Кућа Добрих Вести

Login

Стрелци пред амбисом

Оцените овај чланак
(0 гласова)

uossspletikosicatanasovpetkovicstevanovicБЕОГРАД - Српска стрељачка репрезентација налази се пред амбисом! Уколико се у нареднa два дана не пронађе решење да се измири дуг Европској стрељачкој конфедерацији (ЕСК) од 47.000 евра, репрезентација неће учествовати на Првенству Европе ваздушним оружјем у Одензеу у Данској од 25. фебруара до 3. марта!


Ово је истакнуто на седници Управног одбора СС Србије којој је присуствовао и помоћник министра омладине и спорта Драган Атанасов.
Дуг је настао јер организатор ЕШ у Београду 2011. „Бгд спортски центар Ковилово“ није  уплатио  ЕСК део котизације прикупљен од учесника.
Присуствовао је и Предраг Шотра, чији је отац, покојни Милан Шотра био председник Организационог комитета ЕШ 2011.  Рекао да  ће подићи кредит, јер је његова фирма солвентна, али да му је потребно време, јер за два дана нигде у свету, а нарочито у Србији не може да се заврши банкарска процедура.
- Не могу да схватим поступак председника ЕСК Лисина  и чини ми се да ту има личног анимозитета према мом оцу чији образ морам да сачувам по сваку цену јер је много дао српском стрељаштву.  У оставинској расправи 15. јанара ушао сам у посед некретнина, али не могу да продам кућу за два дана.  Ако било ко може да ми помогне да до 15. фебруара добијем кредит на 50.000 евра, одмах  ћу тај новац уплатити ЕСК – рекао је Предраг Шотра.
Драган Атансов, помоћник министра омладине и спорта је нагласио:
-  Изузетно смо забринути због ове ситуације јер не видим сврху постојања нашег министарства, а и стрељачког савеза,  ако спортисти не могу да оду на једно од најважнијих такмичења у сезони. Ригидни став ЕСК сигурно захтева анализу, јер је Стрељачки савез Србије од 2005. до 2011. организовао низ великих такмичења и логично би било да однос са ЕСК буде партнерски, а не овакав.
СС Србије је од ЕСК добио домаћинство ЕШ 2011. и  препустио организацију фирми  „БГ спортски центар Ковилово“.
- Министарство омладине и спорта Србије не може буџетским средствима да плаћа дуговања, а поготово дуг који је направила фирма. Исто је и са СС Србије – објаснио је Атанасов.- У контакту смо и са Олимпијским комитетом Србије да пронађемо решење. Спортисти нису криви за ово што се десило, како ћемо стрелцима и тренерима изаћи на очи  да им кажемо да нисмо успели да решимо проблеме и да неће учествовати на  ЕШ.
Обрад Стевановић председник Стрељачког савеза Србије је предложио два правца деловања:
- Са Драганом Атансовим у уторак ћемо отићи на састанак са генералним секретаром ОКС Ђорђем Вишацким да покушамо да ОКС ванбуџетским средствима подмири дуг, а да новац, потом, Предраг Шотра врати када добије кредит јер је очигледно да му треба времена.  То је један правац, други је да Министарство омладине и спорта, ОКС и СС Србије пошаљу писмо председнику ЕСК Лисину са молбом да повуче одлуку о забрани учешће на ЕШ уз гаранције да ће дуг бити плаћен. СС Србије има дужника за закуп стана у Косовској,  и тај новац, да можемо да га наплатимо, би био скоро довољан да покријемо дуг. Али, закупац је нестао и сада морамо да покреном судски поступак.
В. д. селектора Горан Максимовић одредио је састав за ЕШ, али ће припреме, уколико се проблем реши до 15. фебруара, бити после финала Купа Србије  од 17. до 26. фебруара у Смедереву –  пушка, сениори: Немања Миросављев и Драган Марковић (Нови Сад), Стеван Плетикосић („Чика Мата“), сениорке: Ивана Максимовић (Нови Београд Ушће), Андреа Арсовић (Партизан БГД) и Јелена Живковић (Јагодина).
Јуниори: Стефан Александровски (Јединство), Андрија Миловановић (Ниш) и Милош Тасић (Врање).
 Јуниорке: Тиха Тодоровић („Лукањац“, Пирот), Тијана Коларик (Панчево) и Драгана Палечек (Нови Београд Ушће).
Пиштољ, сениори: Дамир Микец (Полицајац), Андрија Златић („Алекса Дејовић“), Димитрије Гргић (Академац).
Сениорке: Зорана Аруновић и Јасна Шекарић (Црвена звезда), Бобана Величковић (Бор 030).
 Вођа делегациије биће Ненад Петковић (генерални  секретар СС Србије), а у стручном штабу уз Горана Максимовића биће и Лидија Михајловић (јуниорске категорије), Јелена Аруновић и Драган Доневић (сениорске категорије). Планирано је да на припремама буду и тренери репрезентативаца Мира Максимовић (Нови Београд Ушће), Бобан Марковић (Бор 030), Александар Златић („Алекса Дејовић“, Ужице) и Иван Квасневски (Црвена звезда).
Чланови УО СС Србије не предлог Стручне комисије ССС прогласили су Ивану Максимовић  олимпијску шампионку из Лондона и Андрију Златића бронзаног са ОИ за стрелце 2012. Најбољи клуб је „Нови Београд Ушће“, испред Црвене звезде у Партизана.
Тренер године је Мира Максимовић („Нови Београд Ушће“).
На основу ранг листа најбољи стрелци су –  пушка, сениори: Немања Миросављев (Нови Сад), сениорке: Ивана Максимовић (Нови Београд Ушће), јуниори: Борислав Мазињанин (Полицајац), јуниорке: Марина Симић (Нови Београд Ушће), млађи јуниори: Андрија Миловановић (Ниш), млађе јуниорке: Маја Лалић (Лукањац), кадети: Стеван Јовановић („Чика Мата“), кадеткиње: Невена Армуш („Чика Мата“).
Пиштољ, сениори: Андрија Златић („Алекса Дејовић“, Ужице), сениорке: Зорана Аруновић (Црвене звезда), јуниори: Никола Лалић (Црвена звезда), јуниорке: Даница Рашета (Земун Центар), млађи јуниори: Драган Грађин (Кикинда), млађе јуниорке: Милица Словић (“Алекса Дејовић“),
Стрељачки савез Србије може да се подичи са 51 категорисаним спортистом, од тога 15 заслужних, 18 међународног разреда и 18 националног разреда и по томе спада међу најуспешније  српске савезе.
Изборна Скупштина СС Србије одржаће се или 4. марта после ЕШ у Данској а пред пут у Кувајт на припреме, или после повратка са припрема 11. марта.
Усвојен је и извештај в.д. селектора Горана Максимовића са ОИ у Лондону. Максимовић је, обраћајући се члановима УО,  изразио жаљење што сама стрељачка организација и савез  нису на бољи начин обележили освајање две олимпијске медаље, јер није одржана нити конфрнција за новинаре или бар пријем,  што је изазвало доста оштрих полемика па је Максимовић изашао са састанка.
- Прихватам критику Горана Максимовића, лоше смо се понели према спортистима и тренерима који су нас толико задужили. Могли смо да их окупимо, да им се захвалимо. Немамо новац за награде, али некад је и лепа реч најлепша награда – рекао је члан УО Миомир Спасојевић.- Максимовић је у тешким тренуцима на неколико месеци пре ОИ преузео кормило репрезентације коју је довео дао изванредног успеха.
СС Србије ће предложити кандидате за функције у Европској стрељачкој конфедерецији (ЕСК) за изборни Конгресу ЕСК 17. и 18. маја у Москви. За Председништво ЕСК биће предложен Горан Максимовић, за Комитет за пушку Срећко Пејовић, за Комитет за пиштољ Митја Гргић, за Судијску комисију Никола Марић и за Статутарно правну комисију Ненад Петковић.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 12 фебруар 2013 00:52
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија