A+ A A-

За сваку овцу 7.000 динара подстицаја

Оцените овај чланак
(4 гласова)

ovcaaaaaaaaБЕОГРАД – Србија се из године у годину суочава са смањењем сточног фонда, па је држава ове године одлучила да значајно повећа субвенције за овчарство.

Уредба Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде о повећању подстицаја у сточарској производњи предвидела је да се субвенције за тов јагњади повећају са 1.000 на 2.000 динара по јагњету, за приплодне овце и козе са 4.000 на 7.000 динара.
На овај новац могу да рачунају само фармери са уматиченом стоком.
Уматичено грло има порекло, рођење, рецимо, јагње мора да се пријави у одређеном року, познати су му родитељи, а на уху има број. Квалитет млека уматичених музних крава се редовно проверава. Само оваква грла добиће субвенције.
Потенцијали козарства и овчарства у Србији, о којима се много говори у последње време, потврђују се полако и у пракси.

Благи раст у овчарству

Упркос бројним отежавајућим околностима које су присутне приликом увоза основних стада из иностранства и неадекватна финансијска помоћ државе, бележи се благи раст у овчарству а све то је доказ да простора за овим гранама сточарства има у нашој земљи.
Протеклих шест деценија број оваца у Србији смањен је за готово три пута.
Сада већ давне 1954. године имали смо 5,4 милиона, а данас мање од два милиона грла.
Иначе, зараду може да очекује фармер са најмање 100-150 оваца.
Породица без проблема може да одржава фарму са 100 оваца, док је за 200 већ неопходно ангажовати радну снагу.
Највећа зарада је од меса и сира, док се од вуне последњих година не може зарадити. Многи сточари вуну дају за бесплатно шишање.
Према статистичким подацима, потрошња овчијег меса у Србији је мања од пет килограма по становнику, што и није реална процена јер се већина меса продаје изван трговачких токова.

Извор: Кућа добрих вести/Министарство пољопривреде


Последњи пут измењено уторак, 25 фебруар 2014 22:37
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани