Кућа Добрих Вести

Login

Трибина „Пут у средиште равне земље“

Оцените овај чланак
(1 Глас)

TribinatuutututНакон серије изузетно посећених научнопопуларних трибина, поново се окупљамо у Великој сали Студентског културног центра (СКЦ) вечерас у 19 часова.

 

На трибини Института за физику у Београду у оквиру иницијативе “Наука кроз приче” сада говоримо о квазинауци и образовању.

 

У средиште равне земље путујемо кроз разговор у коме учествују:

 

Марија Митровић Данкулов, физичарка, Институт за физику у Београду

Александар Бауцал, психолог, Одељење за психологију Филозофског факултета у Београду

Станислав Милошевић, астрофизичар, Катедра за астрономију Математичког факултета у Београду

Вигор Мајић, директор Истраживачке станице Петница

Модератор трибине је Слободан Бубњевић, “Наука кроз приче”.

 

Улаз је слободан.

 

Мада су снажни докази да наша планета није равна плоча били познати у Старој Грчкој, још пре Аристотела, средином 19. века у Енглеској ће група мистика и псеудоначуника основати први модерни покрет заговорника Равне Земље. Са појавом интернета, такозвани равноземљаши окупљају велики број присталица, а од недавно, са ширењем друштвених мрежа, њихов број је значајно порастао.

 

Како је могуће да, упркос огромном броју доказа, у 21. веку људи верују да је Земља равна плоча? Одговор на ово питање води ка механизмима којима се шире различите псеудонаучне идеје, од веровања у цхем траилс до тврдњи антивакционалног лобија.

 

На трибини разговарамо о ширењу псеудонауке, заблуда и теорија завера у ери друштвених мрежа и нових медија. Разматраће се и улога образовног система и криза критичког мишљења, као и различити покрети чије деловање понекад има погубне и забрињавајуће последице. Уз дебату, гости трибине ће на јасан и занимљив начин представити и низ доказа који демистификују ове заблуде, па тако и оне да Земља није округла.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 21 март 2019 15:11

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија