Кућа Добрих Вести

Login

Дани будућности у Београду – Роботика

Оцените овај чланак
(1 Глас)

asimo-uvodnaБЕОГРАД - Научно-популарна манифестација “Дани будућности: Роботика” свечано ће сутра бити отворена у Београду, са циљем да међу нашим грађанима, посебно младима, подстакне  буђење научне радозналости и ширење научне писмености.

Ова научна манифестација, чији су организатори Центар за примену науке и Електротехнички факултет Универзитета у Београду, биће одржана први пут у нашем главном граду, у периоду од 24. септембра до 15. октобра.

Обухватиће интерактивну изложбу више од 25 врста робота у Робној кући “Београд” у Кнез Михаиловој улици, као и презентацију најнапреднијег хуманоида - јапанског робота АСИМО у Коларчевој задужбини, објављено је на званичном сајту ове манифестације www.danibuducnosti.rs.

Повод за покретање манифестације посвећене будућности је ширење научне писмености међу грађанима Србије, као и потреба да се друштво, које је традиционално посвећено прошлости, заинтересује и покрене ка технолошком напретку, истичу организатори.

Наиме, према подацима истраживања, које је Центар за промоцију науке спровео ове године у сарадњи с Филозофским факултетом и агенцијом МАСМИ, на репрезентативном узорку од хиљаду испитаника, грађани Србије се у великом проценту плаше научног напретка и не познају га довољно. Истовремено, чак 90 процената грађана наше земље верује да један од државних приоритета мора бити ширење научне писмености.

 

Програм манифестације

 

Ова научна манифестација почиње сутра свечаним отварањем у Задужбини Илије Коларца у 18 часова, а одмах након тога уследиће предавање на тему “Могу ли роботи да мисле – нове генерације интелегентних машина”, професора Ролфа Фајфера са Универзитета у Цириху.

Термини предавања и наредних дана прилагођени су људима који су запослени, те су тако, углавном, сва догађања увече од 18 и 19 часова.

За љубитеље роботике и науке предвиђено је низ трибина, предавања и дебата на различите теме - роботи у индустријској производњи, роботи у свемиру, роботи у научној фантастици, однос људи, андроида и медија, управљање робота можданим сигналима, роботика и етика, а биће одржан и округли сто: где повући линију између људи и робота?

Посебно ће бити занимљива прича о примени робота у здравству – Роботи и технологије будућности у хирургији, које ће бити одржано 10. октобра, као и Роботи у рехабилитацији пацијената погођених шлогом, предавање предвиђено за 11. октобар.

Да ли ће нам роботи угрозити радна места, на репертоару је 13. октобра, док ће последњег дана манифестације бити одржана трибина – Колико смо далеко од вештачког човека.

Детаљан програм предавања објављен је на сајту манифестације www.danibuducnosti.rs.

У богатом научној ризници догађања, посебно се издваја тродневно представљање најнапреднијег хуманоида на свету - АСИМО робота из Јапана.
На манифестацији гостују и НАО и ЕЦЦЕРОБОТ (NAO i ECCEROBOT), као и разни други роботи, од усисивача до индустријских и војних. Уз роботе, међу гостима су најављени и бројни роботичари из целог света.

Улазнице коштају 200 динара, а школе, образовне, научне и друге организације могу их добити за групне посете са 50 одсто попуста. Групне карте се могу наручити на телефон 011.24.00.260 или подићи у просторијама ЦПН-а у Макензијевој 24.

Карте су у продаји и на благајни Коларца и у тржном центру “Ушће”.

 

Ко је АСИМО и када се може видети

У оквиру тродневне посете Србији, популарни АСИМО робот наступа пред публиком 25. и 26. септембра у Задужбини „Илије М. Коларца“, у терминима од 11, 12.30, 14, 15.30 и 18 часова. Цена карте за АСИМО представе је 200 динара.

Школе, образовне, научне и друге организације могу добити карте за групне посете са 50 одсто попуста, дакле по цени од свега 100 динара. Долазак АСИМО робота већ изазива велико интересовање, како међу најмлађима, тако и у стручној јавности Србије.
АСИМО је енглески акроним за Напредни Корак у Иновативној Мобилности (Advanced Step in Innovative Mobility). АСИМО је направљен у компанији Хонда као део дугорочног истраживачког програма развоја хуманоидних робота.

АСИМО је замишљен као робот који може да помаже људима у свакодневном животу. Висина од 130 цм, на којој су његове очи у нивоу очију одрасле особе која седи, чини га идеалним за помоћ по кући и при асистирању људима везаним за кревет или колица.

Лаган је и компактан, има способност да комуницира и ради у хармонији са људима, пријатног је дизајна, може да прима и додаје предмете, одликује га и напредна технологија при ходу и трчању. АСИМО користи посебну технологију како би препознао људе у својој близини. Може самостално да мапира околину користећи камере које му служе као очи и на тај начин региструје препреке. Способан је да препозна људе који му долазе у сусрет и заустави се док му они не ослободе пролаз.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 23 септембар 2012 17:34
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија