A+ A A-

Предавање о комуникацији човек-машина

Оцените овај чланак
(2 гласова)

robotmasinaaaaaaaБЕОГРАД -  Предавање „Говорна комуникација човек - машина помоћу вештачких неуронских мрежа“ биће одржано у Плејграунду 26. децембра са почетком у 18,30 часова.

 

Друго предавање AI&МL заједнице Србије посвећено је синтези говора на основу текста помоћу вештачких неуронских мрежа као једног од најпопуларнијих система машинског учења. Предавање ће одржати део тима са Факултета техничких наука у Новом Саду који се бави говорним технологијама већ дужи низ година.

 

Последњих година огромном брзином се развијају паметни уређаји – телефони, куће, аутомобили... Било би врло корисно када бисмо са њима могли и да разговарамо, а за то је потребно развити говорне технологије које ће их научити да нас разумеју, али и да говоре. Међутим, да би та комуникација била пријатна, није довољно да синтетизовани говор буде само разумљив, већ треба да буде и изражајан, понекад чак и обојен одређеном емоцијом, а било би добро и када би различити уређаји имали различите гласове.

 

Овакви изазови су донедавно представљали непремостив технолошки проблем, али скорашњи развој алгоритама, као и софтвера и хардвера за неуронске мреже омогућио је не само висок квалитет синтезе, већ и флексибилност потребну за промену гласа и његовог карактера.

 

О развоју говорних технологија и примени неуронских мрежа у овој области, причаће нам професори Владо Делић, Милан Сечујски, Никша Јаковљевић, као и асистент Тијана Делић. Имаћемо прилику да чујемо како машина говори српски и енглески, те како мења глас и расположење.

 

Биографије предавача можете наћи на сајту као и на њиховим линкедин страницама.

 

Предавање ће бити одржано на српском језику, а подржано је од стране ICT Hub Playgrounda.

 

Извор: Кућа добрих вести/Meetup.com


Последњи пут измењено уторак, 26 децембар 2017 13:52

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани