Кућа Добрих Вести

Login

Шта још посетити на Лефкади

Оцените овај чланак
(2 гласова)

lefkadasivotaddddddБЕОГРАД - На Лефкади ћете се осећати одсечено од света, а то је управо оно што ово острво чини посебним. Несређено острво са нетакнутом природом је идеално за оне жељне одмора, авантуре и Грчке у тотално другачијем светлу од оног на који смо навикли.



Прва помисао на Лефкаду су дуге, тешко доступне, чисте пешчане плаже са нестварном бојом воде. За оне који воле мало више да истражују (као што сам ја), Лефкада има и својих других чари због којих ћете се заљубити у ову лепотицу.

Пошто је јако лош аутобуски превоз на Лефкади, никако немојте да идете без возачке дозволе и неког искусног возача спремног за дивље и несређене путеве. Уколико вас је двоје изнајмљивање кола је доста скупо, али увек се нађе неко од наших туриста рад да са вама подели трошкове или да изнајмите мотор/скутер.

Аутомобили су им добри, добијете га са наточеним горивом и толико горива морате да оставите у резервоару када га враћате. Током нашег боравка на Лефкади нисам видела полицајце, али опет возите полако. Исто тако, осигурајте се и напуните резервоар пре него што кренете у авантуру јер нема тако много пумпи на Лефкади, посебно не на западној страни обале. Изнајмљивање аутомобила је најуноснији посао на Лефкади поред продаје гироса, наравно.

                                  Lerrrrr45454545

 

Водопади у близини Нидрија

Веровали ви или не ово је главна, а уједно и једина атракција у Нидрију. Из центра Нидрија се види стрелица која вам показује скретање за водопаде. Занимљиво је да смо ми пратили туристе испред нас (претпоставили смо да су кренули тамо), јер иначе има јако мало знакова који упућују на овај локалитет. Водопади су веома занимљиви, окружени су стенама које су јако, али јако клизаве (водите рачуна!).

Сама околина је лепа да се посети и слика. Ту се налазе разни продавци који продају природне производе, као и један веома посећен кафић-ресторан. Подсетило ме је на неки авантуристички једнодневни излет. Уколико не будете имали превелика очекивања, одушевићете се сигурно.
Нидри

Нидри је туристичко место препуно продавница са сувенирима, ресторана, кафића…Можете пронаћи клупице са погледом на море и усидрене бродове и споменик Оназису. Када наставите шетњу плажом видећете мостић који је јако занимљив за сликање. У Нидрију се налази и мала црква. Ми смо били смештени у Нидрију.

Путовали смо преко туристичке агенције Аргус, али нисмо желели да плаћамо излете, већ смо се одлучили да самостално истражимо острво. На излазу из шеталишне зоне, налази се маркет у ком смо се снабдевали. Улица се увече затвара за возила због шетача, тако да водите рачуна када се враћате са колима уме да буде незгодно.

Што се хране тиче, веома јефтино смо јели гиросе сваки дан у различитим ресторанчићима дуж главне улице. Једном смо сели и на пиће у кафић, такође су цене нама приступачне.
Сивота

Ово типично рибарско месташце је богато грчким духом и традицијом. Ресторани са традиционалном храном, бродићи, мирис цвећа и мора, локалци, цвркут птица и ви са драгом особом или неком добром књигом је нешто што вам препоручујем за једно мирно и нешто другачије поподне на Лефкади.

                                                                     Lefkadarkvadfdfdfdfdf

 

Влихо

Када кренете ка Влиху видећете са леве и десне стране неке археолошке остатке (нису ништа посебно). До овог места смо ишли пешке пошто није много удаљено од Нидрија. Ово месташце је уствари једна улица пуна шарених кућица, а пре улаза у улицу се налази неки споменик. Када пређете улицу стижете у луку где се налазе јахте туриста, али и разни чамчићи локалаца.

Најлепше место на целом острву је на једној полусломљеној дрвеној столици (вероватно остала ту од неког рибара) са погледом у бескрајно плаветнило. Пронађите свој душевни мир, доживите нирвану. Аутомобили заиста ретко пролазе, тако да вам нико не смета и призор је само ваш.
Месташца на западној страни Лефкаде

Да бисмо стигли до плажа на западној страни обале, морали смо да прођемо кроз јако симпатична месташца и кроз невероватно узане улице (премрла сам од страха!). У једном месту смо чак застали да мало прошетамо и боље се упознамо са њиховим начином живота. У том месту се налази и Народни музеј у брду и језив пас који га чува и плаши туристе.

Пешке смо прошли кроз калдрмисане улице где су нас локалци отпоздрављали са „јасас“.Људи су седели на тргу, пили и причали. Јако су весели, гласни, дружељубиви и темпераментни, али мана им је што слабо знају енглески језик. Старији Грци су увек расположени да вам се насмеју и јаве.


Лефкас

Лефкас је главни град овог острва, уједно и највећи и најуређенији град на острву. Шеталишна зона је препуна продавница, ресторана, кафића и наравно, туриста. Ако не волите гужву, можете да се прошетате и уз луку и разгледате усидрене бродове. У Лефкасу се налази и Археолошки музеј.

Улице су простране и широке, има доста саобраћаја и град некако одудара од остатка острва по тој својој модернизацији. Локалци из Лефкаса више прате моду, боље знају језик, али не желе да га причају, док су људи у малим местима опуштенији и отворенији ка туристима.

                                                                Lefkadadddddd
Манастир Фанеромени и зоо врт

Дубоко у брду осим лепе панораме на Лефкаду и немирно море, налази се и црква и мали зоо врт. Љубитељима животиња препоручујем да га посете. Јесте мали, али заиста има душу. Можете видети разну живину, разнобојне папагаје, лане, веверице које су расположене да се играју са вама…

Василики

Василики је друго по величини место на Лефкади. Сређено је, али је и даље задржало тај грчки шарм. Из Василикија се хвата трајект за Кефалонију. У срцу Василикија се налази јако мала и слатка црква до које се долази широким степеницама из главне улице.

Упустите се у авантуру и испробајте нешто ново и другачије: зађите узаним уличицама, скрените чудним путевима, посетите места где нема туриста, ослушните грчки језик, дружите се са веселим и дружељубивим локалцима, упознајте боље културу и традицију народа са Лефкаде!

Лефкада је место на ком ћете да пронађете себе, покренете своје тело и ум, повежете се са природом и њеним лепотама, откријете шта значи спокој и миран начин живота за којим сви вапимо, а кад се отворите овом рајском острву, пожелећете да време стане и да останете заувек изгубљени на њему.

Надам се да сам вам пробудила жељу да продрете у дубине овог острва и истражите Лефкаду из мало другачијег угла…

 

Извор: Кућа добрих вести/pslanguagecafe.com

 

 


Последњи пут измењено петак, 15 јун 2018 16:08

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија