Кућа Добрих Вести

Login

Новак Ђоковић носио заставу Србије на свечаном отварању 30. летњих Олимпијских игара у Лондону

Оцените овај чланак
(0 гласова)

svecano-otvaranje-uvodnaЛОНДОН - Тенисер Новак Ђоковић носио је заставу Србије на свечаном отварању 30. летњих Олимпијских игара у Лондону на препуном олимпијском стадиону. Из ложе за високе званичнике српске олимпијце је поздравио председник Србије Томислав Николић са супругом.

У дефилеу су учествовалио спортисти из 205 земаља. Предводила их је Грчка, послдњи су изашлио олимпијци Велике Британије.

У почасној ложи била је краљица Елизабета Друга и чланови краљевске породице. Краљица је отворила олимпијске игре. Међу високим званицима било је
руски председник Медведев, прва дама САД Мишел Обама и други. Званице, спортисте и гледаоце прво је поздравио лорд Себастијен Коу председник Организационог комитета Олимпијских игара Лондон 2012. и пожелео добродошлицу.

Потом се обратио и председник Међународног олимпијског комитета Жак Рог и захвалио се Лондону, организационом комитету, великом броју стручњака и
чланова организационог тима и посебно волонтерима. Подвукао је и да је Лондон први град који је три пута организовао олимпијске игре а да је Британија земља колевка модерног спорта, спортског духа и фер плеја и позвао краљицу Елизабету и да отвори 30. олимпијске игре.

Осморо угледних културних радника спортиста, научника међу којима је био и велики боксерски шампион Мохамед Али, атлетичар Хајле Габреселасије и
генерални секретар УН Бан Ки Мун унело је олимпијску заставу која је подигнута на јарбол уз интонирање олимпијске химне.

Олимпијски пламен запалило је седморо младих британских спортиста. Њима је седам бакљи којима су запалили 205 посебних горионика који симболизују 205
земаља учесница, да би се они, потом стопили у један, предало седморо великих британских асова међу којима су били Кети Холмс, Дејли Томпсон и други.

Присуствовало је и неколико стотина некадашњих британских олимпијаца међу којима је било и шесторо освајача медаља са ОИ у Лондону 1948.

Олимпијску бакљу до стадиона чамцем је довезао фудбалер Дејвид Бекам да би је прузео четвороструки олимпијски шампион у веслању Стивен Редгрејв и предао је седморо младих спортиста.

Заклетву у име спортиста положила је Сара Стивенсон (теквондо) у име судија Мик Баси (бокс) и у име тренера Ерик Фарел.

Свечаност је завршена наступом Пола Макартнија једног од Битлса. Програм је носио назив „Острво чуда“.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 30 јул 2012 15:20
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија