Кућа Добрих Вести

Login

Предавање “Небо је граница: нови домети астрономије”

Оцените овај чланак
(1 Глас)

nebotelseБЕОГРАД - Иако је астрономија једна од најстаријих наука, Универзум и даље има многа изненађења за нас.

 

Откриће егзопланета, тамне енергије и гравитационих таласа јасно показују да још увек нисмо видели све што има да се види.

 

Подстакнути огромним успесима у последњих 20 година, астрономи покушавају да направе нову генерацију супер-телескопа који ће нам омогућити да, као никад до сада, заронимо дубоко у мистерије Универзума.


Као пратећи програм престижног научног скупа о употреби савремених телескопа, који се од 2. до 7. септембра одржава у Београду, др Џо Лиске, веома признати астрофизичар и популаризатор науке (познатији као Др Ј), говориће о новим инструментима и науци која их покреће.

 

Своје предавање одржаће 5. септембра у Дому омладине.

 

Др Џо Лиске је професор посматрачке астрономије на Опсерваторији у Хамбургу, која је део Катедре за физику Универзитета у Хамбургу. Бави се истраживањима у вангалактичкој астрономији и посматрачкој космологији, и покушава да открије како се одвија еволуција галаксија и због чега се ширење Универзума убрзава. Доприноси развоју нових астрономских инструмената, будући да је био део и Европске јужне опсерваторије, где је радио на развоју Европског изузетно великог телескопа, највећег светског оптичког телескопа који је тренутно у изградњи.



Др Лиске је врло активан научни комуникатор и широј јавности је познатији као Др Ј. Био је водитељ две изузетно популарне и награђиване емисије Hubblecast и ESOcast, о најновијим научним достигнућима и новостима са Хабл свемирског телескопа и са инструмената Европске јужне опсерваторије.

 

Снимио је и филм “Eyes on the Skies”,, документарац посвећен 400. годишњици открића телескопа и Међународној години астрономије 2009, као и филм “Еyе 3Д”, награђиван 3Д документарац о Паранал опсерваторији.

 

Извор: Кућа добрих вести/Дом омладине


Последњи пут измењено субота, 11 август 2018 23:07

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија