадском сајму

Оцените овај чланак
(2 гласова)

sajamekologaijaУ халама и на отвореном простору Сајмишта Новосадски сајам је од 18, до 24. септембра организовао 88. међународни пољопривредни сајам, 53. међународни сајам лова и риболова и Сајам екологије.

 

Дугоочекиване приредбе приређене на традиционалан начин, окупиле су мале произвођаче и велике компаније. Наступило је око 800 излагача из 17 земаља, организовано је и 9 колективних изложби, уз све до сада познате и уобичајене сегменте.

 

На приредбама у овом термину снажна подршка Новосадском сајму били су: Чешка Република - Земља партнер Пољопривредног сајма, Генерали Осигурање Србија - Генерални спонзор приредби и Стратешки партнер Новосадског сајма, Ал Дахра - Златни спонзор Пољопривредног сајма, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије - Партнер и Покровитељ, Покрајинска Влада, Град Нови Сад и ЈП Војводинашуме као Златни пријатељ Сајма лова и риболова.

 

На сајам и вакцинисани и невакцинисани

 

Пољопривредни сајам, Сајам лова и риболова и Сајам екологије примали су посетиоце уз Дигитални зелени сертификат, негативан ПЦР или брзи антигенски тест. Приредбе је посетило око 40 одсто посетилаца у доносу на 2019. годину. Од тог броја са већ припремљеним документима - Дигиталним зеленим сертификатом (потврдом о вакцинацији или прележаном КОВИД-у 19), негативним ПЦР или брзим антигенским тестом кроз капије је прошло 72 одсто посетилаца. Тестираних посетилаца је било 28 одсто. Утврђено је да је било 1,87 одсто оних који су желели да уђу на Сајам, али им због позитивног резултата то није омогућено.

 

Сајам су посетиле бројне делегације - градске, покрајинске, републичке и међународне.

 

Механизација

 

"Само један од излагача пољопривредне механизације каже да је затворио уговоре у вредности милион и по евра, а оних са постигнутим пословним успесима има још много. За нас је охрабрујуће што смо организовали безбедан догађај и отворили сезону сајмова на начин који је у складу са амбијентом у ком живимо, и у том смислу ћемо се брзо организовати да већ сада закључимо неке уговоре за следећи Сајам у мају", рекао је генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић.

 

Компанија KITE Doo je на овогодишњем Међународном пољопривредном сајму продала четири трактора и дала понуде за продају више од 20.

 

"Дали смо и понуде за више од 30 прикључних машина, делом захваљујући незваничној најави да ће Уредбом Владе бити субвенционисано до 50 одсто вредности прикључних машина, али с датумом фактуре у 2021. години", каже извршни директор компаније KITE DOO Ђорђе Мишковић.

 

Бољи од очекиваног, наступ на 88. међународном пољопривредном сајму оцењују и на штанду компаније „Агропанонка“.

- Посећивали су нас пољопривредници заинтересовани за куповину и договорили смо продају око 70 машина. На лагеру имамо машине свих модела, нисмо мењали цене и то се, у овој глобалној кризи, показало као предност - објашњава директор продаје Александар Швоња.

 

С продајом су задовољни и у компанији МБВ у Вршцу. Маркетинг менаџер Дејан Банић каже да су продали двадесетак прикључних машина.

 

Компанија „Титан машинери“ је изложила 15 трактора, од којих први пут на Сајму и два намењена воћарима и сви су продати - каже маркетинг менаџер Марина Ћупурдија.- Поред тога, продали смо и десетак прикључних машина, углавном плугова обртача и расипача минералних ђубрива.

 

Менаџер продаје у „Делта Аграру“ Никола Вејновић наводи да су на Сајму продали пет трактора, више прикључних машина и при закључењу су посла око продаје приколица. - Задовољни смо наступом и продајом на Сајму - каже Вејновић.

 

"С обзиром на промену термина одржавања Међународног пољопривредног сајма, посета је јако добра. С великим бројем купаца започели смо преговоре о куповини машина и ни једног момента нисмо зажалили што смо овде", објашњава комерцијалиста продаје у „Интер Аграру“ Драго Радуловић.

 

Извршни директор компаније РТИ Наталија Курјак оцењује да се промењени термин одржавања Пољопривредног сајма показао чак и добрим јер пољопривредници на основу приноса пшенице, уљане репице, сунцокрета и кукуруза могу да процене колико могу да уложе у обнову механизације. Задовољни смо интересовањем потенцијалних купаца- закључује Наталија Курјак.

 

Компанија „Мајевица-сервис“ у Бачкој Паланци је на 88. међународном пољопривредном сајму изложила око 50 машина.- Као једини излагач домаће пољопривредне технике смо за прва четири дана Сајма продали 45 машина, из сваког изложеног сегмента понеку. Забележили смо још хиљаду упита заинтересованих купаца - каже Радован Комад из компаније „Мајевица-сервис“.

 

Иако је штанд Русије с пољопривредном механизацијом био скромнији од најављеног због ковид-19 кризе, велику пажњу посетилаца привукао је трактор „кировец К-525“- пођеднако моћан као конкуренти и осетно јефтинији.

 

Дејан Зорић из компаније „АгроТецх“ у Трешњевцу наглашава да је највећи део изложених машина и продат.

 

Задовољан сајамским наступом је и вршилац дужности директора компаније ИТН Агротецх Марко Стојановић. - Много је неизвесности пратило одржавање овог Сајма, али смо задовољни. Изложили смо скупе машине од којих смо продали телехендере и прскалице. Неколико купаца је и капарисало тракторе - каже Стојановић.

 

Изложба стоке

 

Живи експонати изложени на Изложби стоке такође су привукли интесовање купаца па је од 60 крава које су изложене на штанду Удружења „Агропрофит“, купце пронашло десет грла. Два највећа излагача музних крава - ПГ Маглић и ПГ Дмитровић продали су сва грла која су имали - девет јунади, а остали излагачи су пронашли потенцијалне купце с којима у преговори о продаји већег броја грла у току.

 

Узгајивачи коза, међу којима су газдинства Матић и Агатовић, на Сајам су дошли да покажу каква грла имају и да освоје трофеје, али је било и много заинтресованих за сарадњу.

 

Међу излагачима оваца, најзадовољнији је Живорад Живковић који је свих 16 изложених грла продао, по просечној цени од 300 до 500 евра по грлу. На штанду ПГ Петровић кажу да су продали 22 изложена грла по цени од 250 евра и договорили продају још 20 грла с фарме. Газдинство Боршош изложило је 24 већ продата грла, а на Сајму су продата два овна по цени од 1.000 евра.

 

Склопљени су послови и најављени извози за БиХ, Македонију и Мађарску.

 

Бик Мишко тежак 2000 кг, атракција Сајма није продат. Власник Душан Прибаковић каже да је понуђена сјајна свота, али да је он одлучио да Мишка задржи.

 

Дан сточара, четвртак, 23. септембар, одржан на Мањежу Новосадског сајма био је прилика да се награде и прикажу најбоља грла, док су препонска такмичења и јавна оцењивања говеда и коња били атракција за посетиоце.

 

Изложба органских производа, производа са ознаком географског порекла…

 

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, покровитељ Највеће Националне изложбе стоке и ове године је организовало и подржало Изложбу органских производа, производа са ознакама географског порекла, производа са ознаком „Српски квалитет“ и занатског пива, на којој су представљени производи са додатом вредношћу, који пре свега испуњавају захтеве у погледу безбедности и квалитета.

 

Излагачи на Изложби органских производа остварили су низ контаката, па је за производе фирме “Сунцокрет” у Хајдукову заинтересовано неколико велепродаја, а Војвођански кластер органске пољопривреде привукао је неколико потенцијалних нових чланова.

 

Произвођачи занатског пива на овој приредби договорили су учешће на неколико манифестација и фестивала, много сталних достава на кућну адресу, а разговарали су и са представницима више угоститељских објеката о пласману крафт пива. Током приредбе наточили су више од 500 литара пива.

 

Лов и риболов

 

На штанду Балкан Хунтер продата је најскупља пушка која, с комплетном опремом, кошта 70.000 евра а, продали су још и двадесетак пушака, глатких и олучених цеви, од којих десет турских и десетак “бергара”, као и два пиштоља марке „штајер“. На штанду фирме Степски соко продато је 6.000 комада муниције - сачмарског програма, као и око 100 килограма сачме.

 

На штанду Каприола продата су два најскупља штапа Шимано по 80.000 динара, а добро је ишла продаја и друге опреме и прибора.

 

У Фирми ТРА

 

ВАР ДОО кажу да су склопили уговоре с неколико радњи из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Северне Македоније с којима до сада нису сарађивали, као и да је продато више од 150 комада штапова, међу којима три најскупља, који коштају 62.000 динара.

 

За заштитну и радну одећу фирме АЛБО У Београду за четири дана обавили су тридесетак разговора о дистрибуцији производа, На штанду Супер Тане, Нови Сад продато је неколико десетина хиљада комада муниције и 15 пушака, а док је понуда одеће за лов и риболов на штанду Гроф МБМ, Петровац на Млави привукла много купаца.

 

Сајам екологије

 

Организоване су радионице, презентације и игрице за децу - едукације деце на теме у вези са екологијом, заштитом животне средине и рециклажом. Деца су правила играчке и предмете од рециклабилног материјала, који ће касније послужити и за постављање изложбе. Током Сајма, волонтери удружења су кроз анкете покушали да сазнају колико су посетиоци ових приредби еколошки освешћени и упознати са темама из области заштите животне средине.

 

За радионице су изузетно били заинтересовани и одрасли. Програме су организовале покрајинске и градске институције и разна удружења.

 

Колективне изложбе

 

Излагачи који су наступили на колективним изложбама задовољни су наступом, па су привредници из Мађарске имали више од 130 релевантних контаката, од којих се очекује потписивање уговора, док само један од излагача који се представио на холандском штанду остварио је 20 контаката и наставак разговора заказао за дане након приредбе.

 

И наступ банака привукао је много заинтресованих, па је НЛБ Банка дневно имала и педесетак захтева за кредите од 5.000 до 100.000 евра и то углавном за куповину пољопривредне механизације, а велико је интресовање за кредите било и на штанду ОТП банке.

 

На штанду “Прокић” у Мачванској Митровици, произвођача пољопривредних машина и опрема имали су пуно контаката, а надају се да ће ускро доћи до сарадње и с компанијама у Северној Македонији, Албанији, Босни и Херцеговини и Египту.

                                               urucenjepoklonaa

 

Вече шампиона

 

На Вечери шампиона уручен је 21 Велики шампионски пехар, 6 специјалних признања, Новинарска награда Петар Давидовић, 17 награда Најбољи у аргробизнису и једна титила Апсолутног лидера 88. међународног пољопривредног сајма - АПСОЛУТНИ ЛИДЕР КВАЛИТЕТА 88. МЕЂУНАРОДНОГ ПОЉОПРИВРЕДНГ САЈМА је ФПМ АГРОМЕХАНИКА ДОО, Бољевац.

 

Признања су уручена у Конгресном центру “Мастер” Новосадског сајма који је током септембарских приредби био место одржавања Дана воћара, пословних сусрета, стручних скупова, округлих стролова, презентација… У Хали “Мастер Новосадског сајма одржан је Пети Гастро куп Србија. Највеће је и најпрофесионалније кулинарско такмичење у Србији је окупити професионалне куваре сениоре и јуниоре из Србије и света, са циљем да се промовише, популарише и унапреди кулинарство.

 

Поклон-игра

 

Дејан Филиповић из Инђије је добитник у трактора „беларус 82.1“, који је даровала Агропанонка у Поклон игри за посетиоце са купљеним улазницама. Добитник пнеуматске сејалице САКАЛАК Д, коју проклања фирма МБВ је Милица Шијаковић из Бачког Новог Села, а Јонел Керчобан, Николинци, општина Алибунар са Сајма ће одвести приколицу ПАЛАЗОГЛУ истог дародавца. Тракторску косилицу „јохн деере X350Р“, коју је поклонила компанија КИТЕ ДОО, користиће Топлица Станојевић, Рутавац, општина Алексинац.

 

Награде новосадског сајма

 

Новинарско признање Новосадског сајма, „Петар Давидовић“. Додељује се за континуирано праћење и афирмацију активности Новосадског сајма, а ове године то признање је освојио лист „Пољопривредник“, први пут објављен 2. децембра 1956. године. Слави 65 година, а славиће надамо се и ово уважено признање Новосадског сајма.

 

У жељи да се и постхумно захвали недавно преминулом фоторепортеру Јарославу Папу (1957-2021) који је бележио историју Новосадског сајма непуних 30 година, али и величанствене фотографије природе, пре свега у Војводини, на Новосадском сајму је приређена изложбу 30 тематских фотографија УМЕТНОСТ ТРЕНУТКА (Сајам – природа Војводине – Град Нови Сад)

 

Јарослав јесте био уметник фотографије и то је био још један повод да Новосадски сајам установи признање које ће носити његово име и које ће се од следеће године додељивати фотографима и фоторепортерима. То, међународно признање за најбољу фотографиј, додељиваће се једном годишње, у време Сајма лова и риболова.

 

Као и обично, приликом прикупљања података истакнуто је да су многи послови у завршној фази разговора.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 26 септембар 2021 16:34

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија