A+ A A-

Велики узлет српских веслачких олимпијских посада у Минхену

Оцените овај чланак
(0 гласова)

iva-obradovic3-uvodnaМИНХЕН - Српске веслачке олимпијске посаде биле су данас одлилчне на Трећем веслачком светском купу у Минхену, пошто су се у сутрашње финале и борбу за медаље пласирали наш четверац без кормилара и двојац без кормилара, док је наша најбоља веслачица Ива Обрадовић изборила учешће у Б финалу скифа.

Увертиру за бриљантан дан у Немачкој направио је двојац без кормилара у саставу Никола Стојић и Ненад Беђик, који је у првој групи репесажа, с временом 6:51.13 заузео друго место и тако се, заједно са првопласираном Аустралијом1 (6:45.07), пласирао у финале (недеља, 17. јун, 10,45 ч). Треће, четврто и пето место освојиле су посаде Велике Британије2 (6:54.36), Немачке (6:56.08) и Румуније (6:56.56), па ће у недељу веслати у Б финалу.

Стојић и Беђик су после 500 метара репесажа били на петом месту, али су у наредној четвртини трке успели да се пробију до друге позиције коју су без већих проблема одбранили до краја. Поред Србије и Аустралије 1 у борби за медеље учествоваће и Француска, Нови Зеланд 1 (победници прве и друге групе квалификације), Италија и Шпанија (две првопласиране у другој групи репесажа), наводи се у данашњем саопштењу прес службе Веслачког савеза Србије достављеном „Кући добрих вести“.

Након двојица без кормилара до финала је стигао и српски четверац без кормилара у саставу Милош Васић, Горан Јагар, Миљан Вуковић и Радоје Ђерић. Наш тешки четверац је у другој трци полуфинала ове дисциплине, с временом 6:07.71 освојио друго место и тако се заједно са првопласираном Чешком1 (6:07.34) и трећепласираном Румунијом (6:09.04) пласирао међу шест најбољих у Минхену. У Б финале из ове групе полуфинала отишле су посаде Италије (6:11.51), Немачке1 (6:14.71) и Пољске (6:21.0).

Наш чамац је од почетка трке заузео место које је водило у финале. После првих 500 метара био је трећи, након 1.000 други, да би у последњу четвртину трке ушао као водећи. После велике борбе препустио је прво место чамцу Чешке који је у циљ ушао са свега 37 стотинки предности у односу на српски четверац. У недељном финалу (11,21 ч) поред Србије, Чешке и Румуније за једну од медаља бориће се и три првопласиране посаде из првог полуфинала – Аустралија, Велика британија и Белорусија.

– Два чамца која ће нас представљати на Олимпијским играма у Лондону у досадашњем току Светског купа у Минхену су показала огроман напредак у односу на претходни период, а то се посебно односи на тешки четверац. И четверац без кормилара и двојац без кормилара пласманом у финале су већ остварили велики успех али много битније од тога јесте да су заузели одличну позицију у односу на светску конкуренцију пред Игре у Лондону. У сутрашњем финалу, пре свега, очекујем да пруже свој тренутни максимум. Ови чамци су, подсетићу, на Светском купу у Београду веслали у другим комбинацијама, изјавио је селектор веслачке репрезентације Србије Небојша Илић.

Напослетку је на стазу изашла Ива Обрадовић. У првој трци полуфинала женског скифа наша најбоља веслачица је с временом 8:10.31 освојила четврто место и тако није успела да се пласирала у финале (недеља, 13,06 ч). Прво, друго и треће место, која су водила у финале, припала су чамцима Белорусије (7:59.28), Данске (8:01.68) и Литваније (8:03.58), док ће заједно са Ивом Обрадовић у Б финале (недеља, 9,40 ч) Немачка1 (8:12.87) и Немачка2 (8:22.41). Поред два чамца Немачке противници Иви Обрадовић у недељном Б финалу биће и посаде Норвешке, Италије и Холандије, које су заузеле четврто, пето и шесто место у другом полуфиналу.

– Ива Обрадовић је и у Минхену поновила слабости са регате у Луцерну које су је коштале пласмана на Олимпијске игре. Једноставно није их превазишла, а као што је био случај у финалу Луцерна и овде у Минхену, додуше у полуфиналу, несхватљиво је подбацила, истакао је Илић.

Светски куп у Минхену последња је велика провера пред Олимпијске игре у Лондону на којима ће Србију представљати две посаде, обе у мушкој конкуренцији, двојац без кормилара и четверац без кормилара.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 18 јун 2012 01:46
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани