Кућа Добрих Вести

Login

Невидљиви звучник из Србије осваја свет

Оцените овај чланак
(7 гласова)

art-media-uvodnaБЕОГРАД - Ако сте љубитељ доброг звука и желите да док слушате музику у својој кући, или омиљеном ресторану, имате осећај да сте на живој свирци или концерту, тај сан је сада доступан захваљујући „невидљивим“ звучницима београдске фирме “Арт медиа груп“ (Art Media Group – АМG), помоћу којих, практично, зидови свирају за Вас.

Наизглед једноставан, лак и готово прозрачан, а у ствари чудо иновације и плод вишегодишњег истраживачког рада - 'невидљиви звучник' из Србије, коме је „Кућа добрих вести“ кумовала име, већ проналази тржиште у региону, Европи али и на другим континентима.
"Са ових звучника допире најприроднији и племенит звук. Један модул постављен на пет метара висине покрива 150 квадратних метара простора који је потребно озвучити.

Наш производ ''покрива'' површине које не може покрити ниједан постојећи звучник на свету. Дисперзија звука код обичног звучника је 60 степени док је код овог нашег 180 степени, што значи да потпуно исти звук чује слушалац који је тачно испред (или испод) звучника, као и онај који се налази далеко ван  његове централне осе”, каже за интернет новине „Кућа добрих вести“ сувласник „Арт медиа групе“ Игор Радојевић.

Он објашњава да је логика рада овог звучника, супротна здравој логици - што су већи и виши простори, све је мање звучних јединица потребно.
Радојевић истиче да се овај, искључиво српски производ прави од домаћег материјала (осим магнета који се увозе), а у себи садржи снагу и децибеле, који без већих проблема путују кроз простор до најудаљенијег слушаоца у одређеном, конкретном простору.

Идеја о оваквој једној иновацији, која ће 'освежити' и музичку индустрију, родила се годинама раније када је Радојевић са дугодишњим искуством тонца и са својим партнером Ненадом Стефановићем (директор Арт медиа групе), размишљао о томе како да осмисли звучник који не заузима простор, може да се угради у зид, слику, постане невидљив и незахтевни део једног амбијента, а да распростире Хи-Фи (Hi-Fi) звук најбољег квалитета.

Ангажовали су за ову своју замисао дипломце са Електротехничког факултета у Београду, акустичаре, програмере и после пет година истраживања - дошли до производа на коме би им позавиделе све развијеније музичке нације света.

Да није реч о претеривању, говори у прилог и то да је производ већ представљен америчком тржишту, да су доведени конкуренти, где их је наш 'српски звучник' практично 'одувао' својим квалитетом и функционалношћу, кажу његови творци.

Према речима Радојевића, приликом пројектовања било је потребно водити рачуна о свакој ситници - да материјал од кога је направљен звучник може да се глетује, али и да најбоље вибрира и преноси звук.

Уградња звучника предвиђена је највише за гипсане и преградне зидове, а у случају да такве зидове немате, звучник због мале тежине (око 700 грама) може да се стави у рам од слике, у кафићу да буде рекламни панел (преко њега да се залепи реклама), у цркви где је потребна уградња због литургије, иза окачене иконе и слично.

Основна карактеристика звучника је и да је екстремно танак, па може да виси у ваздуху.
"Тренутно дневно можемо да произведемо сто звучника и њихова цена је 250 евра без обрачунатог пореза на додату вредност (ПДВ). Сарађујемо са неколико коопераната који уз помоћ својих машина производе делове звучника, а спајамо их у Београду. У плану је да, у зависности од тражње, изнајмимо простор у коме ћемо монтирати звучнике", каже у интервјуу за „Кућу добрих вести“ директор „Арт медиа групе“ Ненад Стефановић.

Први извоз већ је отишао за Сједињене Америчке Државе, а ових дана требало би и да се уговори прва извозна транша „невидљивих“ звучника за Канаду, најављује Стефановић и предочава да су у току преговори о њиховој испоруци на тржиште Италије, Аустрије и Велике Британије.

За сада се испоручују мале количине од десет, двадесет, педесет комада по тржишту, али то су пробни узорци и ако све буде у реду, спремни смо да повећамо производњу, истиче Стефановић.

Да интересовања има, говори и пример реализованог посла у Босни и Херцеговини где су “невидљиви” звучници уграђени у хотел "Балкана" код Мркоњић града. Реч је о хотелском комплексу који се простире на два језера, на 60 километара од Бања Луке. У главну салу хотела уграђено је девет звучника, а „Арт медиа група“ нуди комплетну услугу по систему "кључ у руке", који подразумева сва потребна акустичка мерења и обраду простора, уз уграђивање њиховог 'првенца'.

Осим још неких пројеката  озвучили су и хол I лабораторије звука у Високој школи Електротехнике и рачунарства,  који су овај систем “Арт медиа групе” и тестирали и на основу тога написали и научни рад под називом “Звучници са униформно расподељеним изворима вибрација”.  Такође смо, додао је он, поставили и такозване системе “кућног биоскопа” (5.1 home theatеr) у десетак ексклузивних апартмана у Београду.

Новина је, кажу, и да се на њихове 'таблет звучнике' даје гаранција од пет година.
"Свуда у свету, на пасиван звучник, који нема уграђену електронику и појачало, не постоји гаранција, зато што увек постоји могућност да корисник укључи снажније појачало и спали звучник. Ми дајемо гаранцију јер смо направили специјалну заштиту, која не дозвољава да се звучник спали", објашњава још једну велику предност овог звучника Радојевић.

"У тренутку када корисник претера са снагом, тај уграђени механизам, испрограмиран је тако да се аутоматски искључи звучник. Након што корисник смањи снагу, звучник се поново укључи. Тако може да функционише безброј пута", наглашава он.

Радојевић додаје да су у овом предузећу уверени да звучник може да траје, наравно ако нема неке непогоде, попут поплаве - практично неограничено.
Колика је снага ових звучника најбоље говори и пример пројекта који је ова фирма урадила за једну фабричку халу у Инђији, за чије је добро озвучење, иначе, потребно 1.700 обичних звучника, а 'невидљивих' свега осамдесет.

"Када сведете рачуницу колико треба да купите тих малих звучника, дође се до тога да је уградња 'невидљивих' звучника и значајно јефтинија", тврди Радојевић.

На питање да ли су заштитили свој производ, власници ове компаније наглашавају да заштита преноса вибрације на неки материјал није и не може бити патент.

Тако нешто постоји од седамдесетих година, а наша иновација састоји се у томе да смо ми само применили неки други начин и друге принципе који до сада никад нису примењивани.

"Ми смо то радили променом материјала (инокс и полистерол), лепкова, саставних делова. Звучник је морао да буде превучен материјалом који може да се глетује. Морао је да се испуни тај механички услов да када се окречи не долази до пуцања".

Принципи и теоретска сазнања, тврде у „Арт медиа групи“, овде нису много могли да помогну - јер примена постојећих теоретских знања у пројектовању, у производњи оваквог једног звучника није могла да важи.

Како није реч о класичном звуку, сарадници на овом пројекту су морали сами да измисле нове формуле и могућа решења.

Шта данас највише утиче на цену звучника?

- На цену данас највише утиче магнет неодинијум, који је саставни део једног звучника. Цена тог магнета је у последње три године порасла двадесест и нешто пута.
Ми бисмо највише волели да тај мангет набављамо од Електроиндустрије Ниш, или неке друге наше компаније. Желели смо и да сарађујемо са београдским ИМТ-ом, али нисмо успели тај договор да реализујемо. Тако смо пронашли неколико мањих фирми са којима данас сарађујемо, истичу у „Арт медиа групи“.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 27 јул 2014 18:15
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

1 Коментар

  • Aleksandar

    Genijalan proizvod! Šteta što nisu uspeli da nadju partnere za magnet kako bi dobili 100% domaći proizvod. Još kad bi bilo moguće implementirati bežičnu tehnologiju mislim da bi to bio svetski hit!

    Aleksandar недеља, 16 септембар 2012 08:18 Линк коментара

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија