Кућа Добрих Вести

Login

Како да најбоље усликате помрачење Сунца?

Оцените овај чланак
(5 гласова)

sunceeeeБЕОГРАД - Европа ће доживети спректакуларно помрачење Сунца какво није виђено у овом веку, а неће бити виђено барем још једну деценију.

 

Помрачење Сунца је природни феномен који очарава свет при сваком понављању, нудећи редак наговештај нечег изузетног.

 

Посматрање помрачења без заштите на очима може да буде изузетно опасно, толико да експерти издају упозорења и упућују људе како да најбезбедније уживају у овом искуству. Као део упозорења, Колеџ оптометриста упозорио је да снимање фотографије смарт телефоном или гледање у Сунце док се камера подешава такође могу да буду штетни.

 

Имајући то на уму, компанија Canon дала је најбоље савете како да ухватите невероватни призор и да то урадите на безбедан начин.


Немојте да заборавите своју камеру сутра ујутру јер без обзира на то да ли сте у Европи, Северној или Источној Азији, Северној или Западној Африци или чак на Арктику, имаћете прилику да видите макар делимично помрачење Сунца најраније у 7 часова и 45 минута по локалном времену па све до времена ручка! Запамтите, немојте покушавати да гледате директно у Сунце док фотографишете током делимичног помрачења јер можете оштетити

своје очи или камеру.

 

Ево неких савета:


Користите специјални соларни филтер


Експерти понављају да је важно да се никада не гледа директрно у Сунце јер може да буде крајње опасно за ваше очи и чак да изазове слепило у неким случајевима. Имајући то у виду, веома је важно да користите специјални соларни филтер намењен за гледање у Сунце, који се продаје у већим продавницамаастрономске опреме, које ће штитити и ваше очи и вашу камеру. Немојте покушавати да гледате кроз било који оптички визир или да фотографишете Сунце без одговарајућег соларног филтера фиксираног испред објектива.

 

Користите природне отворе


Уколико немате ове соларне филтере и даље можете безбедно да забележите српасте облике које ствара залазеће Сунце кроз размаке. Природни отвори настају као размак између листова дрвећа и креирају облик полумесеца на земљи или суседним зидовима. Можете такође да напишете своје име на папиру ситним рупицама и да дозволите сунчевој светлости да прође кроз то и испише ваше име на земљи. Уколико снимате више фотографија током помрачења, можете да документујете прогрес помрачења.

 

Фотографишите окружење


Фотографишите ефекте помрачења на окружење око вас. Животиње осећају промене у осветљењу, чак и када ми не осећамо, па посматрајте птице и друге животиње како реагују на помрачење. Посматрајте и своју сенку.

 

Ухватите емоцију


Коначно, уколико се случајно затекнете у малој групи која прелази Фарска острва, чим Сунце нестане у тоталном помрачењу, можете да скинете своје наочаре за помрачење и соларне филтере са камере и фотографишете два минута директно. Компликовано је да се добије детаљна слика изблиза, али са сликама из широког угла које показују промене светлости на небу можете да ухватите прелепо искуство и емоцију догађаја. Уколико ово нисте покушавали раније, потражите савет од искуснијих у овом начину фотографисања или од чланова неке признате астрономске организације.

 

„Не добија се сваки дан шанса да усликате нешто изванредно као што је помрачење Сунца, и зато, када имате ту шансу заиста је вредно да пратите кораке који ће учинити ту фотографију посебном. Ми у Цанон-у желимо да помогнемо људима да направе своје фотографије што невероватнијим и посебнијим, и ми развијамо наше фотографије у складу са тим све време.

 

Док користите лепоту и реткост помрачења да направите дивне фотографије које су заиста вредне труда, морате бити свесни здравствених импликација када гледате у Сунце, чак и кроз сочива, тако да је наша препорука да свако прочитате здравствено и безбедносно упозорење које шаљу наши стручњаци пре него што крену са својом камером.“

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 19 март 2015 22:20
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија