Кућа Добрих Вести

Login

Гргић: “Пресрећан сам због олимпијске визе”

Оцените овај чланак
(0 гласова)

 

1cangvongrgicfotoissfЧАНГВОН - Димитрије Гргић, српски стрелац и репрезентаивац београдског Академца, заузео је чеврто место у финалу ваздушним пиштољем на Светском купу у Чангвону у Кореји са 159,2 круга што му је било довољно да освоји олимпијску визу за Рио 2016!


То је четврта испуњена норма за СС Србије и ОКС и друга пиштољем. Олимпијске квоте донели су прошле године у Гранади на СП Андреа Арсовић (пушка) и Јасна Шекарић (пиштољ) а у Чангвону ове године Ивана Максимовић (пушка) и Димитрје Гргић (пиштољ).
Гргић је управо у Чангвону 2011. испунио олимпијску норму за Лондон. Тада је одлучено да у Лондон не путују три стрелца пиштољем (квоте су већ имали Микец и Златић), па је Гргићева квота замењена за једну женску за пиштољ и учествала је Јасна Шекарић. Четврто место је Гргићу, уједно, и најбољи пласман на Светским куповима у каријери. Учествовао је у укупно четири финала, једном је био пети и два пута осми. Има јуниорску бронзу са ЕШ у Ђеру 2004.
- Пресрећан сам због освајање олимпијске визе у веома узбудљивом финалу – рекао је Гргић.- Лакше ми је било када је испао Италијан, тада је све било решено и преостала је борба за медаљу. Индијац  Раи ми је после 12 дијабола бежао само 0,1 круг, али сам 13. и 14. хицем погодио 9,8 и 9,6 кругова, а он 10,2 и 10,4 и ту ми је побегао тако да нисам могао да га “уловим” у наредна два хица. Лепе успомене ме везују за ово стрелиште, била је ово лепа реприза 2011.
Златна медаља припала је Јонгох Јину из Кореје (који је имао олимпјску визу) са 206 кругова и новим светским рекордом финала (стари 202,6), сребро је освојио Је Тун Наунг из Мианмара (Бурме) са 201 круг и припала му је олимпијска виза, док се бронзом окитио Јиту Раи (Индија), који је имао олимијску визу, са 171 круг. Норму за Рио је испунио и  четвртопласирани Гргић као  и шестопласирани Леонид Екимов (Русија). Од осам финалиста, четворица су имала визе (још и петопласирани Ксуан Винх Хоанг – Вијетнам и  осмопласирани Јусуф Дикец из Турске) а без визе је остао Италијан Тескони који је други испао.
1cangvongrgicfotoinfocentarsssПре финала Гргић је био четврти са 583 круга. Најбољи резултат имао је Турчин Дикец са 585 кругова. Финале је вредело 581 круг. Дамир Микец је заузео високо десето место са 580 кругова и недостајао му је круг до пласмана међу осам финалиста. Андрија Златић је 68. са 567 кругова у конкуренцији 90 стрелаца.
МК пушком 60 метака лежећи, Немања Миросављев је заузео 11. место са 622,5 кругова. Финале је вредело 623,2 круга.  Миленко Себић је завршио на 28. месту са 619 кругова. Победио је Американац Метју Емонс са 208,3 круга и освојио олимпјску визу. Освајањем сребра Хакман Ким (Кореја)  са 206,6 кругова осигурао је другу олимпијску квоту. Бронза је припала Торбену Гримелу (Данска) са 186,4 круга.
Све три српске такмичарке су прошле елиминације МК пушком тростав.  У првој групи Ивана Максимовић је била шеста са 579 кругова, а у другој групи Андреа Арсовић 14. а Јелена Живковић 16. обе са по 564 круга.
- Гргић  је гађао веома добро  у основном делу, у прве четири серије имао је високих 390 кругова, потом је добро завршио и обезбедио финале које је било веома напето, али се одлично изборио са притиском и мало је недостајало да освоји, уз олимпијску визу, и медаљу - коментар је једног од чланова стручног штаба Горана Максимовића.- Штета што се Миросављев није пласирао у финале МК пушком 60 метака лежећи, недостајало му је 0,7 кругова. Све три наше такмичаре прошле су елиминације у троставу и очекујемо да ће у квалификацијама у понедељак 13. априла бити прилике да се радујемо новим успесима…

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 12 април 2015 14:38
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија