Кућа Добрих Вести

Login

Допутовала српска репрезентација са трке "ВН Сочија"

Оцените овај чланак
(0 гласова)

jovanovic-stevic-kasa-stankovic-der-kozomara-hasanovic-pavlovic-na-aerodromu-uvodnaБициклистичка репрезентација Србије допутовала је са трке „Велика награда Сочија“ у Русији у категорији 2.2 на којој је победио српски репрезентативац и олимпијски кандидат из Партизана у мајици „Салкано тима“ Иван Стевић.

Стевић (32 године) је обукао и љубичасту мајицу за најбољег бициклисту по бодовима (најактивнији у каравану) пошто је последњу етапу завршио на трећем месту, а на победнчком постољу (такође трећи) био је и у првој етапи!

- У бициклизму не можеш да победиш сам – рекао је на Аеродрому „Никола Тесла“ Иван Стевић, где су српски тим дочекали генерални секретар БСС Петар
Роквић, председник БС Београда Небојша Попов, председник Стручне комисије БСБ Никола Јаковљевић, директор Партизана Бранко Бановић, бројни пријатељи бициклистичког спорта, новинари и чланови породица.

- Без помоћи другова из репрезентације и сувозача из „Салкано тима“ не би било ни овог успеха. Мени победа много значи јер је остварена на почетку олимпијске године и то захваљујући великој помоћи Олимпијског комитета Србије који је финансирао одлaзак на ову трку, али и наше зимске припреме, а зна се да ако нема доброг рада када је снег, нема ни резулта напролеће. Тешко је победити трку и када дођу само по једна украјинска и руска екипа, а кaмо ли када смо имали против себе сторуских, украјинских и белоруских возача!

Стевића и младог суботичког аса Габора Касу, који је такоше члан „Салкано тима“, већ од 22. до 29. априла чека „Председничка трка“ у Турској у високој ХЦ категорији. Стевић је већ возио ове трке где долазе тимови из Про тура и два пута је победио у етапама, на „Око Џорџије“ 2007. и „Око језера Ћингхуа“ у Кини 2010.

- „ВН Сочија“ је за возаче „Салкано тиам“ била контролна трка и мислим да смо положили са петицом, освојили смо све три мајице, ја жуту и љубичасту а Словак Марек Канецки зелену за брдске циљеве. Одавано се није догодило да једна екипа узме три мајце поготово на трци у Русији. Измакла нам је једино екипна победа, ту смо други иза Итера Каћуше из Русије. Мој други циљ сезоне је трка „Кроз Србију“ од 13. до 17. јуна. Пре тога ће ми трка „Око Словачеке“ бити контролна и покушаћи да на нашој најцењенијој манифестацији одбраним прво место. Одличан је термин, нема разлога да се штеди снага јер до олимпијске трке има више од месец дана – открио је Стевић део планова.

Стевићев сувозач Габор Каса олимпијски кандидат суботичког Спартака, није имао среће. Пао је поред пута на шљунак и жестоко се угрувао и изгребао. На аеродрому су се са њим шалили да скине тренерку и покаже „ране јуначке“:

- Бициклистима овакве победе мнго значе, дају подстрек да се издрже и све невоље. Трудили смо се да сви помогнемо Стевићу. Стицајем околности нисам
могао да пружим максимум, али долазе добре трке до Олимпијских игара и надам се да ћу и ја имати прилику за радовање – рекао је Габор Каса који је лане победио трку исте категорије као у Сочију „Око Алање“ у Турској.

Жолт Дре олимпијски кандидат крагујевачког Радничког је истакао:

- Лепо смо пробили лед у олимпијској години. Тактички смо чували жуту мајицу Стевићу, иако је било веома тешко против мотивисаних руских бициклиста. Али, договор је био док год можемо да окрећемо педале, нећемо се предавати. На крају смо се сви радовали.

Радомир Павловић, председник Стручне комисије БСС водио је репрезентацију на трци „ВН Сочија“:

- Било је као у трилеру, борили смо се против ривала, али и дефеката јер смо пошли, у општој сиротињи, без довољно резервних делова. Нико неће да ти на почетку трке прода гуму или део, требаће и њему, а нас су потерали дефекти од старта. Уз помоћ нашег пријатеља, легендарног руског бициклисте сада
функционера Гусјатникова, али и добрих веза у другим екипама, опремили смо се и издржали. Тешко је возити на тркама где је 20 екипа из Русије и бивших совјетских република. Последња два километра трке били су као из филмова страве и ужаса, много трамвајских шина које нису у равни пута, већ десетака сантиметра изнад. Прекрили су их гумама, али опет, возачи су одскакали као на тобогану. На крају се све завршило срећно, са једним од највећих успеха српског бициклизма који је најавио и лепе предолимпијске и олимпијске дане. Стевић и Каса иду на „Председничку трку“, остали бициклисти на две трке „Баљалука - Београд“, у категорији 1.2, 21. и 22. априла где можемо, сигуран сам, да очекујемо још лепих резултата.

Уз Габора Касу, који је победио прошле године на трци “Око Алање”, Небојше Јовановића који је тријумфовао 2009. на “Око Брадла” у Чешкој и Александра Миленковића који је 1991. славио на трци “Око Бугарске” Иван Стевић је четврти српски возач са победама на тркама категорије 2.2 у иностранству.

На трци у Русији су учествала четворица кандидата за олимпијску трку Иван Стевић и Габор Каса (“Салкано тим”), Есад Хасановић и Жолт Дер (Раднички,
Крагујевац) као и Никола Козомара (Партизан) и Марко Станковић (Металац, Краљево). У стручном тиму су били председник Стручне комисије БСС Радомир Павловић, професор и механичар Божидар Јовановић.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 28 мај 2012 12:48
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија