Кућа Добрих Вести

Login

Да ли гени имају националност?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

chromosomesБЕОГРАД - Након велике посећености научнопопуларних трибина о продужењу живота, CERN-u, тамној страни свемира и проласку комете поред земље, Центар за промоцију науке овог месеца организује трибину на тему „Да ли гени имају националност?“

Трибина ће бити одржана  19. априла 2013. године у Великој сали Студентског културног центра, са почетком у 18 часова.

Како би питање осветлили, учесници ће разговарати о томе шта су уопште гени, као и шта је геном, а шта хаплогрупе? Како се гени читају и шта се у њима види? Шта, заиста, говоре делови Y хромозома и митохондријалне ДНК о пореклу људи? Шта се крије иза медијских написа о генетском пореклу појединих народа? Да ли су народи само историјско-друштвени конструкт или за концепт нације постоји и биолошки основ? Шта су уопште народи и нације? Да ли постоји национални ген?

На трибини ће говорити професор на Медицинском факултету у Београду Александар Трбовић, др Биљана Стојковић са Билошког факултета, Андреј Старовић из Народног музеја Београд и Дејан Илић представник издавачке куће ,,Фабрика књига”.

Са убрзаним развојем генетике и освајањем сасвим нових технологија у дешифровању гена и генома, у последњој деценији, дошло је до изванредних продора у еволуционој биологији. Пратећи поједине генске маркере, еволуционисти су данас у стању да погледају дубоко у прошлост и сагледају предачке линије, миграције и саме почетке врсте Homo sapiens, од најстаријих заједничких предака до савремених народа.

Упоредо са новим спознајама, ДНК технологије отварају и нова питања, од којих су нека посебно популарна на западном Балкану. Наиме, медији последњих година учестало преносе непотпуне, а понекад и сасвим нетачне информације о томе од којих древних етницитета потичу савремени народи, што може изазвати готово драматичне последице. Међутим, да ли се заиста, уз генско наслеђе сваког појединца, у генетичком времеплову виде и данашње политичке групе, као што су народи или нације?

Полазећи од идеје о ширењу научне писмености и знања доступног за све, ЦПН организује трибину са актуелном, провокативном темом „Да ли гени имају националност“.

У трибини учествују најугледнији генетичари и историчари из Београда, који ће покушати да пред публиком у СКЦ-у на што јаснији, једноставнији и занимљивији начин објасне како генетика гледа у прошлост и шта тамо види.

                                                Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 12 април 2013 03:44
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија