Кућа Добрих Вести

Login

ЈУБИЛЕЈ: Музеј Николе Тесле прославља 70 година од оснивања

Оцените овај чланак
(2 гласова)

teslafotodfdfdf Музеј Николе Тесле прославља данас 70 година од оснивања.

 

Основан као први технички музеј у Југославији, једни је музеј који чува оригиналну оставштину Николе Тесле.

 

Увиђајући универзални значај Николе Тесле и његовог стваралаштва, Унеско је 2003. године Теслину архиву, као део покретног документарног наслеђа човечанства, уврстио у Регистар „Памћење света“ што представља највиши облик заштите неког културног добра.

 

На националном нивоу Народна скупштина Србије је 2005. године донела одлуку о утврђивању архивске грађе која се чува у Музеју Николе Тесле, као лични фонд Николе Тесле, за културно добро од изузетног значаја. Осим оригиналних докумената који су припадали Тесли, у музеју се чува и више од 2.000 Теслиних књига и часописа, преко 1.200 историјско-техничких експоната, преко 1.500 фотографија и више од 1000 Теслиних планова и цртежа.

 

Паралелно са заоставштином, у музеју посвећеном великану српског порекла, налази се и богати музејски фонд у којем се чува грађа настала током рада музеја. Званицама ће се обратитити директорка музеја Ивона Јефтовић и министарка културе Маја Гојковић.

 

Богата музејска грађа о животу и делу славног српског научника Николе Тесле, дошла је по судској одлуци Америчких власти, која је прогласила за јединог наследника, рођака Николе Тесле, Саву Косановића. Сходно Теслиној жељи Сава Косановић је сву личну имовину и документацију Николе Тесле, пренео у Београд 1951. године. Музеј у Београду чува оригиналну личну заоставштину Николе Тесле.

 

Колекција музеја

 

   Музеј поседује богату колекцију:

   преко 160000 оригиналних докумената

   преко 2000 књига и часописа

   преко 1200 историјских и техничких предмета

   преко 1500 фотографија и других предмета, уређаја, инструмената

   преко 1000 планова и цртежа

 

Музеј Никола Тесла је јединствена институција код нас и у свету. Поседује највећу збирку докумената о животу и раду светског научника Николе Тесле. Велики значај има за научнике, истраживаче и широку публику. Као такав, ширећи своју делатност и дајући свима информације о Николи Тесли, доприноси ширем и јаснијем увиду, о великом доприносу науци и друштву, који је Никола Тесла својим плодоносним радом, подарио целом човечанству.

 

Директор музеја од оснивања 1952. па до 1982. године био је Вељко Кораћ.

 

Оснивачка права су 2020. године прешла са града Београда на Републику Србију. Крајем 2020. године одлучено је да се музеј премести на другу локацију, у зграду Термоелектране Снага и светлост.

 

 

Извор: Кућа добрих вести/Википедија

 


Последњи пут измењено понедељак, 05 децембар 2022 18:18

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија