Кућа Добрих Вести

Login

Међународни дан задругарства

Оцените овај чланак
(1 Глас)

zadrugeeeeБЕОГРАД – У организацији Задружног покрета и Друштва аграрних економиста Србије (ДАЕС) сутра ће бити обележен Међународни дан задругаства.


Међународни дан задругарства подсећа шта задруге раде да побољшају економски и друштвени развој у свету.


Међународни дан задругарства, се у свим државама пригодно прославља сваке прве суботе у јулу месецу од 1923. године, а Организација уједињених нација га је од 1995. године прогласила за Светски дан задругарства.


Поводом овог дана сутра од 10 до 17 часова на Тргу Николе Пашића и Безистана одржава се Сабор задругара и удружених пољопривредника Србије, а на скуп је позвана и министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић.


Сабор организуjу Задружни покрет (основан 2010. године), Савез пољопривредних инжењера и техничара Србије (СПИТС, основан 1868. године као Друштво за пољску привреду) и Друштво аграрних економиста Србије (ДАЕС, основан 1992. године), у сарадњи са Град Београд -Секретаријат за привреду – Управа за пољопривреду, ЈКП „Градске пијаце“ и другим суорганизаторима.


Међународни задружни савез и Организација Уједињених нација сагласили су се да овај дан обележе под слоганом: „Choose co-operative, choose equality“ односно „Бирајте задругу, бирајте једнакост“, са циљем: „да се повећа свест о задругама и промовише покрет за успех идеала међународне солидарности, економске ефикасности, једнакости и мира у свету, ..и да се ојачају и проширепартнерства између задружних покрета у свету и других актера, укључујући владе, на локалном, националном и међународном нивоу“.


Претходног месеца, 23. јуна у Савезу инжењера и техничара Србије одржан је скуп на тему Задружна имовина: јуче, данас, сутра на коме је било речи о судбини ове имовине и такође обележен Међународни дан задругарства.

 

У Србији је потребно унапређење развоја задругарства како би се повећала пољопривредна производња на селу и смањио увоз хране.


Задружно организовање се у периодима великих економских криза показало као флексибилан облик пословања који доприноси стварању великог задружног капитала, а задруге помажу и у запошљавању великог броја људи.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 03 јул 2015 22:23
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија