Кућа Добрих Вести

Login

Јубиларни Мај месец математике

Оцените овај чланак
(2 гласова)

matematikabeogradЦентар за промоцију науке у сарадњи са Математичким институтом САНУ ове године слави јубилеј - десетогодишњицу највеће националне научнопопуларне манифестације Мај месец математике – М3.

 

Десета по реду манифестација Maj месец математике (М3) почиње 10. маја и траје све до краја месеца. Програм ће се одвијати на више локација у Београду, укључујући Научни клуб Београд, Београдску тврђаву и парк Калемегдан, пешачку зону Кнез Михаилове и Математички институт САНУ.

 

Тема јубиларног М3, под слоганом ФОРМУЛА УМЕТНОСТИ, почива на међусобној зависности уметности и математике. Инспирацију смо нашли током недавног обележавања стогодишњице Ајнштајнове теорије релативности, која је захтевала нову физику и нове математичке прорачуне како би се простор и време довели у нераскидиву везу. На овај начин, уведена је револуција у уметности, која почиње да одражава нови однос простор-време у процесу настанка уметничког дела.

 

                             matematikabeograd1

Овога маја, публика ће моћи да погледа интерактивну изложбу аутора др Андреаса Мета „Математика и музика“ , у Математичком институту САНУ, у Кнез Михаиловој улици, као и ауторску изложбу 11 математичара свих земаља света „Поетични светови математичких теорија“, у парку Калемегдан.

 

Монографија у издању Центра за промоцију науке пружиће посетиоцима ширу слику о значају популаризације математике, а промоцију књиге „Иза кулисе стваралаштва“ француског математичара др Седрик Виланија и композитора Карола Бефа, пратиће концерт у Коларчевој задужбини, 22. маја.

 

Поред главног програма, за посетиоце су припремљене отворене радионице – истраживаћемо, између осталог, џепове Београдске тврђаве очима Харија Потера, али и детективске загонетке у духу романа Агате Кристи. Осим тога, очекују нас предавања домаћих математичара на летњој сцени Калемегдана: сазнаћемо да ли нам је тесно у 3 димензије, о Ковиду-19 између математике и Фејсбука, уметности и математици… То су неке од теме о којима ћемо слушати на предавањима.

 

                           M3dfdfdfd

Током маја, чекају нас и разноврсни математички перформанси и интерактивни експонати у Микрогалерији Научног клуба Београд, у Краља Петра 46, као и обележавање Међународног дана жена у математици, 12. маја.

 

У оквиру манифестације организујемо 10 математичких шетњи Београдом, кроз које се дешава интеракција људи, математике и простора. Кретање повезује тела са јавним простором, па шетањем стварамо математички кључ за читање града. Шетаћемо по центру града, по Калемегдану, Ботаничкој башти, Бајфордовој шуми, али ћемо поћи и у виртуелне шетње.

 

 

Више информација о свим детаљима програма М3: www.m3.rs

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 06 мај 2021 22:20

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија