A+ A A-

Мај месец математике

Оцените овај чланак
(4 гласова)

majjjjjjjjБЕОГРАД – Трећи „Мај месец математике“ који организује Центар за промоцију науке у сарадњи са Математичким институтом САНУ биће отворен 14. маја у изложбеном простору Робне куће Београд, у Кнез Михајловој улици.

Трећи „Маj месец математике“ трајаће до 31. маjа и доноси нове облике – нова узбуђења, нове просторе сазнања и преплитања стварности са математичком апстракциjом, објавио је ЦПН.
Покровитељ ове, наjвеће националне научнопопуларне манифестациjе у Србиjи, поново jе председник САНУ, Никола Хаjдин.

Специjални гост  jе Франци Демшар, потпредседник Европске фондациjе за науку (ЕСФ).

Облик живота

Централна математичка изложба постављена jе на старом месту, у срцу Београда, у изложбеном простору Робне куће „Београд“, Кнез Михаилова 5. Под слоганом „Облик живота“, публика ће имати прилику да сазнаjе о математици, о њеним броjним загонеткама и лепотама, да учи и забавља се уз помоћ интерактивних експоната, али и да активно учествуjе.
„На почетку jе ништа. Рађаш се као jедан. Потом њих двоjе, брину над тобом. Троjка у кругу. Са четири прста већ броjиш године. Са пет показуjеш целу шаку. Касниjе, одброjаваш и уназад, у минус. Потом луташ, улазиш дубље и даље, наилазиш на половине, на разломке, на рационални свет. У наизглед обичним броjевима проналазиш хоризонте ирационалног. И онда, да схватиш себе, видиш како мораш откривати ново – апстрактни, нестварни свет. Jер, увек те чека изазов да савладаш трансцендентно, да, као Пи, поделиш обим пречником. Да створиш нове кругове. И пронађеш облик животу“, објашњава ЦПН одакле инспирација за слоган „Облик живота“.

Лабараторија облика

Иначе, по први пут, ЦПН током овог догађаја приказаће Лабораториjу облика, део научнопопуларне поставке коjи jе произвела сама публика – ђаци, полазници геометриjских радионица. Део изложбе се и даље активно развиjа – публика без прекида истражуjе дубину математичке трансценденциjе – како броj Пи расте у бесконачност, сваки посетилац може да откриjе његову следећу цифру.

Овогодишњи "Мај месец математике" не потписуjу само посетиоци, нити само математичари и промотери науке, већ и наjпознатиjи дизаjнери и илустратори у Србиjи.

Научни клуб ЦПН

Уз трећи „Маj месец математике“, ЦПН представља сасвим нови хоризонт ширења културе науке. Два спрата изнад Централне математичке изложбе (у Кнез Михаиловоj 5) званично се отвара Научни клуб ЦПН. Клуб jе већ кренуо са радом, да би то наставио и након “Маја месеца математике“.
У међувремену, овде се приказуjу филмови, организуjу математичке радионице, одржаваjу трибине и предавања. Укључите се у клуб. То jе место где можете чути, видети, додирнути, пробати, осетити будућност. Нови облик живота.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 09 мај 2014 23:36
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани