Кућа Добрих Вести

Login

НАУКА СЕ ИСПЛАТИ: Србија у првих 15 земаља по уделу БДП-а у истраживању и развоју

Оцените овај чланак
(1 Глас)

naukaulaganjatytytytytОрганизација Уједињених нација за образовање, науку и културу – УНЕСКО, објавила је пре неколико недеља извештај о науци за 2021. годину.

 

У категорији увећање удела БДП-а у истраживању и развоју, Србија је пласирана међу првих 15 земаља у свету. Оно што је такође значајно, јесте да Република Србија има готово равноправан удео мушкараца и жена у науци, док је просек земаља Европске уније тек 33 % .

 

Оно што је посебно истакнуто у извештају, јесу улагања у науку и научну инфраструктуру, које је Влада Србије реализовала у претходним годинама. Посебно је похваљено формирање Фонда за науку, доношење посебних закона који се односе на научну област као и изградња Био Сенс института у Новом Саду, који ће бити центар научне изврсности у пољопривреди.

 

Научно технолошки паркови у Србији такође су пронашли своје место у извештају Унеска. С обзиром на то да почетком претходне деценије у Србији није постојао нити један научно-технолошки парк, док их данас има чак четири - НТП Београд, НТП Ниш, НТП Нови Сад и НТП Чачак, не треба да чуди да је Србија посебно похваљена за формирање оваквих установа широм земље.

 

Још једна чињеница која је допринела добром пласману Србије јесте и раст ИКТ сектора. Према подацима Народне банке Србије, у 2020. години, обележеном пандемијом корона вируса, извоз ИКТ услуга из Србије износио је 1,37 милијарди евра што је за 4,4% више него у 2019. години. Број запослених у рачунарском програмирању у Србији у претходних пет година је удвостручен – у првом кварталу 2016. било је 19.122 запослених, а на крају 2020. 38.179 људи у ИТ сектору.

 

Напредак научне делатности у Србији и раст улагања у иновације и ИТ сектор, резултат је континуираног рада и подршке овим делатностима од средине претходне деценије. Влада Републике Србије је од 2018. године до сада увела неколико важних подстицаја за развој економије знања и повећање приватних инвестиција у истраживање, развој и иновације. Међу већ уведеним подстицајима истичу се значајно ниже опорезивање од само 3% за приходе настале од интелектуалне својине креиране у Србији, двоструко признавање трошкова истраживања и развоја како би се смањио порез на добит, као и порески кредит од 30% за компаније које инвестирају у иновативне нове пословне подухвате, такозване стартапе. Влада је такодје најавила да ће од следеће године увести и додатне подстицаје умањењем од 70% пореза и доприноса на зараде запослених који раде на пројектима истраживања и развоја. У истом проценту од 70% ће бити умањени и порез и доприноси за плате младих који тек почињу да раде али су добили минимално просечну зараду, а биће укинут и годишњи порез на доходак грађана млађих од 40 година. Све ове мере имају за циљ задржавање младих у Србији и њихово ангаживање на пројектима истраживања и развоја, што је веома важно на путу трансформацији српске привреде у правцу економије знања, иновација и креативности.

 

Влада Србије ће и у будућности наставити да подржава научнике и научну делатност, као и ИТ индустрију и развој вештачке интелигенције, који су препознати као послови будућности. Такође, Влада Србије изражава задовољство што су сва улагања у науку и ИТ сектор препозната у оваквом реномираном светском извештају и надамо се да ће то додатно помоћи развој ових области у нашој земљи.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 19 јул 2021 10:07

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија